Dieta fără gluten: Alimente permise şi alimente interzise
Pe lângă produsele care sunt fabricate special pentru persoanele care suferă de celiachie şi pot să fie recunoscute după simbolul unui spic de grâu barat. Acestea pot să fie consumate în siguranţă de către persoanele care au intoleranţă la gluten, dar sunt mai costisitoare şi nu şi le permite oricine.
Dar există şi numeroase alimente care nu conţin gluten în mod natural şi pot să fie consumate fără rezerve:
orezul porumbul cartofii leguminoasele (năut, linte, fasole, mazăre) hrişca quinoa amarant mei roşcove susan tapioca castanele lapte şi produse lactate carnea ouăle peştele uleiuri vegetale legume fructe nuci şi seminţe.
Alimente riscante
supele instant cârnaţii sosul de soia condimentele pentru carne prăjituri şi dulciuri îngheţată glucoza băuturi din porumb orez extrudat chipsuri popcorn creme şi budinci milkshake-uri frişcă brânza topită tartinabilă fructe uscate cu înveliş din făină siropuri pentru băuturi şi gheaţă amestecuri instant pentru ciocolată caldă sucuri de fructe cu adaos de pulpă jeleuri ciocolata umplută batoane bomboane guma de mestecat sosuri semipreparate cuburi condimente amestecuri pe bază de bulion amestecuri de plante şi condimente praf de copt.
Din cauza faptului că glutenul este folosit în foarte multe produse este esenţial să citeşti eticheta ca să te asiguri că nu conţine urme de gluten produsul pe care vrei să-l cumperi.
Alimente interzise
grâu şi orice produs care conţine făina de grâu amidon de grâu ovăz (deşi el nu conţine în mod natural gluten, el poate să fie contaminat dacă a fost recoltat lângă un lan cu grâu sau procesat într-o fabrică unde se procesează şi grâu) orz secară kamut bulgur cuşcus bere muesli cereale pentru micul dejun paste iaurt cu cereale sau biscuiţi carne sau peşte pane sau gătite cu sosuri care au făină cu gluten peşte congelat semipreparat (surimi sau specialităţi din homar) cafea instant sau surogat de cafea care conţine orz sau malţ de orz băuturi din ovăz ciocolată cu cereale.