Cum sa reduci sarea din alimentatia ta?
Dr. Anda Avramescu ne recomanda sa:Consuma mai multe alimente proaspete, neconservate. Daca totusi optezi pentru produse preparate, alege-le pe cele cu continut scazut de sodiu;Redu cat mai mult aportul de sare din retetele de gatit;Inlocuieste sarea cu condimente naturale (piper, ardei iute, marar, patrunjel, oregano, busuioc);Foloseste cu moderatie sosurile;Foloseste cu atentie sarea hiposodata. Din obisnuinta gustului mai sarat, ai tendinta de a folosi mai multa. In plus, aceste substitute de sare contin mai mult potasiu. Prea mult potasiu poate fi daunator, daca exista afectiuni ale rinichiului sau in cazul unei medicatii pentru hipertensiune.
Cum afecteaza zaharul in exces inima?
Zaharul este o sursa de energie necesara pentru organism, insa in cantitatile stabilite:8 lingurite pe zi pentru persoanele sanatoase;2 lingurite pe zi in cazul persoanelor care au probleme cu hipertensiunea arteriala.
Nu trebuie sa te gandesti la faptul ca nu consumi zahar in stare pura in cantitatile stabilite, ci la faptul ca acesta este "ascuns" in numeroase alte alimente procesate pe care le consumi. De exemplu, tine minte ca daca bei o cana cu o bautura carbogazoasa depasesti cu mult recomandarile in privinta cantitatii de zahar. Ba mai mult, neavand nicio valoare nutritionala, iti privezi si organismul de vitaminele si mineralele atat de necesare pentru functionarea lui.
Cum sa reduci zaharul din alimentatia ta?
In primul rand poti sa incepi limitand pe cat posibil zaharul folosit pentru indulcirea ceaiurilor sau a cafelei. Incearca sa folosesti din ce in ce mai putin pana cand vei observa ca te poti sa consumi ceaiurile si fara zahar. De asemenea, ai grija la cantitatea de dulciuri consumata care adauga un surplus de zahar in dieta zilnica. Citeste eticheta alimentelor pe care le cumperi si acorda atentie compusilor enumerati, incercand sa limitezi un consum excesiv de zahar.
Problemele la care te expui: obezitatea si diabetul sunt cele mai cunoscute si stim ca ele slabesc apararea organismului in fata bolilor cardiovasculare. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca de obicei zaharurile merg mana in mana cu grasimile saturate si trans care favorizeaza aparitia bolilor de inima.