Gătește sănătos: 4 trucuri pe care trebuie să le știi
Dietă & Fitness · Nutritie / De Amalia Skelton, 26.07.2018

Vrei să te menții în formă fără prea mult efort? Totul pornește de la meniul zilnic. Gătește sănătos folosind câteva trucuri.

Dacă îți plac mesele delicioase, dar nu vrei să vezi efectul lor într-un exces de greutate după câteva zile cel mai bine este să îți schimbi felul în care gătești. Nu vei sacrifica gustul, ci doar surplusul de calorii și grăsimi, care îți periclitează atât silueta, cât și sănătatea.
 

Gătește sănătos pentru tine și familia ta folosind următoarele idei:

 
1. Presară drojdie nutritivă

Uită de parmezan sau alte opțiuni hipercalorice. De fiecare dată când îți dorești un topping crocant folosește fulgii de drojdie nutritivă. Are un gust asemănător cu brânza și intensifică aromele ingredientelor pe care le-ai folosit în rețete. Îți va fi de ajutor și în cazul în care vrei să renunți la produsele lactate. Este consistentă, iar gustul te va face să uiți de variatele sortimente de brânză pe care le căutai mereu la raft.
 
O lingură de fulgi de drojdie are 20 de calorii și 3g de proteine, plus vitamina B12, care previne anemia și îți menține energia și tonusul. Presară fulgii de drojdie peste humus, cereale integrale, supe și salate. Este echivalentul unui supliment alimentar, dar are un gust senzațional și nu trebuie să iei nicio pastilă.

 
2. Marinează proteinele

Obișnuiești să pui direct carnea pe grătar și după aceea adaugi mult sos pentru a-i îmbunătăți aroma? Ei bine, dacă o marinezi înainte friptura va fi mult mai gustoasă. Combină 3 linguri de ulei extravirgin de măsline, o linguriță de miere, o lingură de oțet balsamic și un vârf de linguriță de rozmarin pentru carnea de pui sau curcan.
 
Carnea de porc poate fi marinată cu un amestec din 3 linguri de ulei extravirgin de măsline, o lingură de suc de mango, 2 felii de lămâie, o lingură de oțet balsamic și un vârf de linguriță de oregano.Pentru peștele care urmează să fie pregătit la grătar prepară un amestec din 3 linguri de ulei extravirgin de măsline, 2 linguri de suc de lămâie, puțin rozmarin sau măghiran și o lingură de miere.
 
Marinarea cărnii te ajută să renunți la aluaturi sau șnițele, evitând caloriile în plus și grăsimile care te predispun la afecțiuni cardiovasculare. Gustul fripturilor va deveni mult mai bun, iar felul în care le marinezi nu va aduce doar frăgezime și aromă, ci îți va contura silueta fără să fie nevoie de restricții sau înfometare. 

 
3. Fasolea poate fi cel mai bun prieten al tău

Fasolea are un gust versatil și poate fi integrată în numeroase rețete cum ar fi supele, burgerii vegetarieni, salatele și multe altele. Adaugă consistență, reduce poftele și ține apetitul sub control. Chiar dacă nu ești vegetariană merită să iei în considerare acest ingredient care te ajută să „tai” din calorii fără să lupți împotriva senzației enervante de foame. 
 
Adaugă fasole albă sau neagră la supele cremă în loc de făină. Merge de minune cu broccoli, morcov și ardei roșu, iar după ce vei gusta nici nu îți vei aminti că, de fapt, ai înlocuit făina. Fasolea fiartă, mixată în blender, adaugă o textură cremoasă și un gust delicios sosurilor și prăjiturilor, putând fi utilizată în locul uleiului, margarinei sau untului. Negresele sau pandișpanul vor fi la fel de gustoase, dar numărul de calorii se va înjumătăți. În acest fel îți vei proteja inima și nivelul colesterolului va scădea fără un regim drastic. În plus, fasolea are un conținut ridicat de fibre și reglează digestia, deci gătește sănătos și vei descoperi cât de ușor este să transformi orice rețetă.

 
4. Mai puțin zahăr, mai multă scorțișoară

Îți place să faci prăjituri dar ai renunțat să le pregătești atât de des după ce ai calculat câte calorii au? Scorțisoara poate fi o soluție pentru prevenirea acumulării kilogramelor în plus. La plăcinte, torturi sau negrese scorțișoara te ajută să reduci cantitatea de zahăr folosită. Poți renunța la un sfert din zahărul din rețetă, înlocuindu-l cu scorțișoară. Acest secret reduce calorii și adaugă un gust aromat prăjiturilor tale. În plus, scorțișoara este bogată în antioxidanți și are un efect antiinflamator asupra articulațiilor.  
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro