Cum să faci apă tonică - 3 beneficii pentru sănătate
Preferi apa plată sau minerală pentru a evita caloriile în exces din apa tonică de pe rafturile magazinelor? Află cum să faci apă tonică mult mai sănătoasă.
Chiar dacă are „apă” în denumire, nu este cea mai avantajoasă alternativă de hidratare atunci când ești la dietă. O sticlă de apă tonică are aproximativ 125 de calorii. Gustul amărui provine de la chinină, prezentă în cantități variabile, în funcție de rețeta fiecărui produs. Tocmai acest gust face ca majoritatea producătorilor să adauge zahăr sau alte arome pentru a face produsul mai atractiv. Însă, din această cauză, conține mult mai multe calorii decât apa simplă. De asemenea contează și ce fel de îndulcitor a fost folosit.
Zahărul brun sau siropul de melasă sunt opțiuni sănătoase, dar unele mărci folosesc siropul de porumb sau pe cel de glucoză-fructoză.
Dacă adaugi și un ingredient cu alcool precum ginul, poți consuma cu până la 200 de calorii în plus la fiecare pahar. Apa tonică are și un conținut considerabil de sodiu. De exemplu, cea produsă de Schweppes are 55mg de sodiu la fiecare porție. Oare aceste lucru înseamnă că ar trebui să alegi varianta dietetică? Apa tonică pentru cei care țin dietă nu conține zahăr, însă are și mai mult sodiu. Cea de la Schweppes are 105mg de sodiu la o porție, aproape dublu față de varianta clasică. Iata cum să faci apă tonică rapid și simplu.
Cum să faci apă tonică: Beneficii pentru sănătate
Cu toate acestea, apa tonică are și efecte pozitive asupra organismului. Chinina este un ingredient utilizat în tratamentul malariei. Deși apa tonică nu conține chinină asemenea unui medicament, ea poate contribui la tratarea cazurilor ușoare prin îmbunătățirea rezistenței organismului la atacul virusului. De asemenea, un consum moderat de chinină reduce crampele musculare, în special cele localizate la nivelul picioarelor.
Potrivit studiilor de specialitate cocteilul gin tonic te poate ajuta să reziști mai bine în situațiile stresante.
Combinația dintre gin și apa tonică este bine cunoscută și a devenit populară, dar ar putea fi mai mult decât o băutură favorită. Dacă o rezervi pentru weekenduri ar putea să te ajute să fii mai relaxată și să faci față problemelor neprevăzute. Nu uita însă că un consum excesiv de alcool are un efect negativ asupra întregului organism. Limitează-te la cel mult 2 cocteiluri la sfârșit de săptămână.
Cum să faci apă tonică
Dacă vrei să experimentezi beneficiile apei tonice, dar preferi să ocolești aromele artificiale sau conservanții poți încerca să o prepari chiar tu. Odată ce vei învăța cum să faci apă tonică nu vei mai fi tentată să o cumperi de la magazin pentru că gustul obținut de tine va fi mult mai bun.
Ingrediente:
- 3 căni de apă
- ¼ cană suc de lămâie
- coaja de la 3 lime
- coaja de la 3 lămâi
- coaja de la 2 portocale
- 3 păstăi de cardamom
- o lingură frunze uscate de lavandă
- ¼ linguriță de sare Kosher
Pentru sirop:
- 600g de zahăr brun
- 350ml de apă
Amestecă toate ingredientele în afară de cele pentru sirop. Pune-le într-un borcan de sticlă sterilizat, închide capacul, agită-le cu putere pentru a combina aromele și lasă în frigider timp de 72 de ore, amestecând o dată pe zi. Acum poți trece la pregătirea siropului.
Pune zahărul și apa într-o oală și lasă la foc mic, până ce zahărul s-a dizolvat complet. Lasă la răcit, apoi pune amestecul într-o cutie etanșă, la frigider. După trecerea celor 72 de ore, strecoară amestecul tonic și pune-l într-un recipient de sticlă. Strecoară-l a doua oară, apoi adaugă siropul și mixează până obții un amestec omogen. Păstrează siropul tonic obținut în frigider, în sticluțe de gramaj mic.
Cum servești apa tonică
Pune cuburi de gheață până la două treimi din înălțimea unui pahar. Adaugă o lingură de sirop tonic, 60ml de gin și 60ml de apă minerală. Amestecă pentru întrepătrunderea aromelor. Servește cu felii de lime.
Răsfață-te cu acest deliciu o dată pe săptămână și nu vei regreta dieta din restul zilelor.