Lygia Alexandrescu avertizează că o dietă foarte strictă disturge echilibrul nutriţional al organismului
Specialistul citat mai spune că bărbații trebuie să evite băuturile alcoolice, carbogazoase și, în special, pe cele cu aport de cafeină și zahăr. De asemenea, pentru hidratare nu trebuie băute lichide foarte reci, pe care bărbații le preferă indiferent de anotimp, ci lichide calde sau la temperatura camerei.

"Alimentele condimentate (iuți și sărate) trebuie și ele limitate. Proteinele sunt substanțele cu rol structural, ajută țesuturile să crească și să se regenereze, iar bărbații au nevoie de mai mult de 1 g de proteină per kilogram corp per zi. Micul dejun poate să conțină alimente bogate în proteine, dar și carbohidrați complecși cu fibre. Proteinele pot fi luate din carne, ouă, lactate sau soia. Fibrele pot fi găsite în pâine cu secară. Fructele de sezon trebuie consumate la gustări. Prânzul poate să conțină o supă sau o ciorbă de legume, carne de curcan sau pește gătite dietetic, salată de vară cu lămâie și ulei de măsline, cartof copt, lactate. Cina poate să fie formată din brânzeturi nesărate (caș, urdă), legume la grătar sau salată asortată, pâine cu secară sau mămăliguță și iaurt", arată nutriționistul.


În ceea ce privește copiii, aceștia nu trebuie supuși la diete restrictive pentru că au organismul în creștere și au nevoi nutriționale crescute, însă sunt necesare câteva reguli pentru a avea un echilibru nutrițional.

"Este necesară limitarea numărului de calorii provenite din lichidele pe care le consumă copilul. Mulți copii beau zilnic prea multe sucuri de fructe și lichide carbogazoase. Evitarea meselor frecvente de tip fast food este de asemenea o necesitate. Atenție trebuie dată mărimii porțiilor consumate la fiecare masă. O problemă comună a copiilor care cresc excesiv în greutate este faptul că sunt hrăniți cu porții mai mari decât necesarul", precizează Lygia Alexandrescu.


Potrivit acesteia, trebuie să fie o prioritate încurajarea activității fizice zilnice: plimbări cu părinții sau bunicii, joaca afară din casă, mersul pe bicicleta/role, practicarea sporturilor în echipă.

"Limitarea timpului acordat televizorului și calculatorului și evitarea consumului de alimente în timpul acestor activități ajută la obținerea unei siluete zvelte a micuțului nostru", afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu.


Foto: Hepta, Mediafax
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro