Mai mult decât o băutură specială: 4 rețete originale cu ceai Oolong
Dietă & Fitness · Nutritie / 15.10.2018

Îți place să savurezi gustul special al unei cești de ceai Oolong în după-amiezile de toamnă, dar te-ai gândit că poți folosi acest ceai chiar și la gătit? Află ce rețete poți pregăti pornind de la acest ingredient-surpriză.

Te relaxezi și uiți de stres cu ajutorul unui ceai Oolong, aromat și intens. Dar dacă ai putea să regăsești același gust special și în cadrul rețetelor pe care le pregătești?
Nu este deloc complicat să integrezi ceaiul Oolong în preparatele de zi cu zi. Cu puțină creativitate vei schimba total gustul rețetelor clasice și vei obține delicii culinare fără să petreci timp suplimentar în bucătărie.

 
Iată ce rețete trebuie să încerci cât mai curând:

 
1. Prăjiturele cu Oolong

Ingrediente:
 
- 4 linguri de unt;
- 70g de zahăr brun;
- 1 ou;
- 1 lingură de extract de vanilie;
- 1 lingură de ceai Oolong măcinat fin;
- 150g de făină albă.
 
Cum se prepară:
 
Mixează untul cu zahărul până când obții o consistență pufoasă. Adaugă făina, oul, vanilia și ceaiul Oolong și continuă să amesteci până când obții un aluat moale. Tapetează o tavă cu hârtie de copt, ia câte o lingură din aluat și formează prăjiturele, așezate la 5cm distanță. Lasă la foc mediu timp de 10 minute. Servește prăjiturelele cu o ceașcă de ceai pentru a armoniza aromele.

 
2. Ouă fierte în ceai Oolong

Ingrediente:
 
- 4 ouă;
- 4 linguri de sos de soia;
- 15g de ceai Oolong;
- 4 frunze de busuioc verde;
- 4 bucăți de anason stelat;
- 1 lingură de sare Kosher;
- 1 lingură de zahăr brun.
 
Cum se prepară:
 
Pune ouăle într-o oală și acoperă-le cu apă rece. Pune capacul și dă apa în clocot. După ce a fiert apa, dă focul mic și lasă 15 minute. După acest interval scurge apa și pune ouăle pe un fund de lemn. 
Într-o oală separată pune 2 căni de apă, sosul de soia, ceaiul Oolong, frunzele de busuioc, anasonul stelat, sarea și zahărul. Lasă să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, amestecând din când în când. După acest interval oprește focul, ia oala de pe aragaz, adaugă ouăle fierte și lasă-le în acest lichid timp de 5 ore. La final pune ouăle pe un prosop de bucătărie pentru a preveni pătarea mesei în timp ce le cureți.

 
3. Piept de curcan aromat cu ceai Oolong

Ingrediente:
 
- 4 căni de apă;
- 50g de ceai Oolong;
- 70g de zahăr brun;
- 80g de ghimbir ras;
- ½ linguriță de cuișoare;
- ½ lingură de semințe de muștar;
- 2 bucăți de anason stelat;
- 2,5 kg de piept de curcan, dezosat;
- 2 linguri de ulei de rapiță.
 
Cum se prepară:
 
Încălzește apa până aproape de punctul de fierbere. Adaugă ceaiul Oolong și zahărul brun, amestecând până când se dizolvă. Continuă cu ghimbirul, cuișoarele, semințele de muștar și anasonul stelat. Lasă la foc mic timp de 5 minute. După aceea oprește focul și lasă amestecul să se răcească. 
Unge pieptul de curcan cu acest amestec și lasă la marinat între 12 și 24 de ore. La finalul intervalului unge o tavă cu uleiul de rapiță și pune pieptul de curcan. Lasă la foc mediu 30-40 de minute, până când observi că se rumenește. Lasă la răcit 15 minute, apoi servește feliile de friptură cu brânza feta și măsline Kalamata.

 
4. Limonadă din ceai Oolong

Ingrediente:
 
- 2 litri de apă;
- 4 plicuri de ceai Oolong;
- 3 lămâi;
- 2 linguri de miere sau zahăr brun.
 
Cum se prepară:
 
Fierbe 1 litru de apă și adaugă pliculețele de ceai Oolong. Lasă acoperit cel puțin 15 minute. Dacă vrei o aromă intensă poți mări intervalul până la o oră. Între timp stoarce lămâile pentru a obține suc proaspăt și elimină cu atenție sâmburii. După ce scoți pliculețele de ceai adaugă celălalt litru de apă rece, sucul de lămâie și mierea sau zahărul brun. Amestecă bine, apoi pune la frigider timp de 30 de minute. Servește limonada în orice moment al zilei pentru un plus de energie.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro