Jamie Oliver, Horia Vîrlan, Cezar Munteanu şi doi dintre juraţii unei emisiuni culinare de succes îţi recomandă preparate fără carne şi lactate.
Perioada Postului nu trebuie să-ţi pună mari probleme când vine vorba despre alimentaţie. Ca să ai mai multe idei şi să optezi pentru un meniu variat te ajutăm cu câteva reţete recomandate de doi dintre juraţii de la MasterChef, unul dintre cei mai apreciaţi chefi din România - Cezar Munteanu, celebrul Horia Vîrlan, precum şi Jamie Oliver.
1. Tofu cu sos de soia şi fasole chinezească - Reţetă recomandată de Sorin Bontea, jurat “MasterChef”
Pentru sos avem nevoie de: ghimbir proaspăt, usturoi, puţin ulei de floarea soarelui. Se călesc toate, apoi se adaugă sosul de soia, puţin zahăr se lasă să fiarbă. Se leagă cu puţin amidon.
Tofu se taie cubuleţe, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei. Fasolea chinezească se blanşează puţin şi apoi se montează farfuria, se stropeşte cu ulei de susan şi se presară puţină ceapă verde tocată mărunt.
2. Paste cu pesto de busuioc şi rucola - Reţetă recomandată de Cătălin Scărlătescu, jurat “MasterChef”
Se fierb pastele (fără ou) în multă apă cu sare (la 1 kilogram de paste avem nevoie de 3 litri de apă). Recomand să folosiţi la această reţeta paste scurte (fusili, penne rigate sau casarecce). Busuiocul proaspăt şi rucola se taie foarte, foarte fin şi se pun în blender cu ulei de măsline extravirgin (cam 200 mililitri).
Separat se prăjesc câţiva muguri de pin în cuptor, cât să le dăm culoare. Jumătate din mugurii de pin copţi se dau la blenduit cu ulei, busuioc şi rucola, cealaltă jumătate se păstrează. Când s-au fiert pastele se amestecă bine de tot într-un bol cu sosul pesto şi apoi se pun pe deasupra mugurii de pin. Sare şi piper se pun după gust, la final, măcinate proaspăt.
3. Salată de legume calde "al dente" - Reţetă recomandată de Cezar Munteanu, unul dintre cei mai apreciaţi chefi din România
Ai nevoie de: 1 broccoli micuţ, desfăcut în bucheţele, 1 conopidă mică, desfăcută în bucheţele, 2 morcovi, 4 ciuperci tăiate sferturi, 1 ardei gras roşu, pătrunjel verde, 2-3 linguri de ulei de măsline, sare, usturoi şi ardei iute.
Legumele astfel pregătite le rumeniţi puţin în tigaie cu ulei de măsline şi usturoi. Legumele vor rămâne al dente. Când timpul a trecut, cca. 5-7 minute, le daţi deoparte, le acoperiţi cu capac şi le mai ţineţi aşa încă 1 minut. Scoateţi legumele şi le amestecaţi într-un bol cu ulei de măsline extravirgin, sare, piper şi frunze de pătrunjel. Opţional, puteţi adăuga usturoi sau ardei iute, după gust.
4. Mâncare de ţelină cu ciuperci - Reţetă recomandată de Horia Vîrlan
Ingrediente :
- 500 grame ţelină rădăcină
- 1 ceapă mare
- 200 grame ciuperci,
- 6 – 7 linguri ulei,
- 1 linguriţă plină cy făină,
- 2 – 3 linguri vin alb,
- 100 mililitri suc de roşii sau o linguriţă pastă de roşii,
- 1 linguriţă zahăr,
- 1 foaie de dafin,
- 1 jumătate de lămâie,
- 10 boabe piper,
- sare.
Mod de preparare
Ceapa, rasă fin, se înăbuşe în ulei, foarte puţin, ca să-şi dezvolte aroma. Se adaugă apoi rădăcina de ţelină tăiată în felii cam de un centimetru grosime. Se mai călesc cam doua minute, amestecând bine, după care se stinge cu o jumătate de litru de apă fierbinte. Se pun şi ciupercile tăiate mărunt şi se fierbe totul, acoperit, la foc mic încă o jumătate de oră.
Când sunt fierte, se pun vinul, bulionul frecat cu făină, trei – patru felii de lămâie fără coajă, zahărul caramelizat şi stins cu o lingură de apă, foaia de dafin şi piperul boabe.
Se dă la cuptor un sfert de oră să se ridice uleiul deasupra şi să aibă un aspect plăcut. Dacă sosul este prea gros, se mai pune puţină apă, deoarece când se răceşte, se îngroaşă. Preparatul se serveşte rece. Poftă bună!
5. Bruschete cu vinete şi mentă - Reţetă recomandată de Jamie Oliver
Ingrediente
- 2 vinete mici
- 8 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 3 linguri de oţet de mere sau zeamă de lămâie
- câteva fire de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
- 1 legătură de frunze proaspete de mentă, tocate mărunt
- 1 căţel de usturoi pisat
- sare de mare
- piper măcinat.
Mod de preparare
Vinetele se taie rondele şi se pun pe grătar.
În timp ce se fac vinetele, amestecă într-un vas restul ingredientelor pentru a obţine un sos delicios.
Amestecă feliile coapte de vinete cu sosul rezultat şi pune amestecul pe felii de pâine prăjită. Poftă bună!