Galbiorii, ingredientul secret Electrolux al lunii iulie
Galbiorii sunt ingredientul secret al lunii iulie de pe platforma Electrolux Secret Ingredient. Galbiorii au inceput sa fie recoltati in Europa si Asia inca din cele mai vechi timpuri, prima mentiune legata de aceste ciuperci salbatice fiind regasita intr-un manual chinezesc vechi de 800 de ani.
Pe platforma Secret Ingredient, Electrolux propune in fiecare luna un ingredient secret, insotit de trucuri profesionale pentru a-l integra usor si simplu in retetele realizate chiar in bucataria proprie. Astfel, Electrolux aduce excelenta in bucatarie nu doar prin tehnologie de top, ci si prin informatiile si sugestiile care dezvolta creativitatea culinara. Pe platforma pot fi gasite informatii despre istoria, valorile nutritive, retete si idei de folosire a ingredientului secret al lunii in meniul de zi cu zi.„Electrolux cauta mereu moduri originale de a crea meniuri savuroase pentru experiente culinare de neuitat,” declara Carmen Georgescu, Director de Comunicare si Marketing Electrolux Romania. „Platforma Secret Ingredient a fost conceputa atat pentru a oferi inspiratie, cat si pentru a demonstra cum inovatiile din domeniul electrocasnicelor pot imbunatati gustul si textura. Ne dorim sa aratam tuturor latura creativa a gatitului, care prin mici trucuri poate duce la rezultate demne de restaurantele cu stele Michelin, chiar in bucataria proprie.”
Ingredientul secret al lunii iulie – Galbiorii
Aceste ciupeci salbatice in forma de lalea sunt foarte apreciate, atat de bucatarii profesionisti, cat si de gurmanzi. Cu toate ca vin intr-o ampla gama de nuante, varianta aurie – cunoscuta si dupa numele frantuzesc „girolles” – este cea mai apreciata si cea mai intalnita. Galbiorii pot fi intalniti in zonele temperate ale Europei, ale Americii de Nord, ale Africii de Sud si ale Asiei, unde sunt recoltati anual, de la inceputul verii si pana la venirea iernii.
Procesul de gatire
Suprafata lor poroasa este delicioasa in diverse combinatii cu unt, smantana sau coniac – trei forme de servire popularizate de bucatarii francezi incepand cu secolul al XVII-lea. Rumeniti la cuptor sau la tigaie, galbiorii dezvolta o minunata aroma fructata ce duce cu gandul la caise sau chiar arome piperate. Asemeni altor feluri de ciuperci, galbiorii sunt bogati in Vitamina D, cunoscuta pentru proprietatile anti-cancer, dar si in acidul glutamic, acid ce protejeaza imunitatea.
In stare cruda, galbiorii sunt duri, greu de mestecat si de digerat. Carnea lor se inmoaie insa intr-o marinata pe baza de otet. De asemenea, ciupercile se pot rupe foarte repede daca sunt gatite la foc mare, insa elibereaza la foc mic un suc ce poate fi folosit foarte bine ca sos. Se comporta bine atunci cand sunt preparati un timp indelungat si dezvolta un gust bogat, ca de aluna, atunci cand se rumenesc. Se potrivesc, de asemenea, pentru prepararea la foc mic in supe creme si sosuri.
Desi sunt consumati cel mai bine proaspeti, galbiorii pot fi si murati, deshidratati, conservati sau congelati.