Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos
Dietă & Fitness · Nutritie / 11.09.2018

Este prima ta opțiune când mergi la restaurant? Descoperă cum poți găti mâncarea franțuzească și acasă.

Aromele și combinațiile culinare specifice bucătăriei franțuzești pot satisface și cele mai rigroase cerințe. Chiar dacă mergi din când în când la restaurant ți-ai dori să savurezi mâncarea franțuzească inconfundabilă și acasă? Ei bine, nu este foarte greu să creezi și tu rețete delicioase, dacă alegi ingredientele potrivite. În plus, poți face mici schimbări pentru ca preparatele să devină mai sănătoase și, în acest fel, să le poți gusta din ce în ce mai des.

 

Iată cum trebuie să procedezi pentru a găti mai sănătos mâncarea franțuzească:

 
1. Redu conținutul de grăsimi al sosurilor

În loc să folosești mult ulei pentru a obține vinegreta, mai bine înlocuiește ¾ din cantitatea necesară cu supă de legume îngroșată cu amidon de porumb pentru a obține aceeași consistență. De asemenea, poți infuza uleiul cu rozmarin și cimbru, timp de 2-3 ore, înainte de a-l folosi. Când pregătești maioneză, înlocuiește jumătate din cantitatea recomandată de ulei cu iaurt dietetic. Poți folosi un truc similar și în cazul sosului bearnez. În loc să pui întreaga cantitate de unt din rețetă, folosește lapte integral pentru jumătate din gramaj. În acest fel vei reduce foarte mult numărul de calorii, previi creșterea nivelului de colesterol și afecțiunile cardiovasculare, fără să pierzi gustul aparte al preparatelor.

 
2. Elimină grăsimea din carne

Poate că va trebui să dedici câteva minute în plus acestui procedeu, dar merită să reduci procentul de grăsimi saturate al meselor pentru a nu avea probleme de sănătate. Astfel, în loc să gătești carnea pe loc, nutriționiștii îți recomandă să pregătești din timp bucățile de carne pe care ai de gând să le folosești. Această variantă te va ajuta și să economisești timp atunci când începi să prepari rețeta. Poți fierbe carnea sau o poți rumeni la grătar, eliminând astfel grăsimea în exces. După aceea o poți păstra în frigider până când ești gata să prepari rețeta dorită. 

 
3. Alege metoda adecvată de gătit

Există numeroase moduri în care poți pregăti carnea de vită, porc, pui sau pește. Fiartă, prăjită, la grătar sau la cuptor, modul în care o gătești va influența și numărul de calorii din preparatul final. Nutriționiștii îți recomandă să alegi coacerea sau rumenirea la grătar pentru că favorizează eliminarea grăsimilor, precum și obținerea unui gust senzațional. În timp ce reduci conținutul de grăsimi saturate, poți folosi o pensulă pentru a unge carnea cu ulei de măsline, după eliminarea grăsimii din carne. În acest fel friptura va absorbi grăsimi sănătoase, printre care acizi grași de tip Omega-3, iar rețetele tale vor deveni benefice pentru toată familia.

 
4. Nu folosi sare în exces

Consumul exagerat de sare favorizează hipertensiunea arterială și retenția de apă. În loc să te expui riscurilor mai bine învață să folosești condimentele în mod inteligent pentru a diminua consumul de sare. Măghiranul, șofranul, cimbrul, oregano, pătrunjelul, rozmarinul, nucșoara și usturoiul sunt condimente specifice bucătăriei franțuzești care te ajută să înjumătățești cantitatea de sare, în timp ce savurezi rețete gustoase. Gustă întotdeauna înainte de a adăuga sare. De multe ori preparatul în care ai folosit condimente nu are nevoie decât de puțină sare pentru a fi pe placul tuturor.

 
5. Lasă carnea să se odihnească

Secretul fripturilor fragede și aromate este să nu servești carnea imediat ce este gata. Din contră, bucătarii îți recomandă să împachetezi carnea în folie de aluminiu, după ce este gata, și să o lași să stea pe un fund de lemn un timp egal cu cel de preparare. Vei vedea că friptura va avea un gust special fără să petreci timp suplimentar în bucătărie.

 
6. Nu arde grăsimile

Atunci când untul sau uleiul sunt gătite la temperaturi ridicate se pot arde și devin toxice. Adaugă apă în timp ce gătești pentru a preveni încălzirea excesivă și acordă o atenție specială untului, care se arde mai repede decât uleiul. De exemplu, poți începe să gătești cu ulei, care are un punct de ardere mai ridicat, urmând să adaugi unt spre final, când preparatul este aproape gata. O altă opțiune este să pregătești un amestec de ulei și unt pe care să-l utilizezi de la început, adăugând puțină apă la fiecare 5-10 minute.

 
7. Nu face deserturi prea dulci

Există numeroase alternative la zahărul rafinat. De fiecare dată când vrei să pregătești ceva dulce alege o variantă cu un indice glicemic scăzut precum xilitolul, siropul de agave sau zahărul de cocos. Nu uita că și fructele conțin zahăr, astfel încât poți înjumătăți cantitatea de zahăr în cazul tartelor sau plăcintelor cu umplutură pe bază de fructe. Este un truc util pentru a-ți respecta dieta pentru că, pe măsură ce vei consuma alimente mai puțin dulci, vei simți că prăjiturile sau gogoșile nu sunt alegerea potrivită pentru tine.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro