Pentru a petrece cum se cuvine in perioada sarbatorilor, dar si pentru a "trece" cu bine peste ele, trebuie sa stii cateva reguli, mai ales daca te numeri printre cei care sufera de boli digestive, hipertensiune, colesterol crescut, triglicerile crescute, diabet zaharat sau alte afectiuni.
Pentru a petrece cum se cuvine in perioada sarbatorilor, dar si pentru a "trece" cu bine peste ele, trebuie sa stii cateva reguli, mai ales daca te numeri printre cei care sufera de boli digestive, hipertensiune, colesterol crescut, triglicerile crescute, diabet zaharat sau alte afectiuni.
Fie ca suferi de esofagita de reflux, hernie hiatala, ulcer sau gastrita, sau oricare alta afectiune, sau din contra esti sanatos tun, este bine sa cunosti urmatoarele reguli, care te vor ajuta sa sarbatoresti in stil sanatos:
1. Se vor evita alimentele picante, piperul, hreanul, mustarul, baturile alcoolice tari (tuica, palinca, vodka, etc).
2. Se va manca incet, pentru o digestie buna, mestecand foarte bine bolul alimentar.
3. La o masa nu se va manca "din toate" pentru ca va fi prea mult si oricum, mancarurile care stau pe masa romanului de sarbatori sunt mancaruri grele.
4. Se va evita sau limita la cantitati mici consumul de sorici, destul de indigest, a slaninutei si carnea grasa si prajita.
5. Este bine ca inainte de masa sa se ia medicamente care ajuta digestia, fermenti ca si cele care favorizeaza eliberarea de bila. Nu trebuie uitat nici
Sfaturi pentru gospodine
Si gospodinele trebuie sa tina cont de cateva sfaturi, daca vor sa aiba grija de buna starea familiei si a invitatilor:
1. Sa nu folosesca carne grasa, chiar daca este de porc si sa o prepare la cuptor si nu prajita.
2. Sa nu "uite" de carnea de curcan sau cea de peste, care pot fi un excelent fel de mancare pentru ei care nu au pot consuma carne de porc.
3. Piftia trebuie bine degresata si poate fi facuta numai din carne de curcan, gaina sau cocos.
4. Sarmalele pot fi pregatite si ele dietetice, cu mai mult orez, iar amestecul de carne sa contina mai multa carne de vita decat de porc. Pentru cei care au un regim sever, sarmalele pot fi pregatite numai din carne de vita.
5. Mare atentie la consumul exagerat de dulciuri, excesul de ciocolata, sau chiar si traditionalul cozonac care poate da arsuri si poate declansa disconfort!
6. De asemenea trebuie mare atentie si la consumul de fructe, caci strugurii si bananele sunt interzise diabeticilor, iar cei care au
7. In aceasta perioada, mai mult ca oricand, exista tendinta se abuzeze de sucurile din comert. Sfatul este ca mai ales pentru cei suferinzi si pentru copii sa nu uitam de sucul de fructe proaspat, facut in casa.
8. Nu trebuie sa uite nici cei care sufera de hipertensiune arteriala ca nu au voie sa consume sarat si sa bea vin rosu.
De retinut!
O cantitate mare de mancare consumata odata sau repetat in decursul a 2-3 zile, asociata si cu un consum mare de bauturii alcoolice declanseaza crizele de pancreatita, colici biliare, indigestii, dureri de cap, insomnii. Dar dintre toate acestea, cea mai redutabila si serioasa problema care va duce la camera de garda este pancreatita acuta.
In concluzie, a manca ponderat este o deviza atat pentru cei suferinzi cat si pentru cei sanatosi. Nu trebuie sa uitam ca e bine sa ne sculam de la masa atunci cand inca ne e foame si nu cand suntem satui!
Exemplul unui meniu de regim
- branza noua, nesarata;
- masline nesarate;
- lebar de casa, preparat din ficat de vita, ficatei de pasare;
- piftie de curcan;
- carnaciori preparati in casa, din carne de vita, la gratar;
- friptura la cuptor din muschiulet de porc, sau carne de pasare, sau peste;
- garnitura: legume fierte, asortate sau cartofi natur;
- salata verde;
- cozonac;
- bauturi: un aperitiv usor, slab alcoolozat, vin alb cu apa minerala, sucuri naturale.