Importanta emotiilor in alimentatie
Cand mananci ca sa-ti hranesti un sentiment si nu pentru a-ti umple stomacul, acest lucru inseamna ca starea emotionala ne influenteaza foarte mult alimentatia. Cand esti fericit(a), alimentul ales poate fi friptura sau pizza, cand esti suparat(a) - s-ar putea sa alegi inghetata sau prajituri, iar atunci cand esti plictisit(a) ai putea manca chips-uri de cartofi.
Alimentatie inseamna mai mult decat umplerea stomacului - aceasta poate satisface, de asemenea, si sentimentele, iar atunci cand vrei sa-ti potolesti aceste sentimente cu alimentele potrivite chiar si atunci cand stomacul tau nu este gol, inseamna ca mananci datorita fondului emotional. Acest gen de alimentatie are motive diferite decat cel al foamei.
1. Cum poti face diferenta
Exista cateva diferente intre foamea emotionala si foamea fizica:
- foamea emotionala vine dintr-o data; foamea fizica apare in timp;
- cand mananci ca sa umpli un gol si acest lucru nu se refera doar la stomac, simti nevoia unui anumit aliment, cum ar fi pizza sau inghetata si numai acest aliment iti poate satisface necesitatea. Cand mananci pentru ca pur si simplu iti este foame, esti deschis(a) mai multor optiuni;
- foamea emotionala pare ca vrea sa fie satisfacuta instantaneu cu alimentul dorit; foamea fizica mai poate astepta;
- chiar daca esti satul(a), daca mananci ca sa-ti satisfaci o necesitate emotionala, inca mai vrei sa mananci. Atunci cand mananci pentru ca ti-e foame, te poti opri atunci cand te simti satul(a);
- alimentatia emotionala poate trece peste sentimentul de vinovatie pe care il ai cand exagerezi cu mancarea; alimentatia datorita foamei fizice, nu.
2. Alimentele potrivite
Cand foamea emotionala "bate la usa", una din caracteristicile specifice acesteia este ca te concentrezi asupra unui aliment anume, care este alimentul consolator.
Aceste alimente "consolatoare" sunt acelea pe care o persoana le mananca pentru a obtine sau pentru a mentine un sentiment. Alimentele consolatoare sunt gresit asociate cu starile negative deoarece, intr-adevar, oamenii le consuma pentru ca sunt cazuti sau deprimati, dar la fel de interesant este si faptul ca aceste alimente sunt consumate pentru a mentine starile bune.
Inghetata este prima pe lista alimentelor consolatoare. Dupa inghetata, urmeaza cele afrodisiace: pentru femei - ciocolata si prajiturile; pentru barbati - pizza, friptura si salatele.
Tipurile de alimente consolatoare pe care le alege o persoana depind de starile acesteia. Persoanele fericite prefera sa manance pizza sau friptura (32%). Persoanele suparate aleg inghetata si prajituri (39%) iar 36% dintre persoanele plictisite prefera sa deschida o punga cu chips-uri din cartofi.
3. Supra-alimentarea emotiilor
Uneori, toti mancam din motive emotionale. Cand mancarea devine singura si principala cale prin care o persoana isi satisface emotiile, apar si unele probleme, in special daca alimentele pe care le alege acea persoana pentru a-si satisface emotiile nu sunt tocmai sanatoase.
Daca mananci atunci cand nu iti este foame, exista sansa ca organismul tau sa nu aiba nevoie de caloriile in plus. Daca acest lucru se intampla prea des, aceste calorii in plus se depoziteaza sub forma de grasimi, iar prea multe grasimi pot conduce la obezitate si chiar la riscul imbolnavirii de inima.
Potrivit specialistilor, 75% din supra-alimentare este cauzata de emotii, asa ca este foarte important sa ne cunoastem si sa ne intelegem emotiile.
4. Recunoaste alimentatia pe fond emotional
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem cand dorim sa prevenim o astfel de alimentatie este sa o recunoastem. Tinand socoteala alimentelor pe care le consumi si numarand pana la 10 de fiecare data cand iei un dumicat, vei afla "daca" si "cand" mananci din alte motive decat foamea. Apoi, trebuie sa inveti cateva tehnici de controlare a emotiilor din spatele mancatului.
Adesea, cand un copil este suparat, ii dam sa manance ceva dulce. Acest comportament se dezvolta an cu an pana cand ajungem sa practicam acelasi lucru, adulti fiind. Niciodata nu am invatat cum sa luptam cu sentimentele rele deoarece intotdeauna le-am inlaturat cu ceva dulce. Cum sa luptam cu sentimentele fara sa ne folosim de mancare, acestea sunt alte cunostinte pe care multi dintre noi trebuie sa le invete.
5. Cum sa controlam alimentatia emotionala
Iata cateva sfaturi care ne vor ajuta sa ne controlam foamea emotionala:
- recunoaste cand ai de a face cu foamea emotionala si invata ce anume declanseaza un astfel de comportament in tine;
- fa-ti o lista cu lucruri pe care sa le faci atunci cand simti nevoia sa mananci si nu ti-e foame si poart-o cu tine. Cand te simti satul(a), poti pune capat acestei dorinte de a desfasura o alta activitate placuta;
- incearca sa faci o plimbare, sa-ti suni un prieten, sa joci carti, sa faci curat in camera, sa speli rufe sau orice alta activitate productiva care iti poate indeparta gandurile de la dorinta de a manca;
- cand simti nevoia acuta de a manca ceva atunci cand nu iti este foame, alege un aliment consolator care sa fie si sanatos, nu numai satisfacator;
- pentru anumite persoane, renuntarea la anumite alimente atunci cand tin o dieta, poate crea dificultati din punct de vedere emotional. Cheia trebuie sa fie moderatia si nu eliminarea. Este de preferat sa consumam portii mici de alimente consolatoare. De exemplu, daca ai o punga mare de chips-uri, o poti imparti in mai multe pungute pentru a evita tentatia de a manca mai mult decat ai nevoie;
- atunci cand avem de-a face cu alimente consolatoare care nu sunt intotdeauna sanatoase, cum ar fi deserturile pline de calorii, specialistii ne dau aceasta mica informatie: "memoria pentru un anumit aliment dureaza pana la a patra imbucatura, astfel incat, daca te vei opri doar la acesti patru dumicati, peste o saptamana iti vei aminti de o experienta mult mai placuta decat daca te-ai fi infruptat cu intreaga portie".
In final, nu uitati ca alimentatia emotionala este ceva la care toti oamenii recurg atunci cand se simt plictisiti, fericiti sau suparati. Poate fi vorba de o punga de chips-uri sau de o friptura, dar indiferent de alimentul in cauza, invata cum sa controlezi aceasta tendinta si cum sa o moderezi.