Hraneste-ti copiii sanatos
Alegerea alimentelor implica o varietate de atitudini comportamentale. De cele mai multe ori, cand copilul ajunge sa manance complet dezordonat, mamica este cea care incearca sentimente de vinovatie pentru acest lucru. Probabil stim cat de important este sa ne hranim copilul sanatos, dar nu stim cum sa o facem. Iata cateva sfaturi utile formulate de mame a caror profesie este aceea de medic nutritionist.
1. Fa-ti un program
Copiii trebuie sa manance la fiecare trei - patru ore: 3 mese, 2 gustari si foarte multe lichide. Daca vei face un orar pentru acestea, dieta copilului tau va fi mult mai echilibrata si va fi mai putin inclinat sa rontaie tot felul de prostioare, deoarece nu ii va mai fi foame. De fiecare data cand plecati in excursie, nu uita sa iei intr-o lada frigorifica morcovi, cornuri, iaurt si apa pentru a evita alimentele fast-food care te imbie la tot pasul.
2. Planifica-ti mesele
Daca nu iti poti face un meniu pe toata saptamana, incearca totusi sa te organizezi macar pentru doua trei zile in avans. O masa buna nu trebuie sa fie doar un capriciu, ci trebuie sa fie foarte echilibrata: paine integrala, orez sau paste, fructe sau legume, o sursa de proteine cum ar fi carnea slaba, branza sau fasole.
3. Nu deveni o bucatareasa pentru fiecare
Multe mamici obisnuiesc sa gateasca separat pentru copii. Este chiar foarte obositor sa faci acest lucru. Un obicei bun ar fi sa gatesti acelasi fel de mancare de care sa se bucure intreaga familie. Sau poti prepara mai multe feluri de mancare, astfel incat, copiii sa-si aleaga ceea ce doresc sa manance. Cu timpul, ei vor imita comportamentul parintilor si vor incepe sa manance aproape la fel ca acestia.
4. Musca-ti limba
Oricat de greu ar fi, incearca sa nu faci nici un comentariu legat de cat de mult consuma copilul tau din alimente. Fii cat mai neutra cu putinta. Nu uita ca ti-ai facut datoria de parinte servind o masa echilibrata, iar copiii tai sunt cei responsabili pentru ceea ce vor alege sa manance. Daca ii vei forta spunandu-le: "mananca-ti legumele", reactia lor va fi de a se opune ordinelor tale.
5. Poti introduce noi alimente
Copiii resping instinctiv noile alimente. Trebuie sa-i convingi ca trebuie mai intai sa incerce un gust nou pentru ca mai tarziu sa-i placa. Poti chiar sa recurgi la povesti cu vedetele lui preferate, spunandu-i ca si acestea consuma alimentul respectiv si de aceea arata atat de bine.
6. Amesteca
Le vei trezi interesul fata de anumite gusturi pe care le resping din start doar combinandu-le cu alte alimente care le plac. De exemplu, daca nu ii place copilului tau sa rontaie morcovi, fa-i o salata gustoasa in care vei include morcovii si vei vedea cum nu va mai stramba din nas.
7. Da importanta micului dejun
Majoritatea familiilor nu reusesc sa consume necesarul zilnic de fibre, iar micul dejun este doar o gustare luata in graba. Prepara alimente cat mai gustoase si sanatoase pentru masa de dimineata si aceasta va deveni o placere pentru intreaga familie. Incearca iaurturi cu fructe, cereale cu lapte si tot ceea ce crezi ca le va placea copiilor tai.
8. Bazeaza-te pe soia
Chiar si in cazul in care copiii tai nu au probleme cu consumul de lapte, laptele de soia poate fi introdus in alimentatia lor deoarece este foarte sanatos. Diferenta se va simti mai putin daca va fi ascuns in bolul plin cu cereale.
9. Presara zahar
Toti stim ca dulciurile sunt preferatele copiilor. Si pentru ca una din problemele cu care se confrunta toate mamicile este refuzul copiilor lor de a consuma fructe, puteti presara zahar pe salata de fructe sau in sucul de la storcatorul de fructe si astfel ii veti face sa introduca mai multe vitamine in dieta lor zilnica.
10. Invata-i sa gateasca
Daca iti vei atrage copiii sa se implice si ei in alegerea si prepararea mancarurilor, acestia vor fi mult mai interesati sa consume ceea ce ei insisi au creat. Ia-i la cumparaturi si lasa-i sa-si aleaga singuri produsele. Daca sunt suficienti de mari, lasa-i sa taie legumele si sa faca singuri salata.
11. Distrati-va
Cu cat prepararea mesei va fi mai creativa, cu atat copiii tai vor consuma o varietate mai mare de alimente. Faceti figurine de sos peste salata sau cu frisca peste prajituri, botezati fiecare preparat cu cate un nume haios. Copiii se vor bucura sa guste din fiecare figurina sau nume traznit.
12. Fii tu modelul lor
Daca vei tine tot timpul cate o dieta de slabit sau te vei hrani dezordonat, acelasi comportament fata de alimentatie il vor avea si copiii tai. Gandeste-te la mesajul pe care il transmiti prin propriile tale obiceiuri. Ai incredere in organismul tau cand iti spune ca ii este foame sau este satul si tot asa vor face si copiii tai.
13. Analizeaza-ti atitudinea
Gandeste-te la ceea ce consuma copiii tai intre mese. Punga de floricele la film sau inghetata din timpul plimbarii prin parc sunt adevarate placeri pentru ei. Atat timp cat vei echilibra aceste obiceiuri cu alegerea inteleapta a alimentelor pentru mesele importante si vei avea grija de activitatea fizica a copiilor tai, acestia se vor simti si vor creste minunat.
14. Serveste portii mici
Intotdeauna copiii s-au simtit neputinciosi in fata unei farfurii pline cu mancare. In functie de varsta pe care o are copilul tau, taie-i portii mici din fiecare preparat si lasa-l sa ceara si a doua portie daca ii va placea. Nu trebuie insa sa te astepti ca va manca atat cat mananci si tu. Daca ceva anume nu-i convine, lasa-i libertatea sa renunte, astfel incat sa simta ca detine controlul asupra propriei alimentatii.
15. Ofera-i mereu cate un desert
Chiar daca va dori sa manance desertul inaintea mesei obisnuite, nu trebuie sa te ingrijorezi; acesta ii va stimula apetitul si va dori sa continue si cu preparatele sanatoase pe care i le-ai pregatit.
16. Nu folosi mancarea nici ca rasplata si nici ca pedeapsa
Daca iti vei santaja copilul sa manance toata farfuria cu spanac doar pentru ca la final ii promiti prajitura lui preferata, nu vei face decat sa ii inoculezi ideea ca dulciurile sunt, de fapt, alimentele cele mai sanatoase si nu altele. Daca ii vei rasplati atitudinea buna cu un preparat bun, vei face o asociere nesanatoasa intre mancare si sentimentele pozitive. Si vice versa, daca il vei pedepsi pentru o greseala tot cu mancarea, il vei invata ca mancarea poate fi folosita drept arma.