Dieta pentru un creier sanatos
Dietă & Fitness · Nutritie / 27.02.2013

Nu este niciun secret ca pe masura ce inaintam in varsta memoria se deterioreaza. Specialistii insa sustin ca putem intarzia acest proces prin alegeri alimentare "inteligente".

Nu este niciun secret ca pe masura ce inaintam in varsta memoria se deterioreaza. Specialistii insa sustin ca putem intarzia acest proces prin alegeri alimentare "inteligente".

Iata cateva indrumari oferite de specialistii de la DailyMail care te ajuta sa stimulezi activitatea cerebrala.


Creste-ti capacitatea de concentrare


Primul pas pentru a-ti imbunatati capacitatea de concentrare este sa mentii un aport adecvat si constant de calorii pe intreaga perioada a zilei. De asemenea, creierul tau are nevoie de omega 3 pentru a stimula productia de mielina (mielina este un invelis gras care izoleaza nervii, permitand nervilor sa transmita impulsuri foarte rapid). Poti obtine omega 3 din alimente precum pesti grasi, nuci, seminte de dovleac sau in.


Sfat: Nu sari peste peste mesele principale ale zilei, pentru a-ti pastra un aport adecvat de calorii. Pentru gustari alege nuci sau seminte.


Imbunatateste-ti starea de spirit


Daca te confrunti cu stari precum tristete, iritare si plictiseala, de vina poate fi nivelul scazut de dopamina (unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos).

Consumul de dulciuri si alimente grase poate fi o cale rapida de crestere a nivelului de dopamina. Insa in astfel de cazuri cresterea este urmata de o scadere la fel de rapida a nivelului de dopamina. Recomandat este sa consumi alimente bogate in proteine pentru ca dopamina sa fie eliberata treptat.


O alta metoda de asigura productia de dopamina este de a furniza creierului precursori. Un important precursor al dopaminei este fenilalanina pe care o poti gasi in sfecla, soia, migdale, oua, carne si cereale.


Alunga senzatia de somnolenta


Cafeaua face parte dintre cela mai folosite remedii pentru a-ti mentine creierul "treaz" si pentru un plus de energie, insa trebuie sa eviti excesele pentru ca un consum mare de cafeina poate produce nervozitate.


Evita problemele de memorie


Exista un neurotransmitator care pastreaza celulele creierului in forma, numit acetilcolina. Aceasta substanta chimica este produsa din colina, care poate fi gasita in oua, ficat si soia.


De asemenea, pentru a-ti imbunatati memoria, din alimentatia ta nu trebuie sa lipseasca legumele. Studiile efectuate pana in prezent arata ca persoanele care consuma regulat varza, broccoli, conopida inregistreaza rezultate mai bune la testele de memorie.

Sfat: Ouala pot face minuni pentru memoria ta, sustin specialistii. Consuma-le in mod regulat.


Exercitiile fizice: benefice pentru creier


Studiile efectuate pana in prezent arata ca exercitiile fizice imbunatatesc activitatea creierului, cu efecte pe termen lung. Activitati precum dansul, ciclismul, inotul, alergarile sau alte tipuri de exercitii de aerobic, pot avea un efect benefic asupra functiilor cerebrale, sustin specialistii.



Acorda timp suficient somnului!


Somnul este esential pentru mentinerea unei bune memorii si pentru sanatatea ta generala. Cercetarile au stabilit ca un somn de 6 - 8 ore pe noapte este suficient pentru majoritatea persoanelor. De asemenea, calitatea somnului este foarte importanta. Pentru un somn bun poti incerca:
 
  • Stabileste si pastreaza un program de somn, pe care sa-l respecti zilnic. Mergi la culcare si trezeste-te la acelasi timp, in fiecare zi;
  • Planifica-ti programul de exercii in timpul zilei, cu mult timp inaintea orei de culcare. Exercitiile fizice efectuate inainte de a te baga in pat, pot afecta calitatea somnului;
  • Evita cafeaua si alte surse de cafeina seara.


Consuma ciocolata neagra


Ciocolata este benefica pentru creier, deoarece imbunatateste circulatia sangvina cerebrala, potrivit studiilor. Aceasta contine o substanta antioxidanta, numita flavanol, in pudra de cacao, care energizeaza functiile mentale.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro