Masa de Crăciun: Cum se pregăteşte. 7 reţete şi 6 trucuri ca să impresionezi
Dietă & Fitness · Nutritie / 24.12.2012

Cumpărăturile sunt deja făcute şi nu-ţi rămâne decât să începi pregătirile pentru zilele de sărbătoare. Ca să-ţi uimeşti invitaţii, Eva.ro te învaţă câteva trucuri şi-ţi recomandă 7 reţete aparte.

Cumpărăturile sunt deja făcute şi nu-ţi rămâne decât să începi pregătirile pentru zilele de sărbătoare. Ca să-ţi uimeşti invitaţii, Eva.ro te învaţă câteva trucuri şi-ţi recomandă 7 reţete aparte.

 

Ai invitaţi la masă de Crăciun şi vrei să faci reţete simple, care să nu-ţi ocupe tot timpul, dar care să facă impresie? Nu trebuie să te stresezi şi să-ţi consumi energie inutil, ci doar să te organizezi puţin. Iată câteva trucuri utile pentru ca invitaţii să plece cu cea mai bună impresie legată de talentul tău de a găti şi a face o atmosferă primitoare:



1. Ia o foaie, un pix şi scrie meniul pe care vrei să-l pregăteşti pentru masa festivă.
2. Notează pe altă foaie toate ingredientele de care ai nevoie pentru fiecare reţetă în parte plus băuturile pe care vrei să le serveşti.
3. Nu căuta reţete complicate, ci ingrediente mai aparte ca să faci ceva gustos, apetisant şi altfel.
4. Ca să te asiguri că nu munceşti toată ziua, astfel ca la final să fii ruptă de oboseală ar fi bine să pregăteşti anumite preparate sau să cureţi/tai/căntăreşti ingredientele măcar cu o seară înainte.

5. Alege decoraţiuni simple, cu bun gust, fără să împodobeşti casa, bradul şi masa într-o diversitate de culori. Ar fi de preferat ca pentru masa festivă să alegi un decor simplu, curat şi să foloseşti 2-3 culori pe care să le combini. De exemplu, nu trebuie să lipsească roşu, dar te poţi ajuta şi de crenguţele proaspete de brad care vor înmiresma aerul din cameră.
6. Pune în candelă apă, puţin ulei esenţial de scorţişoară şi de portocale, două dintre mirosurile care ne duc imediat cu gândul la Crăciun şi la o atmosferă caldă, plăcută şi relaxată.


Acum după ce te-ai organizat este timpul să te apuci de preparatele pe care vrei să le serveşti. Gândeşte-te pas cu pas de la momentul în care primeşti invitaţii până la plecarea acestora.


1. Primirea invitaţilor: Sangria cu ghimbir

Întâmpină invitaţii cu un pahar de sangria pe care să o prepari înainte cu 10 minute de ora stabilită pentru sosirea lor. Taie din timp feliile de portcoale, lămâi verzi şi ghimbir şi păstrează-le la frigider. Ca să faci sangria ai nevoie de: vin roşu sec, bere de ghimbir, felii de portocale, lămâi verzi, ghimbir şi eventual puţin zahăr, dacă simţi nevoia să îndulceşti băutura. O altă opţiune ar fi să păstrezi şi puţin vin fiert cu scorţişoară şi zahăr la îndemână pentru invitaţii care sunt mai friguroşi şi preferă o băutură caldă.

 

 


2. Biscuiţi din fulgi de cocos

Ai nevoie de: 2 căni cu fulgi din nucă de cocos, 2 albuşuri şi 1/2 cană cu zahăr.

Se amestecă toate ingredientele până se obţine o consistenţa lipicioasă. Apoi foloseşte diverse forme pentru prăjituri sau un inel culinar mic în care să presezi câte o lingură de compoziţie. Se lasă în cuptorul încins maxim 15 minute.

 

 

Foto: Jamie Oliver

3. Bruschete cu vinete şi mentă

Ai nevoie de: 2 vinete tăiate felii subţiri, ulei de măsline, oţet din vin, pătrunjel tocat, mentă proaspătă tocată, 1 căţel de usturoi tocat fin, sare şi piper. Încălzeşte o tigaie şi pune feliile de vinete la prăjit. În timp ce vinetele sunt pe foc, amestecă într-un castron 8 linguri de ulei cu 3 de oţet, cu pătrunjel, mentă şi usturoi. Adaugă sare şi piper după gust. 
Când vinetele sunt gata, pune-le în castronul cu dressing şi amestecă-le, apoi aşază feliile de vinete pe bruschete şi toarnă ce a mai rămas din dressing.

 

 

 

4. Frigărui de porc cu ceapă roşie, ciuperci şi ardei roşu

Ai nevoie de: 600 grame carne de porc, ceapă roşie, 12 roşii cherry, 6 căţei de usturoi, ciuperci, ardei roşu, ulei, sare, piper, o linguriţă de boia.

Preparare: Pisează usturoiul şi adaugă puţin ulei. Amestecă, până rezultă o cremă ca de maioneză. Adaugă un pahar cu apă. Taie carnea bucăţele şi stropeşte-o cu căteva linguri de mujdei. Păstrează restul de mujdei pentru servit. Presară sare şi piper. Formează frigărui, alternativ carne, roşie, ciuperci, ardei şi ceapă. Pune-le pe grătarul încins. Sunt gata în 20-30 de minute. La mijlocul perioadei de prăjire, pudrează-le cu boia de ardei. Serveşte-le cu mujdei şi salată verde.

 

 

5. File peşte la cuptor cu legume la grătar şi sos de capere (reţetă recomandată Chef Robert Voicu de la Unilever Food Solutions)

Ingrediente pentru 10 porţii:

  • File de peşte (şalau /cod) - 1,750 kg
  • Ulei de măsline - 60-80 ml
  • rozmarin, frunze de ţelină, salvie uscate
  • Lamâi - 150 g
  • Ardei iute roşu - 50 g
  • Ardei gras (roşu, galben) - 250 g
  • Zucchini - 250 g
  • Morcovi tineri - 250 g
  • Ţelina apio - 250 g
  • Oţet balsamic - 10 ml
  • Sare - 10 g
  • Piper negru, proaspăt măcinat - 2 g
  • unt şi făină în cantităţi egale
  • Capere - 60 g


Încalziţi cuptorul la 200C. Încingeţi gratărul şi ungeţi cu ulei. Amestecaţi 60 mililitri ulei de măsline, zeama de la o lămâie şi condimentele dorite, aşezaţi fileurile de peşte într-o tavă unsă cu ulei, ungeţi fileurile cu marinata pregătită. Introduceţi tava acoperită la frigider pentru minim 30 de minute. Curăţaţi şi spălaţi legumele, tăiaţi ardeii şi zucchini felii, morcovii pe jumătate, ţelina apio în felii de 7-8 cm, ardeiul iute curăţat de seminţe şi tăiat pe jumatate.

Se introduce tava cu peşte la cuptor pentru 20-25 de minute, la o temperatura de 170C. Legumele se frig pe grătar pe ambele parţi, se scot într-o tavă şi se stropesc cu oţet balsamic, se asezonează cu sare şi piper. Pentru sos se topeşte untul la o temepratură medie, nu foarte ridicată, se îngroaşă cu o cantitate egală de făină , iar apoi se adaugă zeama de lămâie. Caperele se lasă la fiert în vin alb până când acesta se reduce la jumătate, după care se combină cu sosul făcut cu unt şi făină.

Fileul de peşte se serveşte la farfurie cu legume la grătar şi sos de capere.

 

 


6. Desert spectaculos: Tort de ciocolată şi portocale

Pentru crustă/blat ai nevoie de:

  • 1/2 cană migdale şi 1 pumn mic de nuci braziliene (poţi opta pentru orice tip de nuci, chiar şi seminţe de floarea soarelui crude);
  • cacao pudră, în funcţie de intensitatea culorii pe care vrei să o obţii;
  • 1/2 cană curmale curăţate de sâmburi;
  • un vârf de linguriţă de scorţişoară.


Pentru delicioasa cremă ai nevoie de:

  • 1 cană nuci caju înmuiate peste noapte în apă;
  • zeama şi coaja de la 3 portocale mai mici;
  • 1 mango (opţional, pentru un plus de culoare şi gust);
  • un sfert de linguriţă cu ghimbir proaspăt răzuit;
  • miere de albine, după gust;
  • 3/4 cană ulei de cocos şi unt de cacao topite la abur (poţi opta şi pentru uleiul de palmier).


Pentru topping-ul de ciocolată ai nevoie de:

  • miere de albine;
  • cacao pudră;
  • puţină apă sau zeamă de portocale, în funcţie de consistenţa dorită.


Metoda de preparare este una simplă, fără bătăi de cap:
1. Ca să prepari crusta, se mărunţesc migdalele şi nucile braziliene în robotul de bucătărie, după care se încorporează pe rând curmalele, cacaua şi scorţişoara. Crusta obţinută trebuie să fie lipicioasă şi se presează cu ajutorul degetelor în forma pentru tort.
2. Ca să prepari crema trebuie să pui toate ingredientele în blender, cu excepţia uleiului de cocos şi a untului de cacao. Vei obţine o cremă pufoasă, iar la final se adaugă uleiul de cocos şi untul de cacao care au fost topite în prealabil pe baie de abur. Se toarnă crema peste crustă şi să lasă la frigider minim 4 ore sau de seara până dimineaţa.
3. Topping-ul de ciocolată se prepară amestecând mierea de albine cu cacao şi puţină apă sau zeamă de portocală, până când obţii consistenţa dorită. Se toarnă peste tortuleţ şi se ornează apoi cu felii şi coajă răzuită de portocală.

 

 


7. Reţetă pentru cadoul pe care-l oferi invitaţilor la plecare


O mică atenţie pe care să o oferi la plecarea invitaţilor va fi cireaşa de pe tort, iar sentimentul de a dărui ceva făcut de tine va fi unul foarte plăcut. Nu trebuie să te complici, ci să cumperi o tablete de ciocolată albă şi neagră pe care să le topeşti şi să le torni în forme de inimioare. Astfel, vei avea inimioare din ciocolată albă, neagră, albă-neagră, dar poţi să presari şi diverse ingrediente, cum ar fi nucă de cocos, seminţe de rodie, alune de pădure coapte, fistic copt, coajă de portocală. Pentru a face pachetele poţi să optezi pentru un şerveţel special pe care să-l legi apoi ca un săculeţ cu o panglică pe care o alegi special pentru această ocazie. 

 

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro