Ce să mănânci după o operație dentară: 7 idei
O operație dentară îți va impune restricții cu privire la tipurile de alimente pe care le poți consuma. Descoperă ce rețete poți savura în timp ce-ți revii, fără să renunți la gustul bun.
După o operație dentară pot apărea durerile sau disconfortul, dar vei avea nevoie în continuare de o hrană adecvată pentru a avea energie. Alimentele potrivite pot grăbi vindecarea, iar gustul deosebit îți va distrage atenția de la durere. Dacă ai trecut printr-o extracție a măselelor de minte, ai avut un accident sau a fost vorba despre o intervenția chirurgicală orală mai complexă, poate fi dificil să alegi ce să mănânci. De multe ori pacienții se simt descurajați pentru că au impresia că nu vor putea mânca nimic cu gust bun cel puțin câteva zile.
O dietă bazată pe alimente moi nu trebuie neapărat să fie fadă sau cu un gust plictisitor. „Într-o primă etapă probabil că nu-ți va plăcea să mănânci tot timpul lucruri mai moi, dar acest lucru te va determina să ai foarte mare grijă de dinții tăi pe viitor. Nu te gândi doar la supă de legume și sos de mere pentru că vei avea nevoie de nutrienți și de un meniu variat pentru a te face bine mai repede”, explică dr. Joy Dubost, nutriționist din New York.
Iată ce opțiuni ai la dispoziție pentru a obține mese care nu irită, dar cu o aromă deosebită, după o operație dentară:
1. Humus cu dovlecei
Îți lipsește humusul consumat cu niște chips-uri crocante? Poți realiza o nouă variantă utilă. Mixează dovecei copți cu tahini, suc de lămâie și usturoi pentru a obține un nou tip de humus. Îl poți consuma simplu, cu lingurița sau cu pitta moale.
În afară de gustul bun această rețetă îți furnizează vitamina B6, care favorizează vindecarea rapidă a rănilor, iar vitamina A și vitamina C vor preveni eventualele infecții.
2. Omletă cu somon
Este o variantă utilă pentru a obține o masă consistentă. Combină 3 ouă cu somon afumat și vei obține o omletă gustoasă, care te va face să uiți că trebuie să respecți un regim. Poți încerca și tonul de la conservă sau macroul afumat. Proteinele din ouă și acizii grași de tip Omega-3 vor grăbi cicatrizarea și vindecarea, în timp ce savurezi o masă delicioasă.
3. Risotto și ciuperci
Dacă ți s-au recomandat exclusiv alimentele moi nu înseamnă că ești obligat să mănânci numai supă. De fapt, risotto este printre primele idei ale specialiștilor în această situație. Încearcă o rețetă care să includă și ciuperci aromate, care îți vor furniza vitamina D și complexul de vitamine B. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că această combinație de nutrienți favorizează refacerea rapidă după operațiile dentare.
4. Piure de conopidă
Iată alegerea care este cremoasă, savuroasă și sănătoasă, fără să-ți irite gingiile. Fierbe conopida, scurge lichidul, apoi fă piureul, adăugând brânză și andive. Vei accelera regenerarea țesuturilor, iar disconfortul va fi redus.
5. Piure de cartofi dulci
Dacă ți-e poftă de ceva dulce poți încerca și piureul de cartofi dulci cu puțină miere și scorțișoară. Conținutul ridicat de vitamina A te va ajuta să-ți revii mai repede și vei putea consuma cartofi crocanți mai curând decât îți închipui.
6. Varză acră condimentată
Dacă ai fost sub anestezie în timpul procedurii poate dura ceva timp pentru ca tractul digestiv să-și revină. Într-o primă etapă digestia va fi mai lentă, ceea ce poate favoriza constipația sau durerile abdominale. Din acest motiv prebioticele și probioticele sunt esențiale în cadrul meniului tău. Consumă varză acră gătită, condimentată cu oregano și măghiran. Este un prebiotic util pentru ameliorarea digestiei și accelerarea vindecării.
7. Smoothie-uri cu proprietăți antiinflamatoare
În această perioadă smoothie-urile sunt utile, dar numai dacă au ingredientele potrivite. Fructele și legumele sunt importante, dar trebuie să fii atent să folosești condimente cu proprietăți antiinflamatoare cum sunt ghimbirul, scorțișoara, turmericul, nucșoara, cuișoarele sau anasonul stelat. De asemenea, ar trebui să incluzi uleiul de cocos în cadrul rețetei pentru că vei reduce iritațiile și riscul de infecții.