Bucura-te de mancarurile preferate - fara calorii
Rosteste cuvintele: "mancare si confort" si spune ceea ce iti vine in minte? Poate ca este vorba despre macaroane fierbinti si branza cu crusta maro-aurie si crocanta, ciocolata siropoasa sau prajituri calde. Dar, ce spui despre o mare colina de cartofi albi si pufosi pasati si cu miros de unt topit?
Mancarea "confortabila" reprezinta alimentele care te fac sa te simti bine. Acestea ne hranesc si ne calmeaza si aduc linistea in stomacul nostru. Doar o singura portie din mancare preferata ne va face sa simtim fericire, dragoste, si protectie.Daca suferim de anxietate sau ne este teama, ne intoarcem la mancare pe care o asociem cu perioada cand stresul nu exista, adica, cu copilaria. Din nefericire, aceste alimente vin etichetate cu un pret nutritional: poti avea un nivel ridicat de grasimi, calorii si uneori zahar.
Pastreaza confortul, pierde caloriile
Vrem sa mancam numai alimentele preferate, dar, de asemenea, ne dorim sa tinem sub control numarul caloriilor si gramele de grasime. De ce sa irosesti 600 calorii si 30 g de grasimi la un antreu care va fi la fel de satisfacator ca atunci cand consumi 400 calorii si 13 g grasimi. Daca nu poti renunta la mancarea cu multe calorii si grasimi pentru cea confortabila si inca simti gustul lor delicios, atunci ar trebui sa te bucuri chiar mai mult. Dar oare ne putem satisface cu adevarat dorintele cu ajutorul mancarurilor confortabile fara a trece de limita de calorii si grasimi?
Cu siguranta vei reusi, insa numai cu ajutorul catorva trucuri vechi dar adevarate din bucatarie, astfel, majoritatea mancarurilor preferate vor supravietui unei micsorari majore de calorii, dar tot vor face fericite papilele gustative.
Gatind cu alimente light, presupune existenta celor 3 R: Reducerea cantitatii de grasimi, zahar si calorii din ingredientele folosite petru reteta respectiva (nu uita sa reduci si marimea portiei!). Inlocuirea alimentelor cu un nivel ridicat de grasimi si zahar cu ingrediente cu un continut redus de grasimi si zahar, iar unele ingrediente cu un continut ridicat de grasimi sau zahar pot fi inlocuite in totalitate.
Tinand seama de cei 3 R, am vorbit despre top 3 in cazul alimentelor preferate pe care le-am transformat in retete egale, dar cu un continut mai scazut in calorii si grasimi.
Astfel, daca in 3 zile ale saptamanii vei manca alimente cu un continut scazut in: grasimi, zahar si calorii, in total vei salva 332 calorii si 39,8 g grasimi numai prin alegerea versiunii cu alimente light. Aceasta inseama ca vei renunta la 1.438 calorii si 172,4 g grasimi pe luna, sau 17.264 calorii si 2069.6 grasimi in fiecare an
10 trucuri sa elimini caloriile din alimente
1. Daca stii ca vrei acea bucata de unt topita in varful unei "coline" de cartofi pisati, trebuie sa reduci sau sa elimini untul pe care il folosesti la pregatirea piureului.
2. Macaroanele cu branza pot avea un continut mai mic de grasimi si calorii daca le pregatesti cu 2 linguri de unt in loc de 4.
3. Daca dizolvi prea multa grasime in pajitura cu ciocolata, deja nu mai este o prajitura, este o "ciocolata franzeluta". Poti substitui 1/3 pana la 1/2 din unt sau ii poti micsora cantitatea prin adaugarea de crema de branza fara grasimi.
4. In prezent, in magazine sunt cateva feluri de inghetata foarte cremoasa si savuroare, dar fara calorii. Cauta inghetata care contine 4 g de grasime la 1/2 pahar cu inghetata. In acest mod, are un continut mai scazut de calorii si grasimi, dar gustul inca te va satisface.
5. Supa de carne sau cea de tomate are un continut scazut de grasime. Dar daca cumperi conserve cu supa, verifica numarul caloriilor si cantitatea de grasime inscriptionate pe tabelul nutritional.
6. Cand decorezi o pizza cea mai buna alegere este a se renunta la cantitatile uriase de branza, iar carnea trebuie inlocuita cu legume.
7. Curata vasul, in care vei gati, de orice urma vizibila de grasime si incearca sa nu adaugi prea multa grasime in timp ce pregatesti reteta respectiva.
8. Prajeste aripioarele de pui pana devin crocante si maronii pe dinafara, iar sucul puiului va ramane in interior, iar la prajit este indicat sa folosesti ulei de canola sau de masline. Indeparteaza pielea puiului inainte de consumare.
9. Pastele de casa, taiteii insusi au un continut ridicat de grasimi, din aceasta cauza aceste preparate au fost adaugate pe lista alimentelor-problema. Poti pregati un sos-crema cu putine grasimi si calorii prin folosirea unei cantitati reduse de unt, la care se adauga lapte cu o cantitate foarte mica de grasimi.
10. Un toast cu branza are putine calorii si grasimi, dar pentru a fi mai sanatos pune pe paine, inainte de a fi prajita, putin ulei de canola sau de masline si foloseste branza cu un continut scazut de grasimi.