Făina de năut – Beneficii pentru sănătate
Dietă & Fitness · Nutritie / 03.10.2018

Vrei să încerci un gust nou fără să-ți pui în pericol silueta? Află cum poți folosi făina de năut.

Te-ai plicitisit de gustul clasic al preparatelor cu făină de grâu? Chiar dacă o alegi pe cea integrală pentru a obține rețete sănătoase poate că vrei să variezi și gustul. Făina de năut este obținută prin măcinarea boabelor de năut, fiind un ingredient des utilizat în bucătăria cu specific indian sau pentru preparatele din Orientul Mijlociu. Dacă ai gustat falafel sau humus deja știi ce aromă are și cât de consistente sunt felurile de mâncare realizate pornind de la acest ingredient. 
Făina de năut este o sursă excelentă de proteine și fibre, fiind ideală pentru pregătirea unor rețete gustoase care nu îți periclitează silueta. Dacă utilizezi des acest ingredient în bucătărie vei observa că numărul de gustări de-a lungul zilei se va reduce pentru că nu vei simți mereu nevoia să ronțăi ceva sau să guști dulciuri. Conținutul ridicat de fibre ține apetitul sub control și nu va rebui să calculezi mereu câte calorii consumi.

 
Profil nutrițional

100g de făină de năut au 350 de calorii, 20g de proteine și 10g de fibre. De asemenea, acest tip de făină conține și un mix de nutrienți esențiali pentru un organism puternic: 4mg de fier, 150mg de magneziu, 2,5g de zinc, 1,6g de niacină și 400mcg de acid folic.

 
Beneficii pentru sănătate

Iată ce efecte pozitive are consumul frecvent de preparate care conțin făină de năut:

 
1. O sarcină fără probleme

Făina de năut este ideală pentru meniul zilnic al femeilor care doresc să aibă un copil sau pe durata sarcinii pentru că asigură dezvoltarea optimă a fătului și previne malformațiile.

 
2. Reglarea digestiei

Datorită fibrelor din componența acestui tip de făină crampele, balonarea, constipația și orice alt disconfort digestiv vor dispărea rapid, în timp ce tu te bucuri din nou de toate activitățile care îți fac plăcere. De asemenea, vei avea un abdomen plat și vei reuși să porți hainele pe care ți le dorești fără să te stresezi pentru că sunt prea strâmte.

 
3. Menținerea densității osoase

Făina de năut este un aliment esențial pentru prevenirea fracturilor, menținerea unui nivel constant al calciului din organism și reducerea riscurilor de accidentare. De asemenea, face dinții mai puternici, iar tu vei avea un zâmbet frumos în orice moment.

 
4. Accelerează slăbirea

Combinația de fibre și proteine pe care ți-o furnizează făina de năut o transformă într-un ingredient util și în cadrul dietelor. Favorizează dezvoltarea masei musculare și eliminarea mai rapidă a țesutului adipos, iar poftele nu te vor mai învinge la fel de ușor când consumi preparate cu acest ingredient.

 
5. Îți protejează inima

În urma studiilor realizate s-a constatat că rețetele pe bază de făină de năut stimulează eliminarea grăsimilor nesănătoase din organism și reduc nivelul de colesterol. De asemenea, previn depunerea grăsimilor pe pereții arterelor și reduc riscul declanșarii afecțiunilor cardiovasculare.

 
6. Stabilizează nivelul glicemiei

Consumul frecvent de făină de năut este indicat și pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2. Doza suplimentară de fibre previne fluctuațiile glicemiei, precum și stările de oboseală sau amețeală.

 
7. Reduce eficient acneea

Preparatele pe bază de făină de năut conțin zinc, care este esențial pentru vindecarea leziunilor acneice și prevenirea cicatricilor. Consumă cât mai des feluri de mâncare cu acest ingredient pentru a avea din nou un ten fin și catifelat, fără urmă de imperfecțiuni. 

 
8. Este bine tolerată de persoanele care suferă de boala celiacă

În cazul unui astfel de diagnostic poate fi dificil să te orientezi rapid spre produse care nu conțin gluten. Făina de năut poate fi integrată cu succes într-un meniu fără gluten, iar gustul special al rețetelor te va face să uiți că urmezi de fapt un regim.

 
Cum alegi și cum păstrezi făina de năut?

Nu vei găsi acest produs la magazinele obișnuite, ci mai degrabă pe rafturile celor cu specific naturist. De obicei este vândută în pungi de hârtie sau carton, închise la culoare pentru a conserva nutrienții. Această făină poate fi păstrată la temperatura camerei până când deschizi punga. După aceea este recomandat să o ții în frigider pentru a preveni umezeala și dezvoltarea particulelor de mucegai. Dacă ai de gând să o păstrezi timp de mai mult de 5 luni cel mai bine este să o împarți în porții mici și să o pui la congelator.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro