Care sunt beneficiile aduse sănătății de chimenul negru
Cercetările realizate de-a lungul timpului au arătat beneficiile extraordinare aduse sănătății de chimenul negru. Aceste semințe simple și incredibil de puternice pot stimula regenerarea celulelor beta pe moarte în cazul pancreasului diabeticilor, vindeca organismul otrăvit cu substanțe chimice și multe altele.
Mai jos, poți regăsi mai multe dintre beneficiile aduse sănătății de chimenul negru. Iată care sunt acestea!
De ce ar trebui să incluzi chimenul negru în dieta ta?
De ce nu se află aceste semințe atât de puternice pe radarul majorității comunităților medicale și nutritive? Știm că semințele de susan pot depăși acțiunea unor medicamente în reducerea durerii cauzate de artrită și pot reduce factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Știm că semințele de in ajută la reducerea tumorilor la nivelul sânilor și prostatei, dar beneficiile chimenului negru nu sunt cunoscute încă pe deplin de către toți oamenii. Cercetările realizate până în prezent au concluzionat că aceste semințe sunt eficiente în cazul mai multor afecțiuni des întâlnite. Iată câteva exemple!
1. Diabet de tip 2: două grame de semințe de chimen negru pe zi au dus la scăderea nivelului glucozei, scăderea rezistenței la insulină, creșterea funcției beta-celulare și reducerea hemoglobinei glicozilate la subiecții umani.
2. Epilepsie: în mod tradițional, chimenul negru se știa că are proprietăți anticonvulsive. Un studiu efectuat în 2007 cu ajutorul copiilor epileptici, a căror stare a fost refractară la tratamentul medicamentos convențional, a constatat că un extract apos din chimenul negru a redus semnificativ activitatea convulsiilor.
3. Tensiune arterială ridicată: s-a constatat că utilizarea zilnică a 100 și 200 de miligrame de extract de chimen negru, de două ori pe zi, timp de două luni, a avut un efect de scădere a tensiunii arteriale la pacienții cu hipertensiune arterială ușoară.
4. Astm: tiochinona, unul dintre principalii constituenți activi din Nigella sativa, este superioară medicamentului folosit în unele tipuri de astm în cazul animalelor. Un alt studiu, dar realizat pe subiecți umani, a constatat că extractul de chimen negru are un efect antiasmatic relativ puternic asupra căilor aeriene astmatice.
5. Cancer de colon: studiile celulare au descoperit că extractul de chimen negru este comparabil cu agentul chimic 5-fluoracil în suprimarea dezvoltării cancerului de colon, dar cu un profil de siguranță mult mai ridicat. Studiul pe animale a constatat că uleiul de chimen negru are efecte inhibitoare semnificative împotriva cancerului de colon la șoarecii de laborator, fără efecte secundare observabile.
6. Dependență de opiacee: un studiu care a inclus 35 de dependenți de opiacee a ajuns la concluzia că semințele negre reprezintă o terapie eficientă în tratamentul pe termen lung al dependenței de opiacee.
7. Expunere la radiații: uleiul de Nigella sativa și componenta sa activă, tiochinona, protejează țesutul cerebral împotriva stresului indus de radiații.
8. Cancer de sân: un extract de tiochinonă din chimenul negru inhibă creșterea tumorii și induce moartea programată a celulelor (apoptoza) într-un studiu realizat pe șoarecii de laborator în ceea ce privește cancerul de sân.
9. Patologii diabetice: un extract apos și alcoolic de Nigella sativa în doze mici are un efect de scădere a zahărului din sânge și un efect de ameliorare asupra regenerării celulelor pancreatice, indicând valoarea sa ca agent terapeutic în gestionarea diabetului zaharat.
10. Infarct: același extract de tiochină din chimenul negru are un efect protector împotriva daunelor asociate atacului de cord.
11. Dependența / toxicitatea morfinei: un extract alcoolic de Nigella sativa reduce intoxicația, dependența și toleranța la morfină.
12. Neurotoxicitatea asociată cu Alzheimer: extractul alcoolic de Nigella sativa are efecte protectoare, prevenind neurotoxicitatea și apoptoza indusă în modelul celular.
12. Patologia creierului asociată bolii Parkinson: același extract de Nigella sativa protejează neuronii de toxicitatea sinaptică, o patologie observată în creierul pacienților cu boala Parkinson.