Cum gestionezi poftele alimentare?
Dietă & Fitness · Dieta / 02.06.2009

Fie ca urmezi o dieta, fie ca incerci sa iti pastrezi o greutate potrivita, poftele sunt intotdeauna greu de tinut in frau. Numai gandul la o prajitura cu ciocolata, o placinta cu mere sau chiar la o banala portie de cartofi prajiti iti poate pune vointa la incercare.

Fie ca urmezi o dieta, fie ca incerci sa iti pastrezi o greutate potrivita, poftele sunt intotdeauna greu de tinut in frau. Numai gandul la o prajitura cu ciocolata, o placinta cu mere sau chiar la o banala portie de cartofi prajiti iti poate pune vointa la incercare.

Poftele variaza in ceea ce priveste gustul alimentelor, de la acru, sarat, pana la dulce. Acesta din urma este cel mai frecvent si, potrivit specialistilor, cel mai greu de gestionat. "Gustul dulce creeaza dependenta. De aceea, trebuie sa tratam pofta de dulce ca pe oricare alta dependenta. Ori alegem sa reducem treptat consumul de zahar, ori il evitam in totalitate", declara Mihaela Bilic, medic nutritionist.


Mancarea, un refugiu


Exista numeroase mituri despre poftele alimentare. Unul dintre ele se refera la faptul ca fie te nasti pofticios, fie nu. Adevarul este ca dorinta foarte puternica de a manca un anumit aliment depinde de o multime de alti factori. Primul, si cel mai semnificativ, este factorul emotional.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au evidentiat faptul ca odata cu cresterea nivelului de trai, mancatul nu mai este doar o necesitate, ci a ajuns sa fie mai mult o placere, un adevarat refugiu. Pentru femei, in special, consumul diferitelor alimente este o modalitatea de a se relaxa, de a obtine o stare de bine. Asta se intampla pentru ca atunci cand mancam, in organism sunt eliberate substante care ne ofera o senzatie placuta. Daca stresul ajunge la cote alarmante, pentru unele persoane mancatul devine un "sedativ".


Poftele si hormonii


Pe langa problemele de ordin psihologic, dorinta de a manca este dictata si de schimbarile hormonale. Potrivit diet.com, femeile resimt mai puternic poftele alimentare decat barbatii din cauza schimbarilor hormonale determinate de ciclul menstrual. Imediat dupa sfarsitul perioadei menstruale, nivelul estrogenului scade, precum si nivelul serotoninei.

Serotonina este un neurotransmitator, o substanta care are rolul de pastra o senzatie de relaxare si o stare de bine. Cand nivelul serotoninei scade, creste iritabilitatea, la fel si dorinta de a consuma alimente bogate in grasimi, precum dulciurile, ciocolata, cartofii prajiti etc.


Cum le prevenim?


  • - Mananca intotdeauna dimineata. Micul dejun iti asigura nutrientii necesari pana la masa de pranz, astfel incat iti va fi mai usor sa faci fata poftelor.
  • - Incearca sa mananci regulat. Cu cat stai mai mult timp fara sa mananci, cu atat mai usor vei cadea prada tentatiilor. Este obligatoriu sa ai trei mese pe zi, intre care sa introduci si doua gustari sarace in calorii.
  • - Pastreaza gustari sanatoase la indemana. Taie felii de fructe si legume pe care sa le ai aproape, atat acasa, cat si la birou. De asemenea, pentru a potoli pofta de dulce, apeleaza la fructele uscate. Desi sunt la randul lor bogate in zahar, sunt totusi mult mai sanatoase decat dulciurile.
  • - Combina alimentele sarace in proteine cu alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi asocierea de legume cu paine din faina integrala.
  • - Fa miscare. Activitatea fizica stimuleaza eliberarea endorfinelor in creier. In acest fel poti tine in frau efectele stresului sau ale schimbarilor hormonale, principalii "vinovati" pentru aparitia poftelor.
  • - Potrivit unor experti, stimulatorii precum cafeaua sau bauturile carbogazoase cu cofeina cauzeaza fluctuatii la nivelul zaharului din sange, ceea ce declanseaza dorinta de a consuma diferite alimente. Evita astfel de bauturi si alege in locul lor ceaiurile din plante.

    Articol de Georgiana Dorobantu
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro