De ce trebuie să mănânci mai des sardine
Cercetările arată că persoanele care consumă în mod regulat pește, adică cea mai bună sursă existentă de omega-3, tind să aibă un risc mai scăzut al apariției bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale. Iar aceste grăsimi se regăsesc în procent mare în sardine. Iată care sunt celelalte motive pentru care ar trebui să introduci acest aliment în dieta ta mai des!
Care este motivul pentru care ar trebui să mănânci mai des sardine?
Deși grăsimile omega-3 pot fi găsite în legume și fructe de mare și într-o măsură mai mică în ouă și carne, cel mai bun mod de a crește aportul de acizi grași este creșterea cantității de pește gras pe care îl consumi. Iar atunci când prepari peștele, specialiștii recomandă să alegi metode de gătit la aburi, la grătar sau coacere, pentru a ajuta peștele să își păstreze proprietățile nutritive.
Sursele perfecte de omega-3 includ: somon, macrou albastru, hering, sardine și unele varietăți de ton la conservă. Când vine vorba de sursele de omega-3 din plante, alege nucile, semințele de in, semințele chia, semințele de dovleac, tofu, precum și uleiurile vegetale din rapiță și de soia.
Ce beneficii pentru sănătate aduc acizii grași omega-3 din sardine?
Omega-3 este prescurtarea pentru acizi grași polinesaturați omega-3. Aceștia reprezintă o familie a grăsimilor esențiale, care joacă un rol important în funcționarea membranelor celulare. Acizii omega-3 sunt esențiali, ceea ce înseamnă că nu îi putem sintetiza în organism, de aceea este nevoie să îi extragem din dieta noastră.
Aceste grăsimi omega-3 sunt cunoscute pentru faptul că ajută scăderea ritmului cardiac, reduc riscul de coagulare, scad nivelul trigliceridelor, reduc tensiunea arterială, îmbunătățesc funcția vaselor sanguine și împiedică acumularea plăcii din arterele coronare. Iar în momentul în care colesterolul și trigliceridele din sânge au un nivel redus, este redusă și inflamația din organism. Acestea sunt cele două cauze care stau la baza bolilor cardiovasculare.
Proprietățile antiinflamatorii ale acizilor omega-3 au fost folosite pentru a ameliora condiția persoanelor care suferă de poliartrită reumatoidă și diabet.
În ceea ce privește rolul acizilor grași când vine vorba de funcția cognitivă și bolile neurodegenerative, nu sunt suficiente studii realizate până în prezent. Există dovezi conform cărora pacienții care suferă de Parkinson, Alzheimer și dementă au niveluri scăzute de acizi grași omega-3, însă este nevoie de mai multe studii clinice.