Ce se întâmplă dacă mănânci alimente procesate pentru două săptămâni?
Alimentele procesate sunt acele alimente care sunt făcute să pară irezistibile prin adăugarea de zahăr, grăsimi și sare.
Din păcate, acestea reprezintă un procent mare din dieta oamenilor. Un studiu de proporții mici publicat în revista Cell Metabolism a arătat că prețul scăzut și disponibilitatea acestor produse vin cu riscuri pentru sănătate. Iată ce se întâmplă dacă mănânci alimente procesate pentru două săptămâni!
Ce schimbări au loc în corpul tău atunci când mănânci alimente procesate pentru două săptămâni?
Atunci când oamenii au urmat o dietă bogată în alimente procesate timp de două săptămâni, aceștia au consumat mult mai multe calorii și au pus mai multe kilograme și grăsime decât atunci când au urmat o dietă cu mai puține alimente procesate, chiar dacă ambele diete aveau aceleași cantități de nutrienți, cum ar fi zahărul, sarea și grăsimile.
Nu a fost o descoperire șocantă că alimentele procesate nu sunt sănătoase. Alte cercetări le-au asociat cu un risc crescut de cancer și obezitate. Ceea ce a fost neașteptat a fost că zahărul, grăsimea și sarea nu au fost factorii care au făcut oamenii să consume mai multe produse procesate. Este primul test care poate demonstra cu adevărat că există o relație între alimentele procesate care sunt consumate excesiv de oameni și îngrășat, independentă de acei nutrienți.
În cadrul studiului, 20 de adulți sănătoși au locuit timp de o lună într-un laborator, unde toate mesele și gustările au fost pregătite special pentru aceștia. Cele două planuri de masă au conținut alimente neprocesate sau alimente procesate. Toți participanții au urmat o dietă, după care pe cealaltă, câte două săptămâni.
Ambele diete au conținut profiluri nutritive aproape identice, cu aceeași cantitate de zahăr, grăsime, sodiu, fibre și multe altele. Dar mesele aveau efecte diferite. Atunci când oamenii au urmat o dietă cu alimente procesate, au mâncat cu aproximativ 500 de calorii în plus față de dieta cu alimente neprocesate. De asemenea, s-au îngrășat cu aproximativ 1 kilogram pe parcursul a două săptămâni de alimente procesate și au slăbit un kilogram când au urmat dieta cu mâncăruri neprocesate.
Participanții au și mâncat mai repede, ceea ce ar putea fi un motiv pentru care s-au îngrășat. Alimentele procesate tind să fie mai moi, adică mai ușor de mestecat și înghițit. Una dintre teorii este că, dacă mănânci prea repede, nu îi oferi suficient timp corpului pentru a semnala creierul că a primit destule calorii și că nu ar trebui să mai mănânce. Până când creierul primește acel semnal, este prea târziu. Deja ai mâncat prea mult.
Și hormonii participanților s-au schimbat în funcție de cât de procesate au fost mesele pe care le-au consumat. Chiar dacă oamenii au spus că s-au simțit la fel de plini și mulțumiți în cadrul ambelor diete, dieta cu alimente neprocesate a dus la o creștere a unui hormon de suprimare a apetitului și la o scădere a hormonului foamei, ghrelin. Ambele schimbări hormonale care au avut loc tind să susțină observațiile oamenilor de știință. Atunci când urmează o dietă neprocesată, oamenii își reduc în mod spontan consumul de calorii, ceea ce duce la pierdere în greutate și de grăsime din organism.
Evitarea alimentelor procesate nu este o sarcină ușoară, în special din punct de vedere financiar. În studiu, ingredientele pentru mesele neprocesate au costat cu aproximativ 40% mai mult decât cele pentru dieta procesată.