La ce oră e bine să iei cina ca să reduci apariția cancerului
Dietă & Fitness · Nutritie / 16.08.2018

Există diferite recomandări legate de siluetă, dar ora la care iei masa de seară contează și pentru sănătate. Află la ce oră e bine să iei cina pentru a preveni cancerul.

Ai un program stabilit pentru ora cinei în fiecare zi sau mănânci doar când îți este foame? Potrivit cercetătorilor, în lupta împotriva cancerului nu contează doar ce mănânci, ci și ora la care consumi alimentele. Dacă te-ai întrebat la ce oră e bine să iei cina pentru a fi mereu sănătos, experții au ajuns la un consens. Procesul digestiv, ritmul în care se preiau nutrienții, precum și efectele benefice ale meniului pe care îl respecți au o influență importantă asupra sănătății. Riscul pentru anumite tipuri de cancer depinde și de momentul în care consumi alimentele. 
 

Potrivit specialiștilor, cancerul la sân și cel de prostată ar putea fi prevenite prin respectarea unei programări riguroase a mesei de seară.

 
În cadrul studiilor s-a constatat că persoanele care iau cina înainte de ora 21 au un risc cu până la 20% mai redus de a face cancer la sân sau de prostată. Același efect benefic a fost observat și în cazul unui interval de minimum 2 ore între ultima masă și ora de culcare. 
 
Pe de altă parte, persoanele care iau cina după ora 22 sau cele care se culcă imediat după ce au luat masa se expun unui risc mai ridicat. Aceste rezultate au fost corelate și cu descoperirile anterioare legate de tipul de activitate și programul de lucru. Astfel, cancerul la sân și cel de prostată apar mult mai des în cazul persoanelor care lucrează în schimbul de noapte. Tipul de activitate nu are un impact major, dar modificarea ritmului de funcționare a organismului prin eliminarea somnului din timpul nopții are un efect negativ. Nu contează doar numărul de ore de somn, ci și când te odihnești. Somnul din timpul zilei nu este la fel de profund și afectează ritmul obișnuit de funcționare a organismului. De asemenea, dacă atunci când vii de la serviciu dimineața mănânci ceva și te culci imediat, riscurile cresc foarte mult. Având în vedere că în timpul weekendului sau în zilele libere probabil revii la programul diurn, întregul organismul este într-o stare de alertă deoarece nu poate identifica un mod de adaptare. Experții îți recomandă să menții pe termen lung aceleași ore pentru mese și să te odihnești noaptea deoarece somnul este mai profund și oferă corpului tău repausul necesar pentru refacere și regenerare.
 
După ce au constatat că intervalul în care se lucrează poate crește semnificativ riscul de cancer la sân și de prostată, cercetătorii au analizat la ce oră e bine să iei cina pentru a fortifica organismul împotriva cancerului.
„În baza studiului am concluzionat că mesele luate exclusiv pe timpul zilei au un impact benefic și reduc riscul de apariție a cancerului. După cum s-a demonstrat și în trecut organismul funcționează optim pe timpul zilei și ar fi indicat să se limiteze solicitarea sistemului digestiv pentru acest interval. Cina nu trebuie luată foarte târziu sau exact înainte de culcare. Cea mai târzie oră posibilă este ora 21. De asemenea, sistemul digestiv are nevoie de timp pentru a prelua nutrienții și, din acest motiv, nu trebuie să adormi imediat după ce ai mâncat. Acordă minimum 2 ore pentru digestie pentru a te asigura că nu ești predispus la afecțiuni mai grave precum cancerul”
, explică dr. Manolis Kogevinas.
 
În prezent recomandările pentru prevenirea cancerului sunt legate în principal de tipul de alimente care trebuie consumate și realizarea unui meniu cu efecte benefice, dar aceste noi rezultate ar putea completa schema de nutrienți cu stabilirea momentului în care este bine ca organismul să-i primească.
„Rezultatele ar putea avea un impact major în special în tările în care cina se ia foarte târzu, datorită tradițiilor. Ghidurile de prevenire a cancerului vor include cât mai curând și o programare a orelor la care ar trebui să fie luate mesele. Sunt necesare studii aprofundate pentru a determina exact de ce contează atât de mult ora cinei, însă toate rezultatele obținute până acum indică faptul că somnul are un impact negativ asupra metabolismului și a digerării alimentelor”
, potrivit dr. Dora Romaguera.
 
În concluzie, ar fi bine să optezi pentru o cină ușoară luată mai devreme de fiecare dată când ai ocazia.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro