Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta
Atunci când vrei să slăbești și urmezi un regim alimentar sănătos, a face cumpărături înseamnă a te lovi de tot felul de tentații culinare la fiecare pas.
Riști să cumperi alimente și gustări nesănătoase, care îți distrug apoi planurile de slăbit. Iată câteva dintre greșelile pe care să le eviți la cumpărături:
Nu ai mâncat înainte de a pleca la cumpărături
Probabil ai auzit că nu este bine să mergi la cumpărături când îți este foame. Și există un motiv cât se poate de serios în aspetele acestei reguli. Nu doar că ești mai predispusă să cheltui mai mulți bani pe mâncare, dar riști să faci și cele mai nesănătoase alegeri. Atunci când ne este foarte foame, avem tendința de a alege alimente bogate în zahăr, grăsimi sau carbohidrați. Prin urmare, nu uita să mănânci înainte de a pleca la magazin. Atât silueta, cât și portofelul tău îți vor mulțumi.
Nu îți faci o listă
Când nu ai o lista de alimente sănătoase pe care trebuie să le cumperi, este destul de ușor să deviezi și să alegi tot felul de produse alimentare care îți fac mai mult rău. Dacă ți se întâmplă să faci list și să le uiți acasă, atunci poți nota pe telefon. Există și aplicații speciale pentru liste de cumpărături, care te vor ajuta să notezi exact produsele de care ai nevoie.
Începi cu raionul nepotrivit
Există un motiv pentru care rafturile sunt aranjate și dispuse într-un anumit fel în marile magazine. În loc să treci întâi pe la raftul cu produse nesănătoase, dulciuri, chipsuri sau produse de patiserie, mergi direct în zona de legume, fructe, produse lactate și cereale. După ce ai umplut coșul cu alimente sănătoase poți face o scurtă oprire și la rafturi cu gustări. Iar acest lucru este valabil și pentru fiecare masă: umple farfuria cu mâncare sănătoasă și lasă puținul loc rămas pentru desert.
Te oprești la raionul de mezeluri
Mezelurile, brânzeturile și produsele pe care le găsești la raioanele speciale din hipermarket sunt o tentație majoră pentru cele mai multe persoane. Miros îmbietor și sunt aranjate astfel încât să-ți atragă privirea. Dar aceste produse pot fi deosebit de nocive, mai ales că nu ai la îndemână lista de ingrediente. Poți citi ce conțin abia după ce le-ai comandat și le-ai pus în coș. De cele mai multe ori conțin foarte multă sare, aditivi precum coloranți, conservanți și potențiatori de aromă. Este de preferat să cumperi un singur produs de calitate bună, cu un conținut ridicat de carne și ingrediente naturale, decât multe mezeluri ieftine, dar nocive.
Cumperi produse "light"
Produsele care conțin mai puține calorii și sunt promovate ca fiind "light", "fără grăsimi" etc. te pot păcăli să mănânci mai mult decât ar trebui. Pe lângă faptul că gustul nu te va mulțumi pe deplin, te bazezi pe ideea că au mai puține calorii și astfel ești tantat să mănânci prea mult. Dacă vrei o gustare care să-ți ofere energie, alege combinațiile de proteine și fibre, precum fructe cu unt de arahide sau brânză cu biscuiți din cereale integrale.
Eviți raionul cu produse congelate
Vrei să scapi de unele tentații pe care le găsești în acea zonă, precum înghețată, pizza sau alte gustări nesănătoase, dar poți rata unele produse deosebit de benefice. Fructele și legumele congelate sau fructele de mare sunt câteva dintre variantele sănătoase pe care merită să le iei în calcul. De exemplu, fructele de pădure congelate sunt la fel de sănătoase ca și cele proaspete și le poți mânca astfel tot anul.
Cumperi produse la promoție
Promoțiile sunt tentante. Atunci când ți se oferă ceva la un preț mic, probabil vei fi tentată să cumperi doar pentru că ți se pare o afacere bună. Dar dacă ai cumpărat ceva nesănătos, de exemplu, napolitane, vei fi în același timp tentată să le consumi numai pentru că le ai în casă. Nu cumpăra alimente și produse alimentare cărora îți este dificil să le reziști.