Ce beneficii îți aduce coaja de lubeniță și cum să o consumi
Precis îți place să mănânci pepenele cu miez răcoritor când este cald afară, dar coaja ajunge foarte des la gunoi, fără să fie utilizată. Dacă o arunci vei rata multe beneficii pe care ți le poate asigura coaja de lubeniță. Nici nu este greu să o incluzi în meniul tău dacă respecți sfaturile specialiștilor.
Dacă miezul zemos al pepenelui se integrează de minune în salate sau smoothie-uri, nu se poate spune același lucru și despre coajă. De obicei este ocolită, dar conține nutrienți care pot face minuni pentru sănătate și frumusețe. Pe lista de beneficii asigurate de coaja de lubeniță se numără neutralizarea radicalilor liberi datorită conținutului ridicat de citrulină. Această substanță este transformată de organism în arginină, un aminoacid vital pentru inimă, sistemul circulator și cel imunitar. Profilul nutrițional al cojii de lubeniță este foarte util pentru a te simți și a arăta foarte bine în orice moment al zilei.
Iată care sunt principalele beneficii pe care le vei obține dacă vei consuma coaja de lubeniță:
1. Protecția rinichilor
Coaja de lubeniță conține potasiu, un mineral esențial pentru menținerea funcționării optime a rinichilor. Potasiul reglează nivelul de aciditate al urinei, iar conținutul ridicat de apă din coaja de pepene favorizează eliminarea nisipului sau a microcalculilor renali. De asemenea, proprietățile diuretice și de hidratare ale cojii de lubeniță susțin tratarea infecțiilor urinare. Dacă ai primit acest diagnostic este recomandat să bei un pahar de suc proaspăt de coajă de lubeniță în fiecare zi.
2. Reducerea inflamațiilor
Licopenul din coaja de lubeniță are un puternic efect antiinflamator. Astfel, consumul frecvent de coajă de lubeniță reduce gravitatea inflamațiilor asociate cu artrita, controlează durerile și menține flexibilitatea articulațiilor. În plus, citrulina asigură ameliorarea performanțelor sportive în cazul antrenamentelor solicitante.
3. Prevenirea bolilor cardiace
Coaja de lubeniță stimulează circulația normală a sângelui, care previne înfundarea arterelor și protejează inima. Persoanele diagnosticate cu insuficiență cardiacă, boli coronariene sau angină pectorală pot lua suplimente cu arginină sau pot consuma zilnic coajă de lubeniță pentru un efect similar.
4. Reducerea tensiunii arteriale
Citrulina din coaja de lubeniță dilată vasele de sânge și previne puseurile de tensiune. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că un consum zilnic de coajă de pepene reduce tensiunea pentru adulții obezi, iar efectul diuretic combate excesul de sodiu din alimentație.
5. Susținerea procesului de slăbire
Studiile realizate au relevat că persoanele care consumă citrulină reduc îngrășarea cu 30%. În plus, citrulina diminuează oboseala, favorizând efectuarea antrenamentelor riguroase și refacerea mușchilor la finalul exercițiilor fizice. Fibrele din coaja de pepene țin apetitul sub control și ajută la reducerea totalului zilnic de calorii fără impunerea unor restricții drastice.
6. Ameliorarea somnului
Coaja de pepene conține magneziu, un mineral care îmbunătățește rapid calitatea somnului. Va regla metabolismul, prevenind somnul agitat sau întrerupt și insomnia.
7. Prevenirea cancerului
Licopenul din coaja de lubeniță neutralizează radicalii liberi, prevenind modificările ADN-ului care au drept rezultat proliferarea celulelor maligne. Studiile de specialitate au evidențiat efectul antioxidant al licopenului și protecția împotriva cancerului la sân, de prostată, pulmonar și endometrial.
Cum să consumi coaja de lubeniță
Iată cum poți include coaja de lubeniță în meniul tău zilnic:
1. Gem de coajă de lubeniță
Pentru prepararea gemului va trebui să îndepărtezi partea verde și să păstrezi numai partea albă a cojii. Gemul poate fi consumat cu pâine prăjită sau se poate adăuga la creme ori budinci.
2. Coajă de lubeniță în loc de murături
Poți consuma și coajă de lubeniță murată în loc de gustările hipercalorice.
3. Coajă de lubeniță în loc de varză
Dacă razi fin coaja de lubeniță o poți folosi în majoritatea rețetelor tale în loc de varză, însă nu uita să condimentezi cu atenție preparatele pentru că este puțin mai dulce decât varza.
4. Salsa din coajă de lubeniță
Amestecă ardei iute, ceapă, ulei, condimente, suc de lămâie și coajă de lubeniță murată pentru a obține o variantă creativă de salsa, foarte apetisantă.
5. Coajă de lubeniță rumenită
Poți tăia coaja de lubeniță cuburi și o vei rumeni la tigaie sau poți opta pentru felii rumenite la grătar. Are un gust senzațional, asemănător cu al dovleceilor.
Riscuri
Consumul excesiv de coajă de pepene poate provoca disconfort gastrointestinal sau diaree. De asemenea, potasiul într-o cantitate prea ridicată poate cauza un ritm anormal al bătăilor inimii. Persoanele alergice la pepene trebuie să evite și coaja. Printre manifestările specifice se numără iritațiile de gravitate medie sau severă, umflarea feței sau șocul anafilactic. Persoanele alergice la morcovi, castravete și latex au un risc ridicat de a avea o reacție negativă și la consumul de miez sau coajă de pepene.