Iodul
Dietă & Fitness · Nutritie / 08.08.2005

Iodul joaca un rol important in buna functionare a glandei tiroide, un organ situat la nivelul gatului, care regleaza secretia catorva hormoni direct legati de metabolismul general.

Doza zilnica recomandata:150-200 mcg.


Surse
Principalele surse sunt: sarea iodata, algele, pestii de apa sarata, fructele de mare, sarea de mare.


Roluri si caracteristici ale iodului
  • Intra in compozitia tiroxinei, hormonul care regleaza productia de energie, mentine constanta temperatura corpului, respiratia si tonusul muscular;
  • Asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor;
  • Ajuta la mentinerea greutatii corporale;
  • Serveste, in uzul extern, drept antiseptic pe plagile cutanate, in tratamentul inflamatiilor si al infectiilor.


Note utile
  • Suplimentarea iodului trebuie facuta in urma recomadarii medicului si este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza;
  • Anumite alimente, precum broccoli, varza si arahidele incetinesc absorbtia iodului de catre tiroida.


Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro