Păstrarea peștelui afumat: reguli de bază pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare și menținerea gustului bun
Dacă îți place foarte mult peștele afumat probabil că vei cumpăra cantități mai mari și nu îl vei folosi imediat. Este posibil fie să ai o bucată mai mare, fie să îți rămână după ce l-ai adăugat la salate, piureuri, umpluturi, pizza sau paste. Descoperă regulile utile pentru păstrarea peștelui afumat pentru a preveni acumularea bacteriilor și a putea savura un gust excepțional.
Dacă ți se pare că aproape orice preparat poate fi ameliorat cu ajutorul peștelui afumat, să știi că nu te înșeli, dar trebuie să iei măsuri pentru a te asigura că nu îți pui sănătatea în pericol, iar aroma obținută este apreciată de toți cei care iau masa cu tine.
Cum procedezi pentru păstrarea peștelui afumat în bune condiții?
Există mai multe variante posibile, în funcție de gramaj și de cât de mult timp vrei să poți folosi peștele:
1. La frigider
În general un pachet de pește afumat va ține la frigider 2 săptămâni dacă nu a fost deschis. După deschidere va trebui consumat în cel mult 7 zile. Folosește folie alimentară pentru a înfășura bucata desfăcută sau pune peștele într-o pungă. În cazul în care marginile se usucă foarte mult le poți tăia.
Nu depăși intervalul recomandat pentru păstrarea peștelui afumat la frigider pentru că riști să ai probleme digestive.
2. La congelator
Dacă nu ai timp să gătești sau vei fi plecat într-o călătorie, dar vrei să ai pește afumat la întoarcere, să știi că îl poți congela. Păstrarea peștelui afumat la congelator prelungește termenul de valabilitate cu 3 luni, deși este cel mai bine să-l consumi în 1-2 luni pentru a fi sigur că are un gust proaspăt.
Pentru a putea congela peștele afumat va trebui să urmezi o procedură specială. Vei avea nevoie de o pensulă pentru alimente, ulei de măsline sau de floarea soarelui, folie alimentară și pungi speciale pentru congelator.
Respectă următorii pași pentru a congela peștele afumat în mod corect:
- pune ulei pe pensulă și treci ușor peste peștele afumat. Întoarce-l pe toate părțile pentru a fi sigur că l-ai uns bine. În acest mod va rămâne proaspăt și va avea un aspect plăcut prin întârzierea procesului de deshidratare;
- în continuare înfășoară fiecare bucată de pește în folie alimentară. Ai grijă să înfășori strâns, prevenind acumularea bulelor de aer dintre plastic și pește. Nu lăsa spații libere în cadrul foliei. După ce ai înfășurat fiecare bucată de pește va trebui să reiei operațiunea cu un al doilea strat de folie alimentară. Numai în acest mod vei fi sigur că bucățile sunt bine izolate și își vor menține gustul;
- după ce ai utilizat folia alimentară va trebui să pui fiecare bucată de pește într-o pungă de plastic resigilabilă. Poți păstra peștele afumat până la 3 luni, dar cel mai bine este să-l consumi în cel mult 2 luni pentru că deshidratarea va începe în cele din urmă, iar gustul va fi afectat negativ;
- când decongelezi peștele afumat trebuie să pui punga mai întâi în frigider, într-o tavă care va preveni scurgerea lichidului. Nu decongela tot peștele, ci numai bucățile pe care ești sigur că le vei folosi în cel mult 3 zile. Tocmai din acest motiv este bine să împarți peștele afumat în bucăți mici înainte de a-l congela.