Dr. Oz: 5 obiceiuri simple şi sănătoase care-ţi pot schimba viaţa în bine
Dietă & Fitness · Nutritie / 19.06.2013

Stresul zilnic, orarul încărcat de la muncă sau numeroasele sarcini pe care le ai de făcut odată ce ajungi acasă nu-ţi mai lasă timp de nimic? Află de la Dr. Oz cum poţi să faci mici schimbări cu efect garantat!

Ca să nu mănânci nesănătos pentru că nu ai timp pentru tine sau ca să faci mai multă mişcare esenţială atât pentru siluetă, cât şi pentru sănătate nu trebuie să îţi faci un program dificil, ci să ţii cont de câteva obiceiuri simple care-ţi pot schimba viaţa în bine.

Iată care sunt recomandările lui Dr. Oz ca să-ţi schimbi viaţa în bine, fără mari bătăi de cap:

1. Mănâncă dimineaţa! Nu lăsa să treacă mai mult de o oră de la trezire ca să iei micul dejun!


Dacă iei micul dejun în decurs de o oră de la trezire vei rezista mult mai uşor tentaţiilor culinare, explică Dr. Oz. Astfel, riscul de a mânca alimente nesănătoase pe parcursul zilei este unul mai redus, iar în plus corpul tău nu va depozita toate grăsimile.


2. Nu exagera cu mâncarea atunci când eşti stresată!

Un nivel ridicat de stres poate să te determine să mănânci mai mult decât ţi-ai dori. Te trezeşti prea târziu dimineaţa? Sari peste micul dejun şi te stai ore întregi în trafic? Nivelul de stres va fi unul ridicat, la fel şi cel de cortizol, iar acest hormon te va determina să mănânci exagerat de mult.



3. Alege carbohidraţi, proteine şi grăsimi bune

Aceasta este combinaţia de alimente care îţi va furniza energie şi va avea grijă de silueta ta. Alege carbohidraţii bogaţi în apă şi fibre, deoarece te vei sătura mai repede. Adăugând şi proteine de calitate, senzaţia de saţietate va dura mai mult timp. Grăsimile bune precum nucile adăugate în terciul de ovăz sau iaurtul simplu te vor ajuta să slăbeşti şi să te concentrezi mai bine la serviciu.

Un exemplu de masă echilibrată recomandată de Dr. Oz ar fi combinaţia de terci de ovăz într-o cantitate mică cu o jumătate de banană, câteva merişoare deshidratate şi câteva nuci crude, urmate de un ou fiert sau un iaurt simplu. Iar la gustarea dintre micul dejun şi prânz poţi să alegi un fruct.



4. Mănâncă puţin şi des

Modul în care împarţi cantitatea de mâncare pe parcursul zilei afectează nivelul insulinei, al colesterolului, al cortizolului, al energiei, dar şi starea ta psihică. După o masă copioasă luată la prânz se eliberează colecistochinina, un hormon care induce starea de somnolenţă. Poţi să combaţi acest efect, mâncând în cantităţi mici, dar mai des, susţine Dr. Oz.


5. Respectă pe cât posibil programul de somn

Un somn odihnitor te va ajuta să-ţi controlezi apetitul. Nopţile nedormite te pot determina să faci alegerile alimentare cele mai nesănătoase. Astfel, este posibil să simţi constant senzaţia de foame, chiar dacă organismul tău are mai degrabă nevoie de odihnă. Cea mai bună modalitate de a alunga senzaţia de oboseală şi de a avea un somn de calitate este aceea de a face mişcare câte 30 de minute măcar de 5 ori pe săptămână. Studiile arată că persoanele care respectă acest obicei au un somn mult mai odihnitor în comparaţie cu persoanele sedentare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro