Cu Irina Reisler, despre masa de Paste
Dietă & Fitness · Nutritie / 25.03.2010

Masa de Paste si, in general, mesele de sarbatori pot fi considerate inamicul public numarul unu in ceea ce priveste silueta.

Masa de Paste si, in general, mesele de sarbatori pot fi considerate inamicul public numarul unu in ceea ce priveste silueta. Merindele intinse frumos pe masa sunt apetisante, gustoase, frumos asezonate, insa cu siguranta ca dupa ce te vei infrupta din ele nu le vei mai considera asa. Starea de rau, de slabiciune, depresia din cauza greutatii isi vor face loc, incet, incet, in viata ta, iar acele cateva clipe de placere se vor transforma intr-un adevarat cosmar.

Am stat de vorba cu Irina Reisler, un om cu experienta in lupta cu kilogramele in plus, in lupta cu un stil de viata nesanatos.


"Nu sunt nutritionist, nu sunt medic, ci jurnalist de presa medicala. De multi ani, ma ocup de nutritie si slabit, pentru ca lupta cu kilogramele nu imi este straina. Am decis sa-mi dedic munca persoanelor supraponderale si nutritiei, dupa ce am reusit sa slabesc 44 de kilograme, de la 100, la 56. Ce pot face eu, pentru cei care incep acum lupta cu kilogramele, este sa le aduc informatii, cat mai multe, corecte, verificate si testate. Si le pot oferi suport moral, ii pot tine de mana. Mesajul meu, pentru fiecare persoana ce isi doreste sa slabeasca si sa invete sa traiasca sanatos, este: VREAU, POT, FAC, pentru ca MERIT!"



Pe langa raspunsurile oferite, Irina Reisler ne-a pus la dispozitie doua materiale video realizate cu nutritionistul Vera Daghe, in care ni se explica care sunt combinatiile alimentare pe care trebuie sa le adoptam in aceasta perioada si ce ar  trebui sa nu lipseasca din frigiderul nostru.

Care sunt greselile cele mai frecvente pe care le fac oamenii, in preajma sau in timpul sarbatorilor, din punct de vedere alimentar?


Abuzul alimentar, dupa perioada de Post. Este cea mai grava greseala alimentara, intalnita in timpul Sarbatorilor. Abuzul alimentar nu e bun nicicand, dar reprezinta un real pericol dupa Post. O alta greseala alimentara se regaseste in combinatiile "proaste", care ingrasa, ca de exemplu carne+cartofi+paine sau fructe amestecate cu alte mancaruri.




Daca am vazut care sunt greselile, acum sa le spunem cum trebuie sa procedeze?


Echilibrul si bunul simt alimentar sunt cele care ne salveaza de neplaceri si in timpul Sarbatorilor! De ce sa mancam, la o masa, pana nu mai putem respira, daca putem sa mancam de toate, in portii mici si dese?! Trecerea de la Post, la o alimentatie combinata, se face treptat. Alimentele se introduc, rand pe rand, in meniu. Specialistii recomanda chiar niste zile de pauza, intre doua alimente noi, dar... acest lucru nu este posibil de Sarbatori! Atunci, solutia este sa mancam de toate, in portii mici (150g) si dese.


In ceea ce priveste combinatiile dintre alimente, principiile de baza ale unei alimentatii corecte se aplica si de Sarbatori.



Cum ar trebui sa mancam dupa Paste? Ne puteti recomanda o cura de dezintoxicare?


Detoxifierea organismului este bine sa fie facuta zi de zi si, in special, dupa Sarbatori. Ce putem face:

Apa este cel mai bun adversar al toxinelor din organism. Beti minimum 2, 3 l de apa/zi. Dimineata, pe stomacul gol, beti un pahar cu apa calduta, in care puneti 3, 4 felii de lamiie. Cea mai mare cantitate de apa trebuie bauta in prima parte a zile, pentru ca atunci se reface organismul si functioneaza la randament maxim.

Ceaiurile elimina toxinele din organism. Cele mai indicate sunt ceaiurile diuretice, ceaiurile hepatice (sunatoare, musetel, coada calului, brusture, galbenele, papadie). Ceaiurile se beau numai cu lamaie, fara nici un indulcitor.

Curele cu fructe si legume sunt indicate dupa Sarbatori. O zi pe saptamana, puteti avea "ziua fructelor" sau "ziua fresh-urilor de legume". In continuare o sa dau un exemplu in acest sens:

CURA DE 3 ZILE, CU SUC DE PORTOCALE:


Portocalele ne aduc in organism nici mai mult, nici mai putin de 116,2 la suta din necesarul zilnic de vitamina C. Sucul de portocale este vital pentru un sistem imunitar excelent, este bun pentru prevenirea racelii si a infectiilor. Antioxidantii din portocale ajuta la protejarea pielii si reduc semnele de imbatranire. Fiind bogate in vitamina B6, portocalele contribuie la producerea hemoglobinei si tin sub control tensiunea arteriala, prin prezenta magneziului. Studiile recente arata ca portocalele reduc nivelul colesterolului si imbunatatesc starea vaselor de sange. Sucul de portocale natural, obtinut prin stoarcerea fructelor, fara adaos de apa sau indulcitori, reprezinta si un detoxifiant excelent pentru organism si ajuta la slabit. Specialistii recomanda o cura de 3 zile cu suc de portocale, minimum 4 l/zi, pentru curatarea limfei, pentru eliminarea toxinelor din organism, pentru un bun tranzit intestinal si, in final, pentru a scapa de kilogramele accumulate, in zilele de Paste !

Un articol de Ileana Voicu Ghinea

 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro