De ce beau unii oameni cafeaua amară
Dietă & Fitness · Nutritie / 29.12.2018

Poate părea contraintuitiv, dar oamenii care sunt foarte sensibili la gustul amar al cafelei consumă, de fapt, mai multă cafea, conform unui nou studiu.

Această sensibilitate nu reprezintă doar o chestiune de gust, ci mai degrabă este influențată de genetica unei persoane, după cum au declarat cercetătorii în revista Scientific Reports. Iată de ce beau unii oameni cafeaua amară!

Care este motivul pentru care unele persoane preferă cafeaua amară?


Te-ai aștepta ca oamenii care sunt foarte sensibili la gustul amar al cofeinei să bea mai puțină cafea. Rezultatele opuse ale studiului sugerează că iubitorii de cafea dobândesc un gust sau o abilitate de a detecta gustul amar al cofeinei datorită corelațiilor pozitive provocate de cofeină. Cu alte cuvinte, persoanele care au o capacitate de a simți gustul amar al cafelei și, în special, aroma amară distinctă a cofeinei învață să asocieze lucruri pozitive cu acestea. Această constatare este surprinzătoare, având în vedere că gustul amar servește adesea ca un mecanism de avertizare pentru a convinge oamenii să scuipe substanțele nocive, după cum au declarat oamenii de știință.

Cercetătorii au efectuat studiul pentru a înțelege modul în care genetica influențează consumul de ceai, cafea și alcool al oamenilor, care au un gust amar de obicei. În timp ce toate aromele amare ar putea părea la fel, percepem gustul amar al verzei de Bruxelles, al apei tonice și al cafelei într-un mod diferit. Intensitatea acestei arome amare depinde, în parte, de genele fiecărei persoane.

Pentru a investiga mai amănunțit subiectul, cercetătorii au analizat genele și consumul zilnic de băuturi amare pentru un eșantion de peste 400.000 de persoane din Marea Britanie. Pe baza genelor legate de abilitatea de a gusta aromele amare, oamenii de știință au putut evalua dacă cei care au o predispoziție genetică mai mare la gustul amar au mai multe șanse de a prefera ceaiul în locul cafelei.

Rezultatele au arătat că persoanele care au gene pentru a simți gustul amar al legumelor verzi, cum ar fi al verzei de Bruxelles, sau al apei tonice sunt mai predispuse să prefere ceai în locul cafelei. În plus, persoanele care sunt mai sensibile la aromele amare regăsite în legumele verzi tind să evite cafeaua. În același timp, persoanele ale căror gene le permit să simtă gustul amar al verzei de Bruxelles au un risc mai scăzut de a bea alcool, mai ales în ceea ce privește vinul roșu. Această corelație poate ajuta oamenii de știință care studiază dependența.

Cercetătorii nu au analizat și aromele, cum ar fi frișca sau zahărul, care uneori se toarnă în cafea pentru a tempera gustul amar. La nivel personal, există o multitudine de factori care determină aportul de cafea al unei persoane - statutul socio-economic, capacitatea de metabolizare a cofeinei și fumatul. În plus, oamenii beau tot felul de tipuri de cafea - cafea neagră, cafea cu lapte și cappuccino. Cercetătorii au ales să caute tendințele majore în modul în care genele sunt corelate cu un consum de băuturi amare. Rezultatele sugerează că probabil cele mai multe tipuri de cafea au un gust amar foarte asemănător.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro