Câți carbohidrați trebuie să mănânci pentru o viață mai lungă
Atunci când vine vorba de carbohidrați, cea mai bună strategie de nutriție ar putea fi și cea mai veche: moderația.
Acest sfat a reieșit dintr-un nou studiu publicat în The Lancet Public Health, care a constatat că persoanele care își iau aproximativ jumătate din numărul total de calorii din carbohidrați pot fi supuse unui risc mai mic de moarte precoce decât cei care urmează diete cu un număr foarte mic sau foarte mare de carbohidrați.
Ce aport de carbohidrați ar trebui să aduci organismului pentru o viață mai lungă
Cercetătorii au estimat că persoanele care au consumat o cantitate moderată de carbohidrați la vârsta de 50 de ani au avut o speranță de viață de aproximativ 83 de ani, comparativ cu 82 de ani pentru persoanele cu o cantitate mare de carbohidrați și 79 de ani în cazul celor care consumau prea puțin carbohidrați. Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele de la aproximativ 15.500 de americani de vârstă mijlocie. Toți participanții au completat un chestionar detaliat privind dieta la începutul studiului, precum și șase ani mai târziu. De asemenea, aceștia au furnizat informații despre situația lor demografică, nivelul de educație și venit, statutul de fumător, exercițiile fizice și istoricul medical. Cercetătorii i-au urmărit apoi pentru aproximativ 25 de ani.
După ajustarea factorilor stilului de viață, cercetătorii au analizat asociațiile dintre aportul de carbohidrați și mortalitate. Aceștia au descoperit că riscul de mortalitate a fost mai mare pentru cei aflați la capetele spectrului consumului de carbohidrați. Cu alte cuvinte, cei care au consumat mai mult de 70% sau mai puțin de 40% din caloriile totale din carbohidrați, adică cei care au luat 50-55% din consumul lor caloric din carbohidrați. Aceste constatări au fost coroborate de o analiză a studiilor existente privind aportul de carbohidrați, care a implicat în total peste 432.000 de persoane.
Există câteva explicații posibile pentru acest model potrivit studiului. Cei care consumă prea mulți carbohidrați pot consuma cantități mari de carbohidrați rafinați, care nu au o valoare nutrițională prea mare și pot avea consecințe asupra greutății și sănătății generale. În schimb, cei care nu consumă prea mulți carbohidrați tind să mănânce carne și produse lactate în schimb, dietă care ar putea crește riscul apariției bolilor de inimă și decesului. Iar cei cu un consum echilibrat de carbohidrați au un echilibru al sănătății mult mai bun.
Aceste tendințe te fac să te gândești cu atenție la modul în care trebuie să înlocuiești carbohidrații din dieta ta dacă vrei să-i elimini.
Atât noua cercetare, cât și o serie de studii nutriționale anterioare sugerează că persoanele care schimbă carbohidrații cu proteine și grăsimi derivate din plante, cum ar fi fasolea, nucile și semințele, pot avea un risc mai scăzut de deces decât cei care înlocuiesc carbohidrații cu proteine și grăsimi din surse animale. Asociații similare au fost prezentate pentru riscul bolilor de inimă. Aceste efecte sugerează că este posibil să fii sănătos cu o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, dar sursa de hrană modifică asocierea dintre aportul de carbohidrați și mortalitate. Cercetarea sugerează în cele din urmă că un consum de carbohidrați în moderație nu va aduce probleme stării generale de sănătate pe termen lung. Dar dacă te hotărăști să renunți la amidon, fie pentru a slăbi sau din altă cauză, ia în considerare consumul produselor pe bază de proteine din plante.