Fluctuațiile de greutate și dietele radicale îți scurtează viața, potrivit unui studiu
Dietele yo-yo dublează riscul unui deces prematur, potrivit unui studiu efectuat în Coreea de Sud.
Cercetătorii au monitorizat greutatea, tensiunea, colesterolul și glicemia a peste șase milioane de persoane, pe o perioadă de cinci ani. Au descoperit că fluctuațiile repetate ale acestor valori în decursul a cinci ani dublează riscul unui deces prematur, potrivit dailymail.co.uk. De asemenea, au mai descoperit că dietele drastice ce cauzează scăderea și apoi creșterea în greutate cresc riscurile de infarct și atac cerebral.
Și unele dintre celebrități se luptă cu fluctuații de greutate din cauza dietelor drastice care oferă rezultate doar pe termen scurt. Cele mai cunoscute dintre ele sunt Lady Gaga, Mariah Carey, Jessica Simpson sau Christina Aguilera.
Specialiștii de la Universitatea Catolică din Coreea de Sud au analizat datele a 6.748.773 de persoane sănătoase înscrise în Sistemul Național Coreean al Asigurărilor de Sănătate. Participanții la studiu nu aveau diabet, tensiune arterială mare sau nivel ridicat de colesterol la începutul studiului și nici nu suferiseră vreodată un atac de cord. Toți au fost consultați de cel puțin trei ori între 2005 și 2012, fiind verificate greutatea, glicemia, tensiunea și colesterolul.
La cinci ani și jumătate după începerea studiului, 54.785 de participanți au murit, 22.498 au suferit un accident vascular și 21.452 au avut un atac de cord. Rezultatele sugerează că cei care au avut cele mai mari fluctuații de greutate, tensiune, colesterol și glicemie au fost cu 127 de procente mai predispuși să moară decât cei care nu au avut fluctuații semnificative.
Aceștia au fost mai predispuși cu 43 de procente să sufere un atac de cord și cu 41% mai predispuși să aibă un atac cerebral.
Dietele drastice, "la modă", pot afecta inima în numai o săptămână, avertizează cercetătorii. Persoanele obeze care au redus brusc caloriile consumate zilnic la un nivel 600-800, s-au confruntat cu o creștere a grăsimii în zona inimii cu 44 la sută.
În ciuda faptului că cei care urmează diete drastice pierd șase procente din grăsimea corporală totală în numai șapte zile, această grăsime este eliberată în fluxul sanguin și este absorbită de inimă, susțin cercetătorii.
Deși excesul de grăsime de la nivelul inimii este eliminat după opt săptămâni de dietă, poate fi periculos pentru persoanele care se confruntă cu probleme cardiace. Cercetătorii au analizat 21 de voluntari obezi cu o medie de vârstă de 52 de ani. Participanții la studiu au urmat o dietă cu foarte puține calorii, timp de opt săptămâni. Aceștia au fost supuși unor investigații RMN la începutul și la sfârșitul studiului, dar și după prima săptămână.
"Medicii ar trebui să fie atenți la fluctuațiile de greutate, glicemie, tensiune arterială și colesterol ale unui pacient. Stabilizarea acestor parametri ar putea fi un pas important pentru o sănătate mai bună
", susține medicul Seung-Hwan Lee, unul dintre coordonatorii studiului.
Dietele yo-yo sunt acele diete radicale ce te ajută să slăbești rapid, dar să te îngrași la fel de repede după întreruperea lor. Acestea au fost asociate cu scăderea masei musculare și o creștere și mai mare în greutate, în special în zona abdomenului. Acest lucru determină acumularea grăsimii în jurul organelor interne, ceea ce crește riscul bolilor cardiace și a diabetului de tip 2.