Foto: Asociaţia Pentru Protecţia Consumatorilor din România
Studiu îngrijorător: Jeleurile sunt cocteiluri chimice pentru creierul copiilor
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) trage un semnal de alarmă cu privire la jeleurile de pe piaţă, după ce a realizat un studiu în urma căruia a analizat 44 de sortimente din aceste produse.
Rezultatul este unul înrgijorător, deoarece 9 din 10 produse conțin acid citric, 3 din 4 produse conțin proteină animală, 1 din 2 produse sunt colorate cu roșu coșenilă obținut dintr-o specie de gândaci, 1 din 4 produse conțin albastru briliant FCF, iar majoritatea conţin între 7 și 14 lingurițe de zahăr într-o 100 grame de jeleu industrial.
De asemenea, în cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceară de albine, ceară de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei roșu, gelatină, glicerol, gumă gellan, mono și digliceride ale acizilor grași, roșu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol și selac.
La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranți sintetici. Coloranții sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roșu allura, sunset yellow) pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen. Produsele alimentare care conțin coloranți sintetici nu sunt recomandate copiilor, avertizează specialiştii.
Cantitatea de zahăr este una foarte ridicată, avertizează specialiştii care au realizat studiul. La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere, ducând la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșând pubertatea prematură, generând probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare).
"Aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţă a unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce şi alte probleme de sănătate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2", avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.
Cica contine acid ascorbic. E daunatoare vitamina C ?
poate,rahatul,este,un,substitut,potrivit,si,destul,de,asemanator,care,poate,este,produs,mai,economic,si,nu,este,atat,de,daunator(cu,continut,de,grasime,redus)
Ingredientul cel mai nociv este zaharul rafinat. Celelalte chestii nu sunt asa dramatice pe cat se lasa sa se inteleaga din articol. Adica ce are gelatina animala? E tot aia din piftie. Sau rosul din gandaci. E mult mai bun cel din gandaci fata de colorantul rosu 100% chimic care se folosea inainte de el. Insa zaharul este chiar o problema mare pentru ca da dependenta. Eu sunt dependent de zahar. Cateodata pot sa ma las, dar e nasol. Cel mai grav e ca nu ma satisface zaharul natural, cum ar fi din stafide, smochine, curmale, prune uscate. Imi trebuie zahar de ala industrial care ridica instant glicemia.