Disciplina alimentara creste calitatea vietii
Obezitatea si anorexia sunt doua dintre problemele generate de un stil de viata dezechilibrat, care afecteaza milioane de oameni la nivel global. Desi factorii care duc la astfel de situatii sunt multiplii, dezinformarea si lipsa unei minime discipline alimentare joaca un rol cheie in dezvoltarea unor afectiuni de acest tip care, de cele mai multe ori, afecteaza iremediabil sanatatea si calitatea vietii.
„Organismul fiecaruia dintre noi are nevoie de toate grupele de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi. Eliminarea anumitor nutrienti din alimentatie sau, dimpotriva, consumul in exces al altor nutrienti poate duce la dezechilibre la nivelul organismului si chiar la afectiuni manifeste, cum sunt bolile cardiovasculare. Spre exemplu, afectiunile inimii, care, de multe ori, sunt legate de stilul de viata, reprezinta in acest moment principala cauza de mortalitate la nivel global”, a declarat Corina Zugravu, medic primar in nutritie si igiena alimentara.Organizatia Mondiala a Sanatatii, una dintre cele mai prestigioase institutii de sanatate la nivel international, recomanda ca din aportul caloric total, 15% sa fie proteine, 55% glucide si 30% grasimi. „Statisticile arata ca oamenii au tendinta de a consuma in special alimente bogate in grasimi rele (saturate si trans), in timp ce grasimile bune (nesaturate si esentiale de tipul Omega 3 si Omega 6), cu greu se regasesc in meniu. Sa nu uitam ca grasimile saturate si trans, consumate in exces, afecteaza sanatatea, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru colesterolul marit si, implicit, pentru bolile de inima”
Carnea grasa de vita, cea de porc si cea de oaie, lactatele grase in general, frisca, dulciurile rafinate sunt surse de grasimi saturate si trans pe care ar trebui sa le consumam cu moderatie.
„Uleiurile vegetale naturale (de in, de floarea soarelui, de rapita), margarinele de generatie noua care sunt preparate din uleiuri vegetale, maionezele (obtinute de asemenea din uleiuri), fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele), preparatele din peste oceanic (din macrou sau din somon) sunt alimente care contin grasimi nesaturate si esentiale. Experienta ne arata ca oamenii nu mananca in mod curent cantitati suficiente din aceste alimente, asa ca ar fi util sa le acordam o atentie sporita, atunci cand ne planificam meniurile. Putem introduce grasimile in alimentatie in fiecare zi in mod diferit. Astfel, intr-o zi putem prepara sandvisurile de la micul dejun cu margarina. Pentru a varia, la pranz, in loc de friptura de porc putem alege un gratar de peste, sau in salata putem adauga cateva lingurite de ulei de rapita sau ulei de samburi de struguri. Gustarile dintre mese pot fi foarte bine formate din nuci si alte seminte si astfel ne asiguram ca grasimile bune sunt parte din meniul nostru zilnic”
Glucidele, pricipalele surse de energetie folosite de organism, sunt de doua categorii: cele simple (care se gasesc in miere de albine, siropuri, dulciuri si fructe) si cele complexe (care se gasesc in cereale si legume). Desi ambele categorii ar trebui sa se regaseasca in meniu, tendinta este de a consuma in exces produse dulci (glucide simple), asa ca ne-ar ajuta sa fim atenti si sa introducem in alimentatie glucidele complexe.
Cerealele integrale si legumele sunt alimente bogate in glucide complexe si contin deopotriva proteine. Tocmai de aceea este important sa includem cerealele si legumele in meniul nostru zilnic. Proteinele sunt de asemenea foarte importante pentru ca furnizeaza „material de constructie” pentru tesuturi si dau starea de satietate, astfel incat sunt esentiale pentru persoanele care doresc sa slabeasca, dar si pentru cei care doresc sa isi creasca masa musculara. Ouale, carnea de vita de pui sau de curcan sunt surse excelente de proteine, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din meniu.
Asadar, alimentatia exchilibrata, care contine deopotriva proteine, glucide si grasimi, este cheia pentru o viata sanatoasa.