Recomandari pentru un Paste sanatos
Pregatirile pentru Paste deja au inceput. Casa e mai curata ca niciodata, iar in bucatarie deja incep sa-si faca aparitia bunatatile din care te vei desfata alaturi de familie in aceasta perioada. Este foarte important sa iti cunosti limitele si ai grija de tine si familia ta, pentru ca aceasta sarbatoare sa nu iti aduca neplaceri.
Pregatirile pentru Paste deja au inceput. Casa e mai curata ca niciodata, iar in bucatarie deja incep sa-si faca aparitia bunatatile din care te vei desfata alaturi de familie in aceasta perioada. Este foarte important sa iti cunosti limitele si ai grija de tine si familia ta, pentru ca aceasta sarbatoare sa nu iti aduca neplaceri.TopSanatate iti vine in ajutor cu mici sfaturi, pentru ca Pastele sa nu te prinda nepregatita si sa te poti bucura fara griji alaturi de familie.
Atentie la oua!
Ouale fac parte dintre alimentele "riscante" pentru sanatate, alaturi de carne, peste sau lapte. Acestea se pot strica usor si pot duce la dezvoltarea anumitor boli, cauzate de bacterii precum Salmonella. Inainte de a fierbe ouale de Paste pentru a le picta, asigura-te ca acestea sunt proaspete si au fost pastrate la frigider.
Nu lasa niciodata un ou nefiert la temperatura camerei mai mult de 2 ore. De asemenea, nu consuma oua care au fost lasate in afara frigiderului mai mult de 2 ore.
Ouale fierte, pictate pentru Paste, care au stat la temperatura camerei timp de mai multe ore sau zile (ca decor) trebuie aruncate si nu consumate
Ai grija de silueta!
1. Dulciurile pregatite cu ocazia sarbatorilor de Paste nu trebuie consumate toata deodata, ci in portii mici, variate, pe toate durata acestei sarbatori.
2. Daca ai mancat mai mult si te ingrijoreaza caloriile, dupa masa iesi la o scurta plimbare, sau in cazul in care ai aparat de fitness acasa nu strica cateva minute de exercitii.
3. Nu trebuie sa te simti vinovata sau sa te pedepsesti fiindca ai consumat prea multe dulciuri. Insa, intotdeauna, sa iti amintesti ca totul va fi bine daca exista limita si ca toate programele de alimentatie sanatoasa permit consumarea mancarurilor preferate o data pe saptamana.
4. Metabolismul trebuie sa lucreze la maxim, iar pentru ca acest lucru sa se intample:
consuma 5-6 mici gustari pe zi, si nu 2-3 mese consistente;
alimentele bogate in calorii, grasimi trebuie consumate in decursul unei zile, nu o portie mare la o singura masa si gata;
exercitile cardio, mersul pe jos sau urcatul scarilor sunt numai cateva dintre exercitiile fizice care pot fi facute cu usurita.
5. Cu toate ca ai pregatit numai mancaruri alese nu trebuie sa uiti de garniturile cu legume si fructe sau de salate, deoarece aceastea contin fibre care ajuta la arderea caloriilor.
6. Nu uita nici de cele 8 pahare cu apa in fiecare zi. Hidratarea este esentiala atat pentru frumusete cat si pentru ca sistemul digestiv sa lucreze cum trebuie.
Siguranta copiilor
- Asigura-te ca jucariile sau papusile pe care i le vai darui copilului tau nu contin mici piese pe care micutul tau le poate inghiti si astfel ineca. Piesele care pot fi scoase de la o jucarie reprezinta un potential pericol pentru copiii cu o varsta mica;
- Tot pentru prevenirea inecului, nu darui bomboane sau ciocolate de marime mica copiilor sub 5 ani;
- Iepurasii de ciocolata au devenit o traditie de Paste. Insa, ai grija cand daruiesti unui copil asemenea cadouri. Acesta poate fi alergic la nuci, alune sau arahide. Citeste cu atentie eticheta. Desi pe unele etichete scrie ciocolata pura, este posibil ca acestea sa fi intrat in contact cu anumite cantitati de alune sau nuci in perioada fabricarii.
Atentionari pentru persoanele cu probleme
- Persoanele care au tinut post au nevoie de o readaptare, de aceea este recomandat ca in seara de Paste sa manance cate putin si la intervale mai mari de timp;
- Persoanele care au probleme cu hepato-renale sau cu pancreasul trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce mananca pentru ca daca au tinut post si incep sa manance mult pot sa faca pancreatita acuta;
- Carnea de miel contine lipide de grasimi saturate care au efecte aterogen, adica se depun pe artere si favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare;
- Carnea de miel trebuie consumata cu moderatie. Nu este rea pentru persoanele sanatoase si active fizic, insa pentru cele cu probleme sunt necesare cantitati mici si bucati foarte slabe (cantitatea de colesterol este de 80 mg la suta de grame).