Te simți obosit? 6 alimente care îți „încarcă bateriile”
Băuturile energizante ți se par foarte atractive în momentele în care ești epuizat dar trebuie să-ți continui ziua? Evită zahărul sau excesul de cafeină și alege alimente utile, care te revigorează fără să creeze dezechilibre în organism.
Data viitoare când te îndrepți spre o nouă ceașcă de cafea sau vrei să cumperi diferite băuturi care să-ți dea energie amintește-ți că există și alimente care te pot ajuta să-ți revii, fără să accentueze poftele, să creeze dependență sau să favorizeze acumularea kilogramelor în plus. Dacă ai ajuns la punctul în care nu îți poți începe ziua decât cu o sursă de cafeină sau după-amiaza este marcată de dozele dese de cafea, dulciuri ori băuturi energizante este momentul să faci o schimbare. Aceste măsuri nu te ajută deloc, ci îți accentuează oboseala pe termen lung și favorizează problemele cu greutatea.
Iată ce alimente îți dau o doză de energie care nu dispare rapid și nici nu-ți agravează starea după câteva ore:
1. Apa cu lămâie
Iată cea mai simplă metodă de a obține energie rapid! Dacă vei adăuga frecvent suc de lămâie în apa pe care o consumi vei obține o băutură cu mulți electroliți, esențială pentru refacerea celulelor și crearea de noi rezerve de energie. Hidratarea este un remediu esențial pentru oboseală. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că persoanele care nu consumă suficiente lichide și ajung la un nivel mediu de deshidratare au probleme foarte des din cauza stării de oboseală. Bea apă aromată cu lămâie și nu ți se va mai părea că finalul zilei de lucru este foarte departe.
2. Fructele proaspete
Zahărul natural din fructe le transformă în alegerea ideală pentru impulsionarea organismului. Vor menține glicemia stabilă și te vor ajuta să te concentrezi mai ușor, indiferent câte probleme ai de rezolvat până seara. Afinele sunt ideale pentru a stimula procesul de învățare, căpșunile transformă grăsimile consumate în surse de energie și ananasul conține iod, care va controla viteza de consumare a rezervelor de vitamine și minerale.
3. Nucile
Nucile caju, migdalele, alunele de pădure și nucile braziliene sunt bogate în magneziu, mineral cu un rol esențial în cadrul procesului de conversie a zahărului în energie. Îți furnizează și fibre, care vor menține apetitul sub control, plus proteine utile pentru eliminarea țesutului adipos.
4. Ciocolata neagră
2-3 pătrățele de ciocolată neagră, cu un conținut de cel puțin 70% cacao, reprezintă desertul ideal când ai nevoie de mai multă energie. Ciocolata conține teobromină, care acționează ca un stimulent pentru creier și restul organismului. Nu vei mai avea probleme cu modificarea stării de spirit pentru că pătrățelele de ciocolată te ajută să devii proactiv și optimist, iar oboseala va deveni în scurt timp o amintire.
5. Pâinea prăjită din făină integrală
60% din meniul zilnic trebuie să reprezinte carbohidrați, de care corpul tău are nevoie pentru a rezista provocărilor în plan fizic și intelectual. Optează pentru carbohidrații complecși pentru a obține vitamine și minerale, ocolind gogoșile, brioșele, covrigii, biscuiții și orice alte produse de patiserie. Consumă cereale integrale pentru a stabiliza nivelul de zahăr din sânge și a preveni scăderile bruște ale glicemiei care te pot determina să te îndreptți spre dulciuri sau băuturi energizante. Începe-ți ziua cu o porție de fulgi de ovăz sau de secară și alege batoane pe bază de granola când ți se face foame de-a lungul zilei.
6. Cardamomul
Este un condiment des folosit în bucătăria asiatică, util nu numai pentru a obține un gust special , ci și pentru a avea energie pentru toate activitățile pe care ți le-ai planificat. Efectul benefic se poate explica prin stimularea circulației sângelui și creșterea tonusului general. Consumă o ceașcă de chai sau o porție de curry când simți că îți este foarte greu să-ți continui activitatea după-amiaza.