Ce mănâncă, de fapt, femeile însărcinate? Dileme și probleme rezolvate pentru dieta din timpul sarcinii
Academia Americană pentru Nutriție și Dietă a realizat un sondaj asupra a 2.300 de femei însărcinate, în care toate au spus că vor să facă alegeri alimentare utile. Dar cât de repede dispar intențiile bune? Descoperă confesiunile viitoarelor mame și rezolvările pentru dieta problematică.
Deși cu siguranță fiecare viitoare mamă își dorește ca dieta din timpul celor 9 luni de sarcină să fie benefică pentru bebeluș, nu este atât de simplu să treci peste poftele alimentare sau să renunți la preparatele care îți plăceau până acum. Intențiile contează, dar și mai important este să fie puse în practică pentru a evita efectele nedorite. În cadrul sondajului realizat femeile însărcinate au făcut confesiuni surprinzătoare, dar care corespund cu situațiile reale și necesită o rezolvare clară.
Iată cum îți poți ameliora dieta din timpul sarcinii, în funcție de provocările care te pândesc:
1. Dacă ai tendința să cedezi în fața bomboanelor, chips-urilor și a înghețatei
30% dintre femeile intervievate au recunoscut că exagerează adesea cu dulciurile pentru că au impresia că se pot „răsfăța pentru două persoane”. 36% au spus că în fiecare zi cedează poftelor pentru alimentele nesănătoase, iar 84% dintre acestea se îndreaptă spre înghețată, chips-uri, ciocolată, bomboane și prăjituri.
„Îmi era poftă tot timpul de carbohidrați: piure de cartofi cu multă miere, pâine prăjită cu gem și sirop de ciocolată, orez alb cu gem și multă cremă de ciocolată sau brioșe cu glazură triplă. Erau lucruri pe care nu le mâncam înainte, dar mă simțeam atât de rău încât am mizat mereu pe ele pentru că amânau starea de greață pentru câteva ore. Chiar credeam că femeile însărcinate pot exagera cu dulciurile fără probleme”, spune Erin Schurtz, din San Diego, mama unei fetițe de 7 luni.
Rezolvarea: Ideea că trebuie să mănânci pentru două persoane nu este decât un mit. „Nu vei avea nevoie decât de 350-450 de calorii în plus, în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Dacă depășești acest numeric caloriile vor ajunge la tine, nu la bebeluș și te vei îngrășa foarte mult. Evită acest efect negativ prin calcularea strică a caloriilor și măsurarea porțiilor de mâncare”, recomandă dr. Sarah Kreiger, nutriționist din Florida. Din păcate Erin Schurtz a aflat acest lucru destul de târziu și s-a îngrășat cu 13kg în primele 4 luni și cu 33kg în total. Fii mereu atentă la ce conțin mesele tale pentru a preveni acumularea kilogramelor în exces.
2. Dacă nu îți plac deloc fructele și legumele
Pentru viitoarele mame este foarte important să facă tot ce trebuie pentru bebelușul lor și 70% dintre femeile intervievate au declarat că au început să mănânce mai sănătos după ce au aflat că sunt însărcinate. Cu toate acestea, numai 17% dintre participantele la sondajul realizat consumau cele 5 porții de fructe și legume recomandate zilnic. 63% consumau 2 porții, iar 20% o singură porție la 2 zile.
Care este motivul acestor abateri? Multe femei au recunoscut că nu le-au plăcut fructele și legumele niciodată sau că au început să le evite pentru că le provoacă greață în timpul sarcinii. „Nu pot suporta deloc mirosul ananasului, al bananelor, al strugurilor, al morcovilor sau al țelinei. Încerc să mănânc sănătos, dar am multe zile în care nu consum deloc legume. De obicei pot mânca felii de măr sau de pară la sfârșitul săptămânii”, spune Jessica Purdy, din New Nexico, însărcinată în 8 luni.
Rezolvarea: Un smoothie este cea mai simplă cale pentru a consuma legumele și fructele, chiar dacă nu îți plac. „Combinația dintre lichide și temperatura scăzută este tolerată mai ușor de femeile însărcinate. De exemplu, un smoothie va fi mereu mai simplu de consumat decât o omletă cu legume”, spune dr. Tamara Merton, nutriționist din Atlanta.