De ce ai nevoie de popcorn în meniul tău?
Știai că o porție de popcorn are mai mulți antioxidanți decât fructele și legumele? Obiceiul de a mânca popcorn ar putea deveni foarte util pentru tine pentru că vei obține multe fibre și vei reduce apetitul care îți pune în pericol silueta.
Când te gândești la o gustare sănătoasă, o porție de popcorn nu este primul lucru care îți vine în minte? Ei bine, dacă știi cum să-l pregătești poate deveni esențial în cadrul meniului zilnic, fără să fii nevoită să petreci mult timp în bucătărie.
Iată cum te ajută popcornul să-ți constitui un meniu benefic în fiecare zi:
1. Are puține calorii, dacă îl prepari așa cum trebuie
Când se discută despre beneficiile popcornului este vorba întotdeauna despre varianta simplă, fără unt sau alte toppinguri hipercalorice. Porțiile de popcorn disponibile la cinematograf au aproximativ 1.200 de calorii și 60g de grăsimi saturate. Popcornul preparat simplu nu are decât 30 de calorii.
2. Ar putea fi mai sănătos decât fructele și legumele
Da, ai citit bine. Potrivit cercetătorilor de la Unversitatea Scranton, popcornul este o sursă foarte bună de polifenoli, compuși din plante care acționează ca și antioxidanți și reduc inflamațiile din tot organismul. Polifenolii din fructe și legume sunt mult mai diluați decât cei din popcorn pentru că au 90% apă. Popcornul nu conține decât 4% apă, așa că vei obține o doză concentrată de substanțe benefice. O singură porție de popcorn conține aproximativ 300mg de polifenoli, 13% din necesarul zilnic. Fructele furnizează în general 255mg de polifenoli la nivel de zi, iar legumele 218mg. Cu toate acestea, popcornul nu conține toate celelalte vitamine și minerale din fructe și legume, așa că nu le înlocui complet, ci suplimentează meniul apelând la această variantă crocantă.
3. Reduce riscul de cancer
Unul dintre avantajele unui consum ridicat de polifenoli este abilitatea acestor compuși de a bloca răspândirea celulelor maligne. În mod tradițional se recomandă consumul de fructe și legume, dar conținutul de polifenoli din popcorn este mai concentrat, așa că merită să apelezi la această gustare cât mai des. În plus, popcornul nu permite acumularea grăsimilor pe pereții arterelor, prevenind afecțiunile cardiovasculare.
4. Contribuie la totalul de cereale integrale
Popcornul este singura gustare care reprezintă 100% cereale integrale neprocesate. O singură porție îți asigură 70% din necesarul zilnic de cereale integrale. „Chiar dacă și cerealele obișnuite sunt considerate integrale, realitatea este că această afirmație nu înseamnă decât că jumătate din gramaj reprezintă cereale integrale”, explică dr. Joe Vinson, de la Universitatea Scranton.
5. Luptă împotriva constipației
Având în vedere că face parte dintre cerealele integrale, popcornul îți va furniza o doză importantă de fibre insolubile care favorizează digestia optimă și elimină constipația. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că un consum frecvent de popcorn determină creșterea cantității de fibre cu 22% la nivel de săptămână. Popcornul te poate ajuta să elimini disconfortul digestiv, gazele, balonarea și să eviți acumularea toxinelor în organism.
6. Este o gustare ideală dacă ești la dietă
Alimentele cu un conținut ridicat de fibre sunt digerate mai lent decât variantele rafinate, care nu controlează apetitul decât un interval de timp foarte scurt. Dacă vei gusta popcorn crocant simplu între mese nu vei fi atât de tentată de dulciuri sau preparate foarte grase. Ai mare grijă, însă, să nu adaugi sare sau unt.
7. Are mai mult fier decât spanacul
Nu cu mult mai mult, dar cu siguranță depășește spanacul! Potrivit specialiștilor, 28g de popcorn conțin 0,9mg de fier, în timp ce 30g de spanac au 0,8mg. Poate nu ți se pare o cifră prea mare, dar bărbații de vârstă adultă au nevoie de 8mg de fier pe zi, iar femeile de 18 mg.
8. Este foarte util pentru diabetici
Deși fibrele din popcorn sunt listate la totalul de carbohidrați, nu au același efect asupra glicemiei ca și carbohidrații rafinați cum este pâinea albă. Fibrele din componența popcornului nu vor provoca o creștere bruscă a glicemiei, ci vor stabiliza nivelul de zahăr din sânge, menținând un nivel constant de energie toată ziua.