De ce ar trebui să mănânci mai multe fructe și legume de culoare mov
Dietă & Fitness · Nutritie / 11.06.2019

Toate fructele și legumele colorate conțin antioxidanți, compuși care joacă un rol important în protejarea organismului împotriva stresului oxidativ.

Dar alimentele de culoare mov conțin un anumit antioxidant numit antocianină. Acest pigment benefic este cel care le oferă fructelor și legumelor nuanțele intense de roșu, mov sau albastru.

Studiile au asociat antocianina cu numeroase beneficii pentru organism, de la sănătatea sistemului cardiovascular și până la prevenirea demenței.

Antocianinele se găsesc în concentrații mari în coacăze negre, afine, mure, dar și în vinete (în coajă), varza roșie, merișoare și cireșe.

Afinele


Afinele sunt surse importante de vitamina C, care ajută la protejarea celulelor și la absorbția fierului. Conțin fibre solubile care sunt benefice sistemului digestiv. Un studiu realizat de Universitatea Tufts sugerează că un supliment alimentar pe bază de afine poate fi eficient în îmbunătățirea sau întârzierea pierderilor de memorie.

Rodii


Nuanța de roșu cu tente mov a rodiilor este dată de conținutul de antocianină. Rodiile sunt o sursă bună de fibre și în același timp oferă vitaminele A, C și E, dar și fier sau alți antioxidanți precum tanini.

Un studiu a descoperit că rodiile ajută la întărirea oaselor și prevenirea osteoporozei în cazul șoarecilor prin scăderea inflamației și a stresului oxidativ. Un alt studiu a arătat că un consum de 50 ml de suc de rodii pe zi reduce acumularea de colesterol pe artere.

Cartofii dulci mov


Cartofii dulci de culoare mov au fost în centrul atenției în ultimii ani. Sunt consumați frecvent de locuitorii insulei japoneze Okinawa, care se numără printre cele mai longevive persoane din lume, cu numeroase persoane care au depășit vârsta de 100 de ani. De asemenea, rata demenței în rândul vârstnicilor este cu 50% mai mică decât în Occident. Unii cercetători consideră că alimentația bogată în cartofi dulci mov este secretul longevității locuitorilor de pe insula Okinawa.

Sfecla roșie


Nuanța de roșu intens cu tonuri mov a sfeclei roșii este dată de substanțe numite betalaine. La fel ca antocianinele, betalainele au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Sfecla este în același timp bogată în vitamine și minerale, printre care folat, fier, magneziu și potasiu. Un studiu realizat în anul 2013 a evidențiat că sucul de sfeclă roșie poate scădea tensiunea arterială. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro