Renunţă la E-uri: Cum să faci brânză topită în casă. Simplu şi rapid
Sortimentele din comerţ conţin aditivi care sunt periculoşi pentru sănătate. Înlocuieşte-le cu această reţetă cu ingrediente puţine şi sănătoase!
Dacă vei citi eticheta de pe ambalajul mai multor sortimente de brânză topită vei descoperi un şir lung de ingrediente care mai de care mai necunoscute după denumire. În special, atunci când vorbim despre brânza topită cu tot soiul de arome (ardei, şuncă, etc).Ca să-ţi faci o idee, iată care sunt cele mai frecvent întânite ingrediente trecute pe eticheta brânzei topite:
- brânzâ
- apă
- unt
- lapte praf degresat
- săruri de topire
- corector de aciditate (E 339)
- sare iodată.
Pe lângă aceste ingrediente care nu sunt atât de numeroase, mai există multe altele pe care producătorii le folosesc pentru sortimentele de brânză topită cu ciuperci, ardei, şuncă, etc. Printre ingredientele care se adaugă se numără:
- E 250 Nitrit de sodiu
- E 450 Difosfaţi
- E 451 Trifosfaţi
- E 415 Guma xantan
- E 621 Glutamat monosodic
- E 301 Ascorbat de sodiu
- E 120 Acid carminic
- E 1422 Adipat de diamidon acetilat
- E 331 Citrat de sodiu
- E 452 Polifosfaţi
- E 407 Caragenan
- E 330 Acid citric
- E 508 Clorură de potasiu
- E 250 Nitrit de sodiu.
Efectele adverse ale aditivilor alimentari sunt potenţate de cantitatea şi regularitatea cu care obişnuim să consumăm produsele alimentare în care sunt introduşi. Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării E-urilor periculoase se numără: cancerul, alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburările hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.
Studiu: 61 de sortimente de brânză topită din România conţin E-uri, mai multe sau mai puţine
În anul 2011, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) a realizat un studiu care a scos la iveală faptul că 61 de sortimente de brânză topită verificate au un compoziţia lor aditivi, unele mai puţini, altele mai mulţi. Potrivit ANPCPPS, din cele 61 de sortimente de brânză verificate nu a existat niciuna care să nu conţină E-uri.
”Fie că este felii, triunghiuri, la sul sau la cuburi, brânza topită este întâlnită des în alimentaţia românilor. ANPCPPS România a studiat etichetele şi a aflat pentru consumatori câte E-uri conţin aceste produse. Rezultatele au dovedit că, din cele 61 de produse comparate, nu există niciun sortiment de brânză topită care să nu conţină E-uri. Astfel, găsim produse care conţin peste 10 E-uri, cât şi produse care conţin un număr minim de E-uri, respectiv doar două”,
Reţetă simplă: cum să faci brânză topită în casă cu doar 4 ingrediente
Ingrediente
- 1 kilogram de brânză de vaci
- 1-2 linguriţe cu bicarbonat de sodiu
- 1/4 pachet de unt
- puţină sare de mare.
Brânza de vaci se lasă la scurs într-o strecurătoare şi se apasă bine ca să iasă tot zerul.
Apoi se amestecă cu sarea si bicarbonatul.
Se topeşte la aburi (un vas deasupra unui alt vas cu apă care fierbe) împreună cu untul, timp de 15-20 de minute, amestecând în continuu.
Când devine o compoziţie cremoasă se ia de pe foc şi se toarnă în caserole pe care le laşi la rece.
Se păstrează la frigider în caserole închise. Rezistă foarte bine câteva săptămâni.