Smoothie-urile pe bază de conopidă: trend util pentru sănătate?
Smoothie-urile reprezintă o variantă simplă pentru a adăuga vitamine și minerale meniului zilnic. Poate asociezi o astfel de băutură cu gustul dulce al fructelor, eventual cu puțini morcovi sau sfeclă roșie, dar nu te-ai gândit să pui și conopidă. Află de ce ar trebui să o incluzi în mixul aromat.
Ingredientele neobișnuite pentru smoothie-uri cum ar fi conopida, dovleceii sau broccoli devin din ce în ce mai populare. Conopida în mod special este foarte utilă pentru că dă fiecărui smoothie o textură cremoasă și consistentă fără să fie nevoie să adaugi produse lactate.
Beneficiile unui smoothie pe bază de conopidă
Iată noul ingredient favorit al nutriționiștilor pentru obținerea unor smoothie-uri utile pentru întreg organismul. Conopida conține foarte multe vitamine și minerale pe care este posibil să le ratezi dacă ai un program foarte aglomerat și sari peste unele mese.
Iată care sunt nutrienții din fiecare smoothie care include și o cană de conopidă:
1. Vitamina C
Cantitatea specificată de conopidă reprezintă 77% din necesarul zilnic de vitamina C, care este esențială pentru prevenirea gripei și răcelii în fiecare anotimp. Stimulează sistemul imunitar și are proprietăți antioxidante, reducând inflamațiile din organism.
2. Vitamina K
Vei obține 20% din doza zilnică recomandată cu ajutorul conopidei. Vitamina K are un rol de bază pentru coagularea sângelui. Vei observa că tăieturile și zgârieturile se vor vindeca mult mai repede.
3. Vitamina B6
Conopida îți furnizează 11% din necesarul zilnic, vitamina B6 find o componentă cheie pentru metabolizarea glucozei. Acest nutrient susține organismul pentru a realiza conversia zaharurilor ingerate în energie și a preveni acumularea kilogramelor în plus.
4. Acid folic
Un smoothie care include conopidă va avea 14% din doza zilnică de acid folic, care are un rol important în realizarea tuturor proceselor metabolice.
5. Acid pantotenic
Conopida conține 7% din necesarul de acid pantotenic, esențial pentru transformarea alimentelor consumate în surse de energie.
6. Potasiu
Un smoothie care are conopidă va conține și 9% din doza necesară de potasiu, care previne contracțiile musculare și crampele. Conopida este o sursă excelentă de electroliți și o alternativă utilă pentru banane.
7. Mangan
Îți asigură 8% din doza zilnică de mangan, protejând creierul și funcțiile cognitive.
8. Magneziu
Conopida îți asigură 4% din necesariul zilnic de magneziu, prevenind crampele și favorizând somnul profund și odihnitor.
9. Fosfor
Cu 4% din necesarul zilnic de fosfor, un smoothie care are și conopidă te va ajuta să ai oasele puternice și să eviți fracturile.
10. Colină
Un mix care cuprinde și conopidă va asigura 11% din necesarul zilnic de colină. Acest nutrient joacă un rol esențial pentru menținerea membranelor celulare și reglarea metabolismului. De asemenea, stimulează funcțiile cognitive și previne acumularea colesteroluui la nivelul ficatului. Colina nu se regăsește prea des în alimente, așa că merită să consumi conopidă pentru a obține aceste beneficii importante.
Dar ce gust are un smoothie pe bază de conopidă?
Deși nu există nicio îndoială că un mix pe bază de conopidă este foarte sănătos precis vrei și un ingredient cu gust bun, care să nu compromită aroma celorlalte ingrediente pe care le folosești. Nu ai de ce să-ți faci griji! Potrivit specialiștilor, conopida adaugă consistență și o textură plăcută fără să pericliteze aroma inițială a smoothie-ului.
Gătită sau crudă?
În cazul conopidei este mai bine să alegi varianta crudă pentru a nu elimina vitaminele și mineralele utile pentru organism. Poți alege între cea proaspătă sau congelată, dar contează să nu o fierbi înainte de a o adăuga la smoothie. Cea proaspătă va fi mai cremoasă în cadrul mixului, în timp ce varianta congelată ar putea crea o textură asemănătoare cu a șerbetului. Experimentează cu amândouă pentru a descoperi care îți place mai mult.
Cum te asiguri că nu pierzi gustul dorit
Conopida are o aromă neutră, dar dacă vrei să fii sigur că nu se remarcă în gustul final alege ingredientul pe care vrei să te concentrezi și pune încă o jumătate de cană, de exemplu de afine. Data viitoare când prepari un smoothie cu banane și căpșuni adaugă fără griji și o cană de conopidă.