Gătite sau crude? Cum să mănânci legumele și fructele ca să aibă mai multe vitamine
Unele legume sau fructe sunt mai sănătoase atunci când sunt gătite. Cum să le mănânci ca să furnizezi corpului mai mulți nutrienți?
Dacă vrei să consumi mai multe fructe și legume ca să ai grijă de sănătatea ta, trebuie să știi care dintre ele sunt mai nutritive în stare crudă și pe care e mai bine să le gătești. Chiar dacă în unele cazuri, produsele proaspete în stare crudă abundă în nutrienți, există și situațiile în care prin expunerea lor la căldură să devină mai hrănitoare, scrie site-ul medical webmd.com
Gătite sau crude? Cum să mănânci legumele și fructele ca să aibă mai multe vitamine
Usturoiul crud este mai sănătos
Știi deja că usturoiul este considerat un superaliment, datorită compușilor săi care au fost îndelung analizați de oamenii de știință. Este bogat în seleniu, un antioxidant care ajută la controlul tensiunii arteriale și alături de alți compuși are un efect anticancerigen. Ca să beneficiezi de toți nutrienții trebuie să consumi usturoiul crud.
Fructele crude sunt mai sănătose
Fructele sunt mai nutritive dacă sunt consumate proaspete. Ele sunt perfecte ca gustări sănătoase, deoarece sunt mai sărace în grăsimi și calorii, aducând un plus de vitamine. Cele mai bune alegeri sunt afinele, strugurii și merele. În schimb, este de preferat să nu exagerezi cu sucurile stoarse (fie ele și prin presare la rece) deoarece nu conțin fibre, ci numai o cantitate mare de zaharuri (fructoză). Consumă 1-2 fructe în stare crudă pe zi, de preferat de culori diferite pentru a furniza corpului un plus de antioxidanți.
Roșiile gătite sunt mai sănătoase
Numeroase cercetări au arătat că roșiile gătite sunt mult mai sănătoase, deoarece furnizează licopen, o substanță care ne protejează de boli cardiovasculare și de cancer.
Morcovii gătiți sunt mai sănătoși
Chiar dacă suntem obișnuiți să-i consumăm numai în supe sau tocănițe, trebuie să știi că morcovii stropiți cu puțin ulei și lăsați la cuptor se transformă într-un preparat delicios. Morcovii trebuie consumați cu regularitate, deoarece conțin carotenoizi (substanțe care le conferă frumoasa culoare) care protejează vederea și scad riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Potrivit specialiștilor, morcovii gătiți sunt mai sănătoși, deoarece atunci când sunt expuși la căldură, carotenoizii sunt mai ușor absorbiți în corp. Consumă cu regularitate morcovi la abur sau la cuptor!
Broccoli gătit este mai sănătos
Dacă nu poți să consumi broccoli în stare crudă, trebuie să știi că prin fierberea lui rapidă la aburi nu se distrug mulți nutrienți și devine mai ușor de mâncat. Gătește broccoli la abur și evită să-l fierbi în apă sau să-l prăjești în ulei, deoarece astfel salvezi un compus numit glucosinolat. Acesta îi conferă mirosul distinctiv, dar este recunoscut pentru faptul că previne apariția unor tipuri de cancer.
Ciupercile gătite sunt mai sănătoase
Chiar dacă le poți folosi și în stare crudă, specialiștii susțin că ciupercile făcute la abur sau în oala sub presiune au o cantitate mai mare de antioxidanți.
Cartofii dulci copți sunt mai sănătoși
Modul în care alegi să gătești legumele este foarte important. În general, la abur sau la cuptor sunt alternative mai bune decât fierberea în multă apă sau prăjirea în ulei. Cartofii dulci copți întregi la cuptor sunt delicioși și au o cantitate mare de fibre, calciu, magneziu, precum și vitaminele A și C.