Ce beneficii au cartofii dulci pentru sănătate
Dietă & Fitness · Nutritie / 28.12.2018

Oamenii, de-a lungul a mii de ani, au cultivat plantele pe bază de încercări și erori. O cultură care a trecut testul cu brio este Ipomoea batatas, cunoscut sub numele de cartof dulce.

Gustoși și accesibili ca preț, cartofii dulci conțin o combinație de substanțe nutritive, care hrănesc corpul și mintea. Iată ce beneficii pentru sănătate au cartofii dulci!

De ce ar trebui să introduci cartofii dulci în dieta ta?
1. Conțin fibre din abundență pentru digestie


Această legumă cu amidon conține, de fapt, cantități mari de fibre. Această proprietate ajută organismul să elimine deșeurile care se acumulează în colon. Magneziul din cartofii dulci te ajută în mod similar. Pe lângă rolul pe care îl au fibrele în sănătatea mai bună a intestinului, acestea ajută și la reglarea glicemiei și a colesterolului. 

2. Sunt o sursă de beta-caroten care combate îmbătrânirea și apariția afecțiunilor


Beta-carotenul este un antioxidant cu multe beneficii: ameliorează durerea articulară, îmbunătățește vederea, previne anumite forme de cancer și stimulează sistemul imunitar. Este indicat să primești acest nutrient din alimente decât să utilizezi suplimentele de beta-caroten.

3. Conțin vitaminele A, C și D pentru rezistență și imunitate


Efectele pozitive ale vitaminei D asupra dinților și oaselor sunt cunoscute. De asemenea, vitamina C are un istoric cunoscut de lupte împotriva infecțiilor. Pe lângă ajutorul dat vederii, vitamina A ajută la suprimarea tulburărilor tractului respirator, cum ar fi răcelile și gripa.

4. Sunt o sursă de fier, care întăresc celulele sanguine


Persoanele care suferă de anemie au un număr redus de celule roșii în sânge. Fără ele, adică fără proteina hemoglobinei pe care o transportă, oxigenul nu se poate mișca eficient de la plămâni la alte țesuturi din organism. Anemia provoacă oboseală, dificultăți de respirație și amețeală. Fierul este elementul care mărește generarea de globule roșii. Cartofii dulci sunt o sursă bogată de fier, care poate elimina anemia.

5. Conțin acid folic important pentru o sarcină sănătoasă


Vorbind despre globulele roșii și despre copii, acidul folic din cartofii dulci este bun pentru fetușii în creștere. Creează tubul neural care se atașează la creier și măduva spinării, împiedicând anencefalia.

6. Fac pielea strălucitoare și părul sănătos


Vitaminele și mineralele din cartofii dulci pot fi, de asemenea, benefice pentru piele și păr. După ce vei adăuga cartofii dulci în dieta ta zilnică, așteaptă-te să vezi o podoabă capilară și o piele mai strălucitoare ca niciodată. De asemenea, poți folosi apa de la fierberea cartofilor dulci ca loțiune tonică. Dar testeaz-o mai întâi pe o suprafață mică, pentru a te asigura că pielea nu are o reacție negativă.

7. Conțin vitamina B6 pentru sănătatea inimii


Conform Harvard School of Public Health, vitamina B6 poate degrada în mod eficient prezența homocisteinei în sistemul cardiovascular. În acest fel, protejează vasele de sânge și arterele. De fapt, vitamina B6 poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, bolilor cardiovasculare și insuficienței cardiace, potrivit unui studiu publicat de American Heart Association. În plus, potasiul din cartofii dulci ține departe infarctul prin echilibrarea nivelurilor de lichid. 

În mod evident, cartofii dulci sunt o opțiune nutrițională puternică. Preparate într-o varietate de moduri, aceste legume sunt tratamente puternice care promovează sănătatea și vitalitatea. Indiferent dacă ai vreo afecțiune sau ești sănătos, poți să adaugi cartofii dulci la dieta ta obișnuită.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro