Papaya - Selectarea si pastrarea
Dietă & Fitness · Nutritie / 17.11.2008

Fuctele de papaya au o forma sferica sau alungita (asemanatoare perelor) si o dimensiune de aproximativ 50 de centimetri, insa la magazin le gasim de regula pe cele mai mici (de pana in 17 cm). Miezul trebuie sa fie usor portocaliu pe alocuri mai galbui sau rozaliu, iar semintele negre din interior sunt invelite intr-o membrana gelatinoasa. Acestea sunt comestibile si au un gust condimentat, usor iute si amarui. Papaya contine papaina - o enzima care intervine in descompunerea alimentelor, ajutand la digestia proteinelor - in special in partile mai putin coapte ale fructului. Aceasta substanta este extrasa pentru fabricarea tabletelor ca un remediu pentru probleme digestive si ca ingredient in unele gume de mestecat.


Daca vrei sa mananci fructul in ziua respectiva, alege-l pe cel cu coaja rosie-portocalie si putin moale la atingere. Fructele de papaya care au portiuni mai galbene pe coaja necesita cateva zile pana se coc bine. Cele de culoare verde si foarte tari nu le alege decat daca planuiesti sa le gatesti in combinatie cu diverse salate. Cateva pete de culoare inchisa pe coaja fructului nu vor afecta aroma, insa nu le alege pe cele moi si cu lovituri. Le gasim pe tot parcursul anului.

Fructele care au portiuni galbene pe coaja trebuie pastrate la temperatura camerei pana se coc (cateva zile). Un mic truc: daca vrei sa accelerezi procesul de coacere, pune-le intr-o punga de de hartie impreuna cu bananele. Fructele de papaya coapte bine se pastreaza la frigider si se consuma in urmatoarele doua zile pentru ca aroma sa nu-si piarda din intensitate.


Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro