Studiu: Laptele bogat în grăsimi te poate proteja împotriva accidentului vascular cerebral
Aflat pe lista neagră din multe meniuri, laptele integral ar putea fi elementul cheie pentru prevenirea accidentului vascular cerebral. De ce au ajuns oamenii de știință la această concluzie.
Laptele integral ar putea reveni în atenția nutriționiștilor, după ce multă vreme a fost ignorat în favoarea laptelui degresat sau semi-degresat. După ce timp de mulți ani laptele integral a fost exclus din meniurile sănătoase din cauza conținutului ridicat de grăsimi și al efectului negativ asupra colesterolului, cercetătorii au ajuns la concluzia că, de fapt, consumul de lapte integral nu periclitează sănătatea inimii. Dacă îți place mai mult varianta integrală, precum și sortimentele de brânză care nu sunt light, acum ai un motiv în plus să le savurezi.
„Rezultatele obținute sprijină concluzia că grăsimea din produsele lactate nu favorizează bolile cardiovasculare. În ciuda reputației proaste pe care o are, laptele integral nu contribuie la creșterea colesterolului și nici nu afectează metabolismul. Persoanele care consumă minimum 300ml de lapte integral zilnic beneficiază de o protecție suplimentară împotriva accidentului vascular cerebral”, explică dr. Marcia Otto, de la Universitatea din Texas.
Se pare că tipul de grăsime conținut de produsele lactate este benefic pentru întregul organism și în special pentru inimă. Studiul a fost realizat pe un interval de 22 de ani și s-a constatat o rată redusă a mortalității ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale în cazul persoanelor care consumă lapte integral în fiecare zi.
După vârsta de 65 de ani laptele bogat în grăsimi stimulează și funcțiile creierului, capacitatea de memorare și reduce riscul fracturilor. Protecția împotriva accidentului vascular cerebral este numai punctul de plecare, deoarece laptele bogat în grăsimi are un efect benefic asupra întregului corp. La nivel digestiv, persoanele cu intoleranță la lactoză adesea pot consuma laptele integral, simptomele alergice fiind mult reduse datorită conținutului de grăsimi. De asemenea, laptele integral nu agravează acneea în aceeași măsură ca și laptele degresat. Toleranța la nivel digestiv se manifestă și la suprafața pielii, care se menține hidratată și luminoasă.
Doar o cană de lapte integral pe zi te poate proteja de boli, însă produsele cu mai puține grăsimi ar putea chiar să crească riscul de afecțiuni cardiovasculare. Laptele degresat cu gust de ciocolată și iaurtul light cu fructe conțin un exces de zahăr și, în timp, pot deteriora starea generală de sănătate. Specialiștii au constatat că astfel de produse creează fluctuații ale glicemiei dacă sunt consumate zilnic cel puțin 3 luni.
Stările de oboseală, epuizare, amețeală sau irascibilitate sunt consecințe directe ale creșterii glicemiei. În plus, îți va fi mult mai greu să reziști în fața dulciurilor sau a chips-urilor, favorizând acumularea kilogramelor în plus.
Potrivit experților, un singur iaurt cu fructe poate conține doza de zahăr necesară pentru o zi întreagă și numeroase mărci conțin echivalentul a trei linguri cu vârf de zahăr.
„Prin eliminarea grăsimilor, produsul final nu mai are același procent de vitamine și minerale. Înlocuirea grăsimilor cu zahăr nu favorizează pierderea în greutate ci, din contră, stimulează apetitul și creează nevoia de și mai multe dulciuri. În cadrul unei diete nu vei obține rezultatele dorite consumând lactate degresate, ci mai degrabă dacă alegi varianta integrală”, explică dr. Otto.
Procentul de grăsimi conținute sunt motivul pentru care nu îți mai este foame după ce consumi produsele lactate, dar în lipsa acestora nici vitaminele A și D din componența lor nu sunt prelucrate optim pentru că organismul are nevoie de grăsimi pentru a le metaboliza în mod eficient.
„Atunci când alegi produse lactate cu puține grăsimi, fortificate cu vitamina D sau A este posibil ca organismul să nu le preia deloc, în absența grăsimilor”, spune dr. Otto. Produsele lactate integrale sunt surse excelente de calciu și potasiu. Ele mențin oasele puternice, reduc frecvența fracturilor, fac dinții mai albi și previn reducerea densității osoase. Nu sunt necesare doar pentru copii, ci au un rol esențial și în dieta persoanelor adulte. Un aport optim de calciu, vitamina D, vitamina A, potasiu și fosfor te ajută să reziști mai ușor stresului din fiecare zi, să te gândești rapid la soluții pentru situațiile neprevăzute și să te simți odihnită, gata de un nou antrenament la finalul zilei.