Laptele auriu – Băutură cu beneficii miraculoase?
Dietă & Fitness · Nutritie / 03.10.2018

Noua variantă de lapte, cu un plus de antioxidanți, apare din ce în ce mai des în meniul restaurantelor. Află mai multe despre laptele auriu.

În cafenele sau la restaurant, meniul de băuturi include din ce în ce mai des o nouă variantă vegană de lapte, fără cafeină. Denumit uneori „turmeric latte”, laptele auriu este obținut prin combinarea ghimbirului, turmericului și a piperului negru cu lapte de migdale sau de cocos. În afară de faptul că este o băutură în trend, această combinație este foarte eficientă împotriva inflamațiilor și fortifică organismul.
De asemenea, laptele auriu stimulează digestia, prevenind constipația sau durerile abdominale. Consumul acestei băuturi este util mai ales în sezonul rece, când organismul trebuie să facă față atacului virușilor și microbilor care cauzează răcelile și gripele. Laptele auriu stimulează imunitatea, astfel încât nu vei mai fi la fel de vulnerabil la tuse, strănut sau lăcrimatul ochilor din cauza temperaturilor scăzute. Protejează ficatul, previne afecțiunile cardiovasculare, reduce efectele negative ale stresului și acționează eficient pentru eliminarea kilogramelor în exces. 

 
Ce proprietăți au ingredientele din laptele auriu

Rețeta de bază pentru laptele auriu include turmeric, ghimbir, piper negru și lapte de cocos sau de migdale. În funcție de preferințe se pot adăuga și scorțișoară, ierburi aromatice sau ulei de cocos, dar băutura servită la cafenele sau preparată în mod tradițional este cea formată din cele 4 ingrediente de bază.

  
Iată ce beneficii au ingredientele care compun laptele auriu:

 
1. Turmericul

Folosit adesea în Ayurveda și în medicina tradițională chinezească, turmericul este un ingredient de bază în cadrul pudrei de curry. Turmericul conține curcumină, un compus care reduce stresul oxidativ, principala cauză a bolilor cronice, inclusiv afecțiunile cardiovasculare sau cancerul.

 
2. Ghimbirul

Are un puternic efect antiinflamator și analgezic, fiind utilizat frecvent pentru a diminua durerile asociate cu artrita sau accidentările din cadrul antrenamentelor de performanță. De asemenea, ghimbirul reduce intensitatea simptomelor alergice, îmbunătățește respirația, favorizează relaxarea și reducerea stresului și previne acumularea kilogramelor în plus.

 
3. Piperul negru

De ce se adaugă piper negru în rețeta laptelui auriu? În afară de intensificarea aromelor celorlalte ingrediente, piperul negru conține piperină, un alcaloid care favorizează prelucrarea eficientă a curcuminei de organism. Potrivit specialiștilor, piperina ar trebui să fie inclusă chiar și în suplimentele care conțin curcumină pentru a asigura absorbția optimă a substanței active.

 
4. Laptele de migdale sau de cocos

Baza pentru laptele auriu nu este cel de vacă, ci o variantă fără lactoză. Rețeta clasică este preparată folosind laptele de migdale sau de cocos, dar poți experimenta și cu laptele de orez, de cânepă sau de ovăz. 

 
Cum se prepară

Pentru a pregăti laptele auriu trebuie să încălzești o cană de lapte de cocos sau de migdale, apoi să adaugi o lingură de turmeric, ½ linguriță de ghimbir pudră și un vârf de cuțit de piper negru. Continuă să încălzești amestecul, dar oprește-te înainte să fiarbă. Ia laptele auriu de pe foc, lasă acoperit 10 minute, apoi servește-l simplu sau îndulcit cu puțină miere sau sirop de arțar. 

 
Precauții

Deși ingredientele utilizate pentru a pregăti laptele auriu nu au efecte negative dacă sunt consumate în cantități reduse, este important să fii atent la felul în care te simți și să iei în calcul celelalte suplimente pe care le iei. Dozele mari de turmeric, consumate timp de 5-6 luni pot cauza diaree, stări de greață, balonare sau dureri abdominale. De asemenea, persoanele care au calculi biliari trebuie să evite turmericul.

 
Când să bei laptele auriu

Majoritatea persoanelor care au încercat această băutură consideră că este benefică înainte de culcare deoarece favorizează relaxarea și previne insomnia. De asemenea, poți consuma lapte auriu și dimineața dacă vrei să ai un mic dejun consistent, care să-ți dea multă energie până la ora prânzului. În acest fel vei evita complet cafeina și te vei putea concentra mai ușor.

 
Alternative

Dacă nu ești un fan al laptelui auriu, specialiștii îți recomandă să consumi aceeași combinație de condimente benefice la alte feluri de mâncare. Adaugă ghimbir, turmeric și piper negru la cartofi prăjiți, pizza, paste, supe sau tocănițe. Poți amesteca aceste condimente de acasă pentru a le avea la îndemână la serviciu, când mănânci de prânz. Astfel, în loc să pui sare, folosește acest mix de ingrediente benefice pentru a fi mereu în formă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro