Conopida sau broccoli: care este leguma femeilor?
Ambele legume au beneficii importante pentru sănătate, dar care dintre ele câștigă confruntarea în ceea ce privește profilul nutrițional? Descoperă care este clasificată drept leguma femeilor și de ce ar trebui să consumi și broccoli și conopidă de fiecare dată când ai ocazia.
Lupta dintre broccoli și conopidă durează de mulți ani, multe persoane fiind convinse că broccoli este o legumă mult mai utilă pentru femei. Unii consumatori chiar caracterizează conopida drept un broccoli alb, afirmație influențată de aspectul extrem de similar al celor două legume. Care dintre ele este, însă, leguma femeilor?
Atât broccoli, cât și conopida fac parte din familia cruciferelor, conținând vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Deși amândouă conțin nutrienți de bază pentru menținerea echilibrului hormonal al femeilor, profilul lor nu este identic.
Conopida sau broccoli pentru meniul zilnic al femeilor?
Pentru a decide care dintre cele două legume poate fi clasificată drept leguma femeilor trebuie să se compare beneficiile pe care le oferă și modul în care reglează funcționarea organismului în contextul modificărilor cauzate de trecerea la menopauză și de procesul de îmbătrânire.
Iată care sunt principalele domenii de comparație pentru cele două legume:
1. Cantitatea de acid folic și caloriile furnizate
Broccoli este o sursă excelentă de acid folic, dar are mai multe calorii decât conopida. Conținutul mai redus de calorii al conopidei o transformă într-un ingredient ideal pentru femeile care vor să revină la o greutate ideală corelată cu înălțimea lor, mai ales dacă este vorba despre îngrășarea pe fond hormonal. Și conopida conține mult acid folic, care joacă un rol important în producția de globule roșii. Doza zilnică de acid folic contează foarte mult dacă vrei să ai un copil curând sau ești deja însărcinată.
2. Cantitatea de calciu
Broccoli are mai mult calciu decât conopida, acest mineral fiind esențial pentru prevenirea fracturilor, a stării de oboseală și a căzăturilor. De asemenea, o doză optimă de calciu reduce durerile asociate cu menstruația. Nu rata o porție de broccoli cu 3-4 zile înaintea menstruației și în timpul zilelor de menstruație.
3. Cantitatea de mangan
Atât broccoli, cât și conopida asigură o cantitate ridicată de mangan, mineralul care menține densitatea osoasă. Amândouă legumele trebuie incluse în alimentația femeilor care au trecut la menopauză sau suferă de artrită.
4. Vitaminele A, C, K
Broccoli conține cantități ridicate din vitaminele A, C și K, fiind ideal pentru a completa meniul zilnic și a obține un echilibrul în plan nutrițional. Conopida nu conține vitamina A, iar cantitatea din vitaminele C și K pe care o furnizează organismului este mai redusă decât cea din broccoli. Vitamina A protejează vederea și previne oboseala și afecțiunile grave. Vitamina C este necesară pentru protecția inimii și ameliorarea aspectului pielii, mai ales în cadrul procesului de trecere la menopauză. Efectul antioxidant al vitaminei C asigură eliminarea toxinelor și a radicalilor liberi din organism, protejând tot corpul pe parcursul procesului de îmbătrânire.
Vitamina K este o proteină solubilă în grăsimi care susține procesul de coagulare a sângelui și protejează sistemul osos.
5. Conținutul de fitonutrienți și acizi grași polinesaturați
Spre deosebire de conopidă, broccoli conține fitonutrienți care accelerează procesul de detoxifiere a organismului și are o cantitate mai ridicată de acizi grași polinesaturați.
6. Conținutul de fibre și proteine
Ambele legume au multe fibre, fiind ideale pentru prevenirea fluctuațiilor glicemiei și controlul apetitului. Sunt surse bune de proteine, iar includerea lor în meniul zilnic dă un impuls util metabolismului. Totuși, conținutul de fibre și proteine din broccoli este puțin mai ridicat decât cel al conopidei, fiind o alegere mai utilă pentru persoanele cu probleme digestive.
Concluzii
Potrivit specialiștilor, este mai corect ca broccoli să devină leguma femeilor datorită conținutului superior de nutrienți, însă și conopida trebuie să facă parte dintr-un meniu sănătos și consistent.