Sunt biscuiții digestivi o gustare sănătoasă?
Te-ai obișnuit deja să consumi biscuiții digestivi cu o ceașcă de ceai în fiecare zi? Chiar dacă aparent sunt utili pentru sănătate, este bine să citești sfaturile nutriționiștilor cu atenție pentru a realiza dacă stimulează cu adevărat digestia și pentru a evita miturile legate de aceste produse.
La prima vedere biscuiții digestivi par alegerea ideală pentru a menține digestia optimă, dar există foarte multe mituri legate de această gustare crocantă. Este foarte important să nu clasifici un anumit produs numai după numele pe care îl are. Termenul „digestivi” din denumirea biscuiților te-ar putea face să crezi că sunt un remediu pentru prevenirea crampelor, a balonării sau a constipației.
Numele acestor biscuiți își are originea în secolul al XIX-lea, când într-adevăr impulsionau digestia pentru că erau preparați din făină neagră și conțineau bicarbonat de sodiu. Versiunea modernă de biscuiți digestivi s-a distanțat, însă, de rețeta inițială și, în unele cazuri, poate include făină integrală.
În prezent biscuiții digestivi sunt produși la scară industrială și au drept ingrediente de bază făina integrală, bicarbonatul de sodiu, bicarbonatul de amoniu, acidul malic, acidul tartaric, uleiul vegetal, laptele praf semidegresat și zahărul. Din păcate bicarbonatul de sodiu din biscuiții digestivi de la raft nu va stimula digestia pentru că temperaturile ridicate din timpul preparării biscuiților îi alterează proprietățile.
Dacă ronțăiai acești biscuiți gândindu-te că obții multe beneficii pentru sănătate este cazul să devii mai prudent pentru că nu îți oferă o cantitate foarte ridicată din nutrienții de care are nevoie organismul tău.
Profilul nutrițional al biscuiților digestivi
Cât de mulți biscuiți digestivi mănânci lângă un ceai? 2 sau 10? Potrivit specialiștilor, nu este cazul să consumi porții prea mari, ci să restrângi cantitatea consumată. Numai 2 biscuiți digestivi conțin 150 de calorii, 20g de carbohidrați, 6g de grăsimi, 5g de zahăr, 2g de proteine, 1g de fibre și 0,1g de sodiu. Ține cont când desfaci un pachet că fiecare bucată are 70 de calorii și nu exagera dacă vrei să te menții în formă și să previi acneea sau îmbolnăvirile.
Sunt biscuiții digestivi sănătoși sau nu?
Conținutul de zahăr al acestor biscuiți este foarte ridicat, iar experții îi clasifică drept un aliment care necesită multă atenție când este inclus în meniul zilnic. În componența biscuiților se regăsesc atât calorii inutile, cât și grăsimi nesănătoase. Chiar dacă biscuiții digestivi conțin cantități reduse de proteine și fibre, acestea nu sunt suficiente pentru a susține o dietă sănătoasă, care oferă necesarul zilnic din principalele tipuri de nutrienți.
De asemenea, biscuiții digestivi conțin o cantitate semnificativă de sodiu. Dacă vei mânca 10 biscuiți de acest tip va fi ca și cum ai fi ronțăit o pungă de chips-uri. Din acest motiv persoanele care au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială trebuie să evite consumul lor zilnic.
Nu îți oferă alte vitamine și minerale, iar laptele adăugat în compoziția lor nu conține decât o cantitate extrem de redusă de calciu. Biscuiții digestivi conțin 10% grăsimi saturate, care provin din ulei vegetal prelucrat la temperaturi foarte ridicate, nefiind recomandați persoanelor care au probleme cu nivelul prea ridicat al colesterolului.
În concluzie, nu pot fi considerați decât o gustare ocazională și nu este cazul să te gândești la ei de fiecare dată când bei un ceai sau când îți iei o pauză pentru că ai putea neutraliza efectele benefice ale băuturilor sănătoase sau ale altor alimente care conțin multe vitamine utile. Dacă simți că nu-i poți evita complet, este indicat să-ți alegi 1-2 zile la nivel de săptămână când poți gusta câte 2 biscuiți. Nu depăși această cantitate și nici nu mări frecvența gustărilor pentru că vei avea probleme din cauza excesului de calorii, a riscului ridicat de retenție de apă și a influenței negative asupra glicemiei.