Soia, alimentul medicament
Dietă & Fitness · Nutritie / De prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Membru titular al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, 20.04.2004

Soia este o planta leguminoasa cunoscuta si utilizata in hrana umana inca de acum 5000 de ani, mai intai in China si apoi in estul indepartat. Soia este bogata in proteina de calitate, fiind o sursa alternativa de proteine dietetice pentru carne si peste.

Boabele de soia contin, in medie 8% coaja, 90% miez (cotiledoane) si 2% germeni (hipocotil). Tehnologia schematica de prelucrare industriala a soiei consta in zdrobirea, curatirea si decojirea boabelor, urmate de macinarea si extragerea uleiului fie cu solventi (hexan) sau prin presare mecanica. Uleiul este rafinat, iar faina se conditioneaza in diferite moduri pentru consum uman sau furajare.


Taratele reprezinta o sursa bogata in fibre alimentare extrem de importante pentru mentinerea sanatatii.

Compozitia tipica a unor produse din soia

  %  Boabe de soia  Boabe decojite  Faina degresata  Concentrat de soia  Izolat proteic de soia
  Umiditate  11  10  8  5  5
  Proteina  38  44  54  66  91
  Ulei  18  21  <1  <1  ~0
  Carbohidrati  28  20  31  23  ~0
  Cenusa  5  5  6  5  4

In prezent, soia constituie o sursa majora de proteina de calitate pentru nutritia umana, fiind cultivata pe suprafete extinse pe tot globul.


Pe langa aportul de proteine si ulei, soia confera cateva beneficii majore pentru sanatate. Beneficiile consumatorilor de proteina din soia au fost bine documentate pentru urmatoarele domenii in care se obtin efecte sanogene evidente:
  •  scaderea nivelului colesterolului sanguin - descresterea incidentei maladiilor cardiovasculare;
  •  reducerea incidentei osteoporozei si mentinerea densitatii osoase in procesul de imbatranire;
  •  atenuarea simptomelor pre si post-menopausale;
  •  scaderea incidentei unor forme de cancer, in special a cancerelor de prostata si de colon.
Specialistii recomanda consumul a 25 de grame de proteina de soia pe zi, ca parte a unei diete sarace in grasimi saturate si colesterol, ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

In tara noastra, painea reprezinta alimentul de baza, in special painea alba, fiind, din pacate un aliment dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Astfel, o solutie fericita de a creste valoarea biologica a acesteia ar fi reprezentata de adaosul proteinelor de soia cu inalta valoare biologica. Proteina din soia este bogata in aminoacidul lizina, iar glutenul din grau este bogat in aminoacidul cisteina. Aceasta combinatie dintre proteina de soia si cea de grau realizeaza o echilibrare nutritionala ideala, oferind consumatorului acesti doi aminoacizi esentiali indispensabili sanatatii.


In timp ce proteina din soia este considerata a fi principalul agent cauzator al efectelor benefice mentionate mai sus, alti constituienti din soia au efecte la fel de remarcabile asupra sanatatii.

Soia poate fi folosita:
  •  in prevenirea cancerului;
  •  in tratamentul impotriva bolilor cardiovasculare si ale metabolismului lipidic;
  •  pentru imbunatatirea statusului antioxidant;
  •  pentru imbunatatirea apararii imune;
  •  in lupta cu osteoporoza si bolile osoase;
  •  in tratamentul impotriva diabetului si a obezittii;
  •  impotriva neurodegenerescentei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro