Nutriţionistul Lygia Alexandrescu spune că antioxidanţii nu trebuie să lipsească din alimentaţie, pentru un stil de viaţă sănătos, care să asigure longevitatea
În ceea ce privește broccoli și varza, Lygya Alexandrescu a explicat că isotiocianații din aceste legume crucifere stimulează funcțiile ficatului și-l ajută să descompună pesticidele și alte substanțe carcinogene. Acești fitonutrienți reduc riscul în cazul persoanelor susceptibile de cancer de colon.
Alte legume foarte importante sunt morcovii și dovleacul. "Alfa și beta carotenii conținuți de aceste legume și fructe portocalii joacă un rol foarte important în prevenirea cancerului, mai ales al celui de plămân, esofag și stomac", a spus Alexandrescu.
Totodată, citricele, merele, roșiile sunt și ele importante. "Diverșii compuși flavonoizi, alături de vitamina C, care se găsesc în aceste fructe și legume joacă de asemenea un rol important de antioxidanți și luptători eficienți împotriva cancerului. Grapefruit roz, ardei roșii și vinete — substanța fitochimică numită licopen este de fapt prezentă în cantități mai mari în aceste alimente chiar și după gătit, ceea ce face ca pasta de tomate sau sucul de roșii să fie cele mai bune surse de licopen (licopenul poate avea efecte pozitive în profilaxia și tratamentul cancerului pulmonar și de prostată)", a mai afirmat nutriționistul citat de Agerpres.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, antocianinele din pigmentul natural din strugurii roșii, căpșuni și afine dau culoarea acestor fructe și pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin stoparea formării trombilor vasculari. De asemenea, antocianinele par să ajute și la oprirea dezvoltării formațiunilor maligne.
"Uleiul de măsline și usturoiul sunt două ingrediente care fac mâncarea mai delicioasă și mai sănătoasă. Uleiul de măsline are în compoziția lui grăsimi mononesaturate care ajută la scăderea incidenței bolii cardiace, în special folosit crud în salate și adăugat în mâncare după ce aceasta a fost preparată. Usturoiul este bogat în alilsulfide, conține peste 100 de compuși chimici cu proprietăți terapeutice, fiind un ingredient gustos, dar și un aliment-medicament folosit de secole. Astfel, el ajută la scăderea colesterolului, normalizarea presiunii arteriale și din cele mai vechi timpuri a fost considerat un antibiotic natural", a arătat Alexandrescu.
Ea mai a subliniat că apa este componenta primordială a organismului uman și de aceea nu trebuie uitată, hidratarea zilnică trebuie să fie completă și acest lucru se poate asigura consumând 40 ml/kg corp/zi.
"Iată deci că aceste ingredientele minunate care pun umărul la menținerea sănătății noastre și implicit la creșterea longevității sunt aproape de noi în marea ofertă alimentară care ne bombardează zilnic și așteaptă să fie alese", a conchis nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Foto: Hepta, Mediafax
În ceea ce privește broccoli și varza, Lygya Alexandrescu a explicat că isotiocianații din aceste legume crucifere stimulează funcțiile ficatului și-l ajută să descompună pesticidele și alte substanțe carcinogene. Acești fitonutrienți reduc riscul în cazul persoanelor susceptibile de cancer de colon.
Alte legume foarte importante sunt morcovii și dovleacul. "Alfa și beta carotenii conținuți de aceste legume și fructe portocalii joacă un rol foarte important în prevenirea cancerului, mai ales al celui de plămân, esofag și stomac", a spus Alexandrescu.
Totodată, citricele, merele, roșiile sunt și ele importante. "Diverșii compuși flavonoizi, alături de vitamina C, care se găsesc în aceste fructe și legume joacă de asemenea un rol important de antioxidanți și luptători eficienți împotriva cancerului. Grapefruit roz, ardei roșii și vinete — substanța fitochimică numită licopen este de fapt prezentă în cantități mai mari în aceste alimente chiar și după gătit, ceea ce face ca pasta de tomate sau sucul de roșii să fie cele mai bune surse de licopen (licopenul poate avea efecte pozitive în profilaxia și tratamentul cancerului pulmonar și de prostată)", a mai afirmat nutriționistul citat de Agerpres.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, antocianinele din pigmentul natural din strugurii roșii, căpșuni și afine dau culoarea acestor fructe și pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin stoparea formării trombilor vasculari. De asemenea, antocianinele par să ajute și la oprirea dezvoltării formațiunilor maligne.
"Uleiul de măsline și usturoiul sunt două ingrediente care fac mâncarea mai delicioasă și mai sănătoasă. Uleiul de măsline are în compoziția lui grăsimi mononesaturate care ajută la scăderea incidenței bolii cardiace, în special folosit crud în salate și adăugat în mâncare după ce aceasta a fost preparată. Usturoiul este bogat în alilsulfide, conține peste 100 de compuși chimici cu proprietăți terapeutice, fiind un ingredient gustos, dar și un aliment-medicament folosit de secole. Astfel, el ajută la scăderea colesterolului, normalizarea presiunii arteriale și din cele mai vechi timpuri a fost considerat un antibiotic natural", a arătat Alexandrescu.
Ea mai a subliniat că apa este componenta primordială a organismului uman și de aceea nu trebuie uitată, hidratarea zilnică trebuie să fie completă și acest lucru se poate asigura consumând 40 ml/kg corp/zi.
"Iată deci că aceste ingredientele minunate care pun umărul la menținerea sănătății noastre și implicit la creșterea longevității sunt aproape de noi în marea ofertă alimentară care ne bombardează zilnic și așteaptă să fie alese", a conchis nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Foto: Hepta, Mediafax