Muesli si marele sau secret
Dietă & Fitness · Nutritie / De Gabriela Ceciul, 30.03.2004

Este cunoscut de cele mai multe dintre noi ca fiind mai degraba un amestec de cereale, un mic dejun preferat in special de persoanele cu o alimentatie sanatoasa. Muesli si-a castigat foarte repede reputatia de a contine beneficii nebanuite.

Vanzarea amestecului britanic cu un continut bogat de fibre a crescut in magazinele din Caraibe cu 30% dupa ce un studiu a aratat ca acesta imbunatateste performantele sexuale. Nimeni nu mai stie sigur de unde anume a pornit aceasta poveste, dar companiile producatoare de muesli se pregatesc serios sa faca fata cererii crescute a pietei.


Efecte ascunse

"Super High Fibre" a castigat medalia de argint anul trecut la premiile "Great Taste Awards" - un fel de premiu Oscar al alimentelor. Triumful s-a datorat continutului sanatos din fructe si fibre al produsului - si, bineinteles, "gustului extraordinar". Se pare ca membrii comisiei au simtit pe pielea lor efectele minunate ale muesli.

Este vorba de 50% fructe, alune si seminte, amestecate cu fulgi de grau prajiti, stafide, fulgi de ovaz, curmale, seminte de floarea soarelui, cocos, caise si alune prajite. Cercetatorii au aratat faptul ca fibrele sunt esentiale pentru o dieta buna si ajuta la reducerea riscului de aparitie al unor tipuri de cancer si imbunatateste sanatatea mentala. Unii nutritionisti spun ca nu exista dovada certa a faptului ca muesli ar creste libidoul consumatorilor, dar cu siguranta nu pot face nici un rau vietii sexuale a acestora.


Deficienta de zinc este legata de scaderea libidoului si a fertilitatii la barbati, dar acesta s-ar putea sa nu influenteze viata sexuala a unei persoane care nu are o astfel de problema. In general, muesli este foarte bun pentru a incepe ziua. Fibrele sunt asimilate de catre organism incetul cu incetul si acest lucru ajuta la crearea unei stari bune dimineata, mareste puterea de concentrare si mentine nivelul energetic.

Anul trecut, vanzarile de muesli in Jamaica au crescut enorm raportat la o populatie de doar doua milioane de oameni. Specialistii considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca jamaicanii sunt convinsi ca fibrele maresc capacitatile mentale si, cum multi barbati din Jamaica isi folosesc creierul atunci cand fac sex, acestia considera ca un consum ridicat de fibre le va imbunatati viata sexuala. Este foarte logic daca stai sa te gandesti!


Laptele cu muesli poate combate sindromul premenstrual (PMS)

Cateva schimbari simple in dieta unei femei pot reduce in mod dramatic simptomele din perioada premenstruala, potrivit unui studiu recent. Specialistii au aratat ca starile de anxietate, crampele musculare si retentia de apa care acompaniaza de cele mai multe ori sindromul premenstrual, pot fi evitate daca femeile vor consuma mai multe produse lactate si isi vor prepara un mic dejun sanatos pe baza de cereale. Se pare ca magneziul continut de cereale si tarate, alaturi de calciul din produsele lactate, le pot feri pe femei de disconfortul durerilor premenstruale. Specialistii spun ca majoritatea femeilor sufera din cauza deficientelor nutritionale, iar un singur pahar cu lapte si un castron cu cereale bogate in fibre consumate zilnic sunt suficiente pentru a-si recapata echilibrul. Femeile in general si femeile tinere in special, consuma foarte putin calciu deoarece evita branza si laptele. Dar laptele pasteurizat si iaurturile dietetice le pot oferi acestora tot ceea ce le este necesar in perioadele lunare dificile. Consumul de magneziu poate fi marit daca vom consuma paine integrala in locul celei albe si alimente bogate in fibre cum ar fi alunele, boabele si orezul integral. In urma testelor facute, s-a demonstrat faptul ca 200 de mg de magneziu consumat in timpul perioadelor premenstruale in doua luni consecutiv, a redus simtitor gravitatea simptomelor. De asemenea, magneziul este important pentru functionarea normala a creierului si a hormonilor, iar lipsa acestuia poate conduce la marirea apetitului pentru dulciuri.


Un studiu paralel efectuat de Universitatea Columbia din New York a aratat ca severitatea schimbarilor de stare, durerile si retentia de apa au fost reduse la jumatate la femeile care au consumat suplimente de calciu timp de trei luni consecutiv.

Sindromul premenstrual face parte dintr-un grup de mai mult de 150 de simptome pe care femeile le experimenteaza in fiecare luna si se pare ca afecteaza aproape jumatate dintre femeile cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Simptomele pot include stari de depresie, nervozitate, dureri de cap, ameteli, cresterea apetitului si a poftei de zahar si sare, ca si starea de oboseala. Pentru unele femei, aceste simptome le fac incapabile sa mai munceasca sau le aduc dificultati.

Nimeni nu stie exact care este cauza sindromului premenstrual, dar unii specialisti considera ca este vorba de o fluctuatie la nivel hormonal, cu o scadere a progesteronului si cresterea estrogenului. Deficienta de vitamina B6 poate fi si ea responsabila pentru starile de depresie si modificarile rapide de stare care caracterizeaza PMS.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro